tiistai 5. syyskuuta 2017

Hortensiat - metsäpuutarhan syksyn pelastajat

Metsäpuutarha on ollut kevään rodo- ja atsaleatykityksen jälkeen kesän hiljaiselolla. Onneksi syksyllä alkaa uusi ilotulitus, kun hortensiat ja kiinanjaloangervot kukkivat.
Syksy on punertanut hortensioiden kukinnot kauniisti.
Yritin etsiä nimilappuja hortensioihini, mutta turhaan. Etualalla melko valkoisena on muistaakseni Bobo. Männyn takaa kurkkii muistaakseni Vanilla fraise.
 Olisiko tämä punertaja Pink Annabelle?
Olen yrittänyt luoda joka kauteen vähän yhtenäisyyttä metsäpuutarhaan jollain kasvilla, jota olisi vähän joka puolella, sillä muuten olen metsäpuutarhaan istutellut pensaita ihan intuitiolla ilman suunnitelmaa. Alkukeväällä alueen ilmettä yhdistää narsissit ja helmililjat, vähän myöhemmin rönsytiarella. Syksyllä yhdistävänä kasvina on kiinanjaloangervo, jonka violetit kukinnot pilkistelevät muiden kasvien lomasta.
Endless summer -hortensiani ei ole loputonta kesää kyllä nähnytkään. Olen sen kerran nähnyt kukkivan, silloinkin surkeasti. Viherkasvina se lähinnä kasvaa, mutta olkoon nyt siinä. Muualla metsäpuutarhassa mustialanhortensiat ja muut parin viime vuoden aikana istuttamani hortensiat kukkivat vielä aika surkeasti. Ehkä ensi vuonna jo kukinta olisi ympäriinsä runsaanpaa.
Viilenevät ilmat olivat saaneet The President -kärhön kukkien värin oudon siniseksi (vai mikä lie syynä). Kietoutuneena tarhakeltakärhö Anitaan huomasin niiden muodostavan Suomi 100 -teemaistutuksen :) Enpä sellaista muistanut tehdäkään. Hyvä, että puutarha itse hoiti homman.

18 kommenttia:

 1. Voi, hortensiat(kin) on mun lemppareita! Kauniisti kyllä kukkivat nyt. Mulla on tuossa uusi kukkapenkki tekeillä, johon tulee mm. hortensioita ja jaloangervoja. Ostin tuon Endless Summer -hortensian juuri pari päivää sitten ja latasin sille kyllä aikamoiset kukintaodotukset ensi vuodelle! Saas nähdä miten käy... Onpa upean sininen tuo President -kärhön väri ♥ Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaloangervot ja hortensiat ovat kaunis yhdistelmä. Toivotaan parasta sinun Endless Summerin kanssa. Minusta on vähän väärin, että sitä vielä mainostetaan ja myydään koko kesän kukkivana, kun kokemukset Suomessa ovat ilmeisen heikkoja. Itselläni se ei edes paleltunut talvella ihan maahan asti, vaan versot jatkoivat noin 15 cm korkeudelta kasvuaan, mutta vieläkään ei näy nuppuja. Tosin kesä oli aika viileä... Mukavaa viikkoa!

   Poista
 2. Ihanan näköistä!
  Tykkään niin hortensioista ja metsäpuutarhafiiliksestä.
  Tuo 'Bobo' on tämän hetkinen hortensialempparini.💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Bobo on kyllä loistava kasvi. Niin pieni, että sopii istutusten etualallekin. Kivaa, kun on niin paljon pienehköjäkin hortensioita niin mahtuu pihaan enemmän erilaisia :)

   Poista
 3. Voi, kun ovat kauniita. Kunpa täällä pohjoisemmassakin menstyisivät nuo erikoisemmat. Mustilanhortnisiaa ja syyshortensiaa on täällä Oulussa, niistä minulla onkin komeat yli kolmimetriset puskat täydessä kukassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen kolme vuotta sitten istuttanut viisi mustialanhortensiaa tontin rajalle ja toivoin, että kasvaisivat monimetrisiksi näkösuojiksi. Ne ovat lähteneet kasvuun todella hitaaksi ja ovat kaikki alle metrin korkuisia ja harvoja. En tiedä, ovatko paikat huonoja vai onko tyypillistä, että kasvuunlähtö ottaa näin paljon aikaa. Kolmemetriset kukkivat hortensiat olisivat upeita!

   Poista
 4. Ihanasti kukkii hortensiat! Upean näköistä! Tykkään hortensioista tosi paljon, enemmän kuin alppiruusuista tai atsaleoista. Pidän kovasti tuosta yhdistävän kasvin ideasta. Niin kiva, kun joka kaudelle on vielä omansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hortensiat eivät ole olleet suosikkikasvejani jostain syystä aiemmin, mutta nyt ne kyllä kukkivat niin kauniisti, että mieli alkaa muuttua. Ja kiva, kun metsässä kukkii syksylläkin jokin. Istutukseni näyttävät helposti täysin sillisalaatilla, sillä en pysty pitäytymään missään suunnitelmassa tai hankkimaan montaa lajia samaa kasvia. Olen huomannut, että yksikin yhdistävä kasvi saa alueen näyttämään paljon paremmalta. Jotenkin luonnollisemmalta.

   Poista
 5. Hortut ja jaloangervot on ihan must syksyisiä päiviä kukittamaan. Kokeile lannoittaa hortensioita - syyslannoitusta voi ihan helposti vielä antaa. Kesän lämpösumma jää tosi surkeaksi, mutta se kanssa on vain elettävä. Tämä kesä oli nyt taas vain ihan surkea. Toivotaan parempaa tulevaisuutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan koittaa vinkkiäsi ja antaa syyslannoitteet. Tämä kesä oli lyhyt, kylmä ja kuiva. Parempia odotellessa.

   Poista
 6. Aivan ihania hortensioita ja hiano metsäpuutarha <3 Tervetuloa tutustumaan Maatiaiskanasen Elämää-blogiin. Meneillään on kukkasipuli arvonta, tule toki osallistumaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Täytyykin käydä tutustumassa blogiisi. Ja sipuleita mahtuu aina pihaan lisää, jos vaikka onnetar suosii😊

   Poista
 7. Yhdyn muiden kommentteihin: ihania hortensioita! Tuo punertava on tosi viehättävä. Omalla palstallani oli valmiina yksi kaunis rungollinen syyshortensia. Myös minun blogissani on arvonta käynnissä, tervetuloa mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rungollinen syyshortensia olisi kyllä ihana! Taas ostoslista kasvaa :D Kiitos vinkistä. Täytyy käydä kurkkaamassa arvontasi.

   Poista
 8. Luulen, että minun hortensiani on kasvatettu pensaasta rungolliseksi. Runko on somasti vinossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alennusmyynneissä oli tässä lähellä tarjolla pieniä rungollisia hortensioita. Pitää varmaan viikonloppuna käydä hakemassa yksi.

   Poista
 9. Minulla on myös ollut vaikeeta mustilanhortensioiden kanssa. Kuutamohortensiat tuntuvat paljon helpommille, mutta taitavat vaan olla paremmilla paikoilla. Epäilen, että omat mustilani ovat liian kuivissa paikoissa, eivät taida tykätä olla liian lähellä puita, joiden alla helposti on kuivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on varmasti sama ongelma. Ne kasvavat tontin rajalla, josta alkaa metsikkö. En yleensä kyllä kastele ensimmäisen vuoden jälkeen istutuksia, mutta ehkä koitan ensi vuonna vähän elvyttää näitä. Ainakin, jos on näin kuiva kesä kun täällä tänä vuonna.

   Poista