keskiviikko 30. elokuuta 2017

Ajatuksia valkoisesta puutarhasta

Olen aloittanut puutarhani muokkaamisen talon eteläpuolelle jäävästä tontin osasta. Sinne on vuosien aikana rakentunut ruusutarha, metsäpuutarha, ruukkupuutarha, kaktuspenkki, kärhöpergolat sekä tämän kesän uutuutena tropiikkipenkit riippukeinun eteen.
Eteläpuoli alkaa siis olla hallussa, joten on aika siirtyä toisiin ilmansuuntiin. Olen jo pari vuotta halunnut raivata talon itäpäädyn tontista valkoiseksi puutarhaksi. Yleensä rakastan värejä ja niiden yhdistelmiä, mutta vaihtelun vuoksi voisi tuo puolivarjoinen alue ollakin vain vihreää ja valkoista. Tänä vuonna minun piti tuo osa puutarhaa perustaa, ottaa lapio ja kuokka käteen, alkaa poistaa nurmikkoa, muokata maata, kantaa multasäkkejä, latoa laattoja, istuttaa aitaa... Sitten mieheni kertoi, että pihaan pitää kutsua kaivuri jonkin taloteknisen ongelman ratkaisemiseksi ja minua alkoi laiskottaa. Ehkä kaivuri poistaisi nurmikon, muokkaisi maan ja toisi lisää kasvualustaa ja minun hommakseni jäisi vain laatoitukset ja istutus muhevaan maahan. Jäinkin odottamaan kaivuria. Ja odotan edelleen. Välillä muistuttelen ja kyselen asiasta, mutta kuulemma kyllä se jossain vaiheessa tulee... aargh! Jossain vaiheessa! Minä haluan valkoisen puutarhani heti!
Valeistutuksessa on ollut koko kesän valkoisia kasveja. Tähtiputki "White Giant" on täydellinen visiooni luonnollisen villistä valkoisesta istutuksesta, jota muotoonleikatut taikinamarja-aidat reunustavat. Tähtiputksesta minulla on lisäksi "Alba" sekä muutam "Shaggy" valmiina istutettavaksi.
Tämä ruusutarhassa kukkiva New Dawn ei varmasi niin viihtyisi puolivarjossa, mutta olen ajatellut istuttaa valkoiseen puutarhaani muutaman "Louise Bugnet" -kurtturuusun, joiden luvataan kukkivan myös varjoisimmissa paikoissa.
Muita valkoiseen puutarhaan pääsyä odottavia kasveja on mm. valkoinen syysleimu.
Myös valkoalpia kokelin kesällä ja sitä haluan istutukseen ehdottomasti mukaan.
Istutin keväällä siemenestä valkotupakkaa, joka sai tämän kesän kasvaa tropiikkipenkeissä. Sitä voisin myös ensi kesänä kasvattaa täyttämään tyhjiä kohtia valkoisessa puutarhassani - tuoksu on iltaisin huumaava.
Olen lisäksi tilannut valkoisen sormustinkukan ja akileijan siemeniä ja tarkoituksena olisi kylvää niitä jo syksyllä ulos. Tilauksessa on myös valkoisia tulppaaneja, narsisseja, scilloja, koiranhampaita ja muita ihania kevätkukkijoita. Istutettavaa olisi siis jo melkoisesti ja sormet todellakin syyhyäisivät vielä yhteen syysprojektiin. Kunnes kaivuri saapuu, voin vain haaveilla rauhallisesta valkoisesta puutarhasta ja sen köynnösmajasta. Tällä hetkellä unelmani näyttää tältä. Vai ottaisiko vain lapion kauniiseen käteen...

12 kommenttia:

 1. Ihanalta kuulostaa! 💚 Olen niin valkoisten kasvien ystävä.
  Ja haaveilla on taipumus toteutua...sinulla on ihan varmasti tuo haaveitten puutarha joku päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei entuudestaan kovin paljon valkoisia ole, mutta olen nyt niihin ihan ihastunut. Varsinkin vähän varjoisammassa paikassa ja eri sävyisiin vihreisiin yhdistettynä näyttää tosi hyvältä. Kyllä se valkoinen puutarha joku päivä minulla on!

   Poista
 2. Valkoinen kuulostaa hyvältä.Minulla on mökillä valkoisia muiden joukossa. Niitä ei vaan ole niin runsaasti kuin muita värejä. Miten olisi valkoinen pikkusydän ja esikot. Särkynyt sydän minulla on myös valkoisena. Sekä tuoksuorvokki, tulikukka, joku kellokukka, Angervot on myös ihania valkoisena niitä minä rakastan.Arovuokko. No mitä minä tässä luetteloin, mutta innostuin ajatukseen. Hyvää loppuviikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavia ehdotuksia! Valkoiset pikkusydämet ja särkynytsydän täytyy ehdottomasti hankkia. Ja esikoita. Arovuokkoa minulla ruusutarhassa kasvaakin, voisin levittää sitäkin..ja valkoisen kurjenkellon olin unohtanut ostaneeni, kun se ei tällä hetkellä kuki. Voi, kun pääsisi jo istutuspuuhiin ja ensi kesänä jo vähän nauttimaan valkoisista kukista.

   Poista
 3. Olet tartuttanut innostustasi jo minuunkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä hyvä! Itse innostun jatkuvasti muiden postauksista. Hyvä, että välillä toisinkin päin😊

   Poista
 4. Kuulostaa oikein ihanalta! Kivoja kasvivalintoja olet alueelle jo tehnyt. Minullakin oli tänä kesänä hankinnassa valkoisia kukkijoita varjoon ja esim. valkoinen särkynytsydän, vuokkoja ja valkokukkainen kuunlilja pääsivät paikoilleen. Mukavaa alkanutta syyskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen särkynytsydän on varmasti kaunis kukkiessaan varjossa. Hyvää syyskuuta sinullekin!

   Poista
 5. Kaunis uusi teema jälleen :) - Syyskukkijoista tykkään kovasti valkoisesta yrtti-iisosta. Ehkä sinäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yrtti-iisoa ei minulla olekaan. Muistaakseni olisi hyvä perhoskasvikin. Täytyypä hankkia jostain. Ehkä taimialeista löytyy.

   Poista
 6. Kaunista :) Laitoin blogiini haasteen Sinulle <3 yritin katsoa, ettet ole siihen jo osallistunut ;)

  VastaaPoista