maanantai 19. marraskuuta 2018

Miksi lehdet putoavat puista?

Olen tuijottanut keittiön ikkunasta kesällä istuttamaani persikkapuu Mairaa ja odottanut, josko se jo pudottaisi lehtensä. Vielä kaikki lehdet ovat vihreänä ja tiukasti kiinni oksissa.Toisella puolella pihaa jo yhdestä talvesta ulkona selvinnyt persikka Red Haven puolestaan pudotti lehtensä jo yli kuukausi sitten. Rupesinkin miettimään, miksi puut pudottavat lehtensä? Onko syynä ulkoiset tekijät, kuten lämpötila ja valo vaiko sitten perintötekijät. Entä voiko puu elämänsä aikana sopeutua uuteen kasvupaikkaansa ja oppia pudottamaan lehtensä ajoissa?
Maira pitää sitkeästi kiinni lehdisään
Onneksi on Google, jota käyttämällä löytyikin heti aiheesta paljon mielenkiintoisia artikkeleja mm. Tiede -lehdestä. Lehtipuut pudottavat lehtensä, koska lehdet eivät kestäisi pakkasta. Lisäksi lehdet kuluttaisivat talvellakin vettä, jota juurien on jäisessä maassa vaikea riittävästi saada. Lehdissä on tärkeää lehtivihreää, jonka puu varastoi runkoonsa ennen kuin pudottaa lehtensä.
Red Haven -persikka on pudottanut lehtensä
Sen, koska lehdet putoavat määrittelee puiden perimä sekä valon määrä. Puilla siis on perimän määrittämä kynnys sille, minkä pituisen päivän koittaessa se alkaa lehdistään lehtivihreää säilömään runkoonsa. Jos Lapista toisi etelärannikolle vaikkapa koivuja, alkaisivat ne pudottaa lehtiään perimänsä mukaisesti aiemmin kuin täällä kehittyneet yksilöt. Ruusutarhassa näitä perinnöllisiä eroja voi havaita selvästi. Tornionlaaksonruusu pudottaa lehtensä joka vuosi ensimmäisenä, kun vaikkapa Easy Elegance -ruusu Music boxilla pysyy lehdet kiinni koko talven ja ne vaan paleltuvat paikoilleen.
Music Boxin vihreää syyseleganssia.  Joukossa urhea Arabella -kärhö uhmaa marraskuuta
Lämpötilalla oli artikkelien mukaan hyvin marginaalinen vaikutus sille, koska lehdet puista putoavat. Myöskin sopeutuminen ympäristöön tapahtuu vasta seuraavien puusukupolvien kohdalla evoluution kautta. Eli lukemani perusteella Red Haven -persikka ei ole "oppinut" pudottamaan lehtiään ajoissa tai sopeutunut yhden talven koettelemuksien vuoksi, vaan sen perimässä on määritelty, että syyskuussa valonmäärä on jo niin vähäistä, että lehdet on paras pudottaa.
Tammesta putosi poikkeuksellisen paljon lehtiä tänä vuonna jo syskyllä
Tammi pitää usein lehtensä koko talven. Tätäkin vielä erikseen googlasin ja löysin todella mielenkiintoisen selityksen. Erään teorian mukaan lehtensä talven säilyttävien tammien perimä on Tanskassa, jossa oksiin jääneet kuivat lehdet ovat ehkäisseet hirviä syömästä kaikkia oksanpäitä. Tammi siis tavallaan pudottaa lehtensä eli säilöö lehtivihreän, mutta se ei katkaise heti solukkoa, joka pitää lehden oksissa kiinni. Kiva tietää tämäkin.
Kääpiömanteli jatkaa vihreällä linjalla
Vielä jäin ihmettelemään, miksi pensaat, jotka eivät selvästi pudota lehtiään eli ovat aivan vihreitä pakkasiin asti ja sitten muuttuvat mustiksi paleltuessaan kuitenkin selviävät hyvin vuodesta toiseen. Tällaisia ovat esimerkiksi monet ruusut. Ehkä se ei siis talvenkestoon niinkään vaikuta, vaikka lehtiä ei varistaisikaan ajoissa.
Magnoliat pudottavat lehtensä jo aikaisin syksyllä. Kukkanuppuja on taas näkyvissä.
Tällainen elämän perusasia askarrutti mieltäni tänään. Nyt ainakin osaan vastata asiantuntevasti, jos lapset joskus kysyvät: Äiti, miksi puut pudottavat lehtensä? Hyvää alkanutta viikkoa kaikille!

10 kommenttia:

  1. Huh, melkein säikähdin, että tässä pitää alkaa itse rustaamaan vastausta :D Onneksi olitkin jo etsinyt tiedot valmiiksi. Mutta opinpas minäkin taas jotain uutta: en nimittäin tiennyt selitystä sille, miksi tammet eivät pudota kaikkia lehtiään. Kiitos uusista tiedonjyväsistä :) Aurinkoista uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No täältä olisi varmaan kysymällä saanut vastauksen ihan yhtä nopeasti :) Välillä on hauska perehtyä johonkin asiaan, vaikka se tuntuisikin ihan yleistiedolta. Aina jotain uutta oppii ja olen tosiaan noiden persikkapuiden kanssa tätä lehtien pudotusta jäänyt miettimään.

      Poista
  2. Minun kokemuksen perusteella typpipitoinen kasvualusta ei suosi hyvää ruskaa tai päättäväistä tuleentumista yhdessä lehtien nopean varisemisen kanssa.

    Kasvin perimä ratkaisee todella paljon tässä, eli tuontitaimilla on hankaluuksia selvitä suomalaisita olosuhteista. Toisaalta mieltäni kiehtoo epigenetiikka ja kasvin oppiminen tai sopeutuminen muuttuneisiin olosuhteisiin.

    Tästä voisi kirjoitaa pitkäänkin, mutta lyhesti kokemuksia summaten olen nähnyt väärän vyöhykkeen kasvien sopeutumista ankaran tuulisiin ja kylmän kevään Pohjanmaahan. Syksyssä meren läheisyys tuo helpotusta vitkaaseen tuleentumiseen, jolloin arkojen vyöhykkeiden puut helpommin sopeutuvat selviämään. Mutta jokainen isolehtinen puu (esim. jalopähkinät) "oppivat" tekemään pienempiä lehtiä, joita rannikon kovat tuulet eivät retuuta niin pahasti. Tämä on yksi esimerkki vain. Mutta kyllä - kasviyksilöt osaavat sopeutua vallitseviin olosuhteisiin. Ne menehtyisivät (niitäkin on paljon minun puutarhassani ollut...) jos eivät sopeudu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minuakin paljon kiehtoo tuo kasvien "oppiminen" ja sopeutuminen. Täytynee siihen perehtyä paremmin joskus. Mutta hyvin monimuotoiset prosessit tarvittiin jo lehtien varistamiseenkin. Oli tosi mielenkiintoista niistä lukea ja luontoa katselee ihan eri silmin mitä enemmän siitä tietää.

      Poista
  3. Luonto on tosi mielenkiintoinen ja ihmeellinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä riittää vielä paljon opeteltavaa ja ihmeteltävää. Puutarhaharrastus on saanut minut ihan erilailla kiinnostumaan myös kaikesta luontoon liittyvästä.

      Poista
  4. Mielenkiintoinen aihe! Ihmettelen sitä että nuo persikat talvehtivat suomessa. Täällä pohjoisessa meillä pn yksi tammi johon monesti lehdet jää oliskohan se perimältään Tanskalainen. Nyt lämpimän kesän jälkeen siitäkin melkein kaikki lehdet putosivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä noista persikoista oikein vielä voi takuuseen mennä, talvehtivatko vai eivät. Toinen talvehti viime talven ja toisen vasta kesällä istutin. Piha on kyllä kallion päällä ja muutenkin mikroilmastoltaan suojaisa, joten kiva näitä erikoisuuksia on koittaa. Meidänkin tammi yleensä pitää lehtensä, mutta nyt pudotti melkein kaikki. Ehkä googlen avulla siihenkin löytyisi jokin selitys :)

      Poista
  5. Aika jännä syy tammella, pitää lehtensä. Mullon villaheisi, joka o viälä aiva viheriä. Son joka vuasi eherottomasti viimmeene lehtensä purottava ja silti son ensimmäästen joukos keväällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli aika mielenkiintoinen teoria tammesta tosiaan luettua. Villaheisi ei olekaan minulle tuttu entuudestaan. Villapajun ostin kesällä ja siinä on vielä lehdet. Mutta ihan kiva, että on näitä myöhään lehtensä pitäviä. Pihassa on vähän havuja noiden suurten mäntyjen lisäksi ja muuten maisema olisi vähän turhan paljas jo aikaisin.

      Poista