sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Kevätkatsaus

Viimeisetkin lumenrippeet ovat poissa - lumilapiotkin lähtivät varastoon. Maa on jo niin sulaa, että olen voinut alkaa uusien istutusalueiden rakennuspuuhiin.
Puutarhatyöt ovat imaisseet niin täysin mukaansa, etten oikein ole edes ehtinyt ensimmäisiä kevään kukkijoita kuvata. Nyt päätin tehdä pilvisestä säästä huolimatta alkukevään katsauksen koko puutarhaan.
Siistin heinittyneen kallion tontiltamme viime kesänä harjaamalla kalliota esiin sekä tekemällä sorapolkuja ja kivikkokasvipenkkejä. Laitoin jykevää katekangasta heinittyneiden kohtien päälle ja kankaan päälle tein kivistä matalia, noin 10-20 cm syvyisiä penkkejä, joihin kaivoin talon päädystä hiekkamultaa.
Penkkeihin laitoin muualta puutarhasta maksaruohoja ja kivikkokasveja, joita kasvaa siellä täällä. Syksyllä istutin myös krookuksia ja kurjenmiekkoja näihin uusiin pikku penkkeihin.

Talon itäpäätyyn tulevaan valkoiseen puutarhaan istutin niin ikään syksyllä ison kasan valkoisena kukkivia sipulikukkia. Maa on ihan täynnä piippoja. Ostin myös syysaleista perennoja, jotka myös alkavat jo nousta - kuten särkyneet sydämet. Tämä on toinen tulevista suurista työmaista. Minun pitäisi saada alueen laatoitettu polku ja taikinamarja-aita kevään aikana valmiiksi.


Ruusutarhassa odotan eniten kevättähtien kukintaa. Lisäsin niitä todella paljon pensaiden juurelle. Tällä hetkellä sielläkin ovat vielä toistaiseksi kukassa krookukset.


Metsäpuutarhaan lisäilin narsissien lisäksi viime syksynä erilaisia pikarililjoja ja niitä odotan innolla. Tällä hetkellä metsässä kukkivat vain leskenlehdet ja sinivuokko.

Metsäpuutahraan en voi nykyään mennä ilman, että tarkistan heti magnolioiden nuppujen tilanteen. Yhä paikoillaan. Odotan magnolian kukintaa niin kovasti ja tällä hetkellä tällaisia suuria ”pajunkissoja” on kolmessa viidestä magnoliastani. Voi kun joku niistä edes kukkisi.


Talon pohjoispuolella on toinen kevään suuremmasta projektistani. Minun pitäisi tehdä tänne polku, pystyttää alppikärhökaaret ja sen lisäksi polun päähän olen pyöritellyt sopivia lohkareita rajaamaan tällaista pientä aukiota, jonka keskellä kasvaa mänty. Olen tilannut kasan haketta, jolla päällystän tämän polun ja aukion. Sen jälkeen täytyykin enää istuttaa nuo ulkopuolelle jääneet alueet täyteen kaikkea ihanaa varjoon sopivaa. Kohta pääseekin jo tositoimiin ja istutuspuuhiin.
Ihana puutarhatöiden täyttämä viikko siis tulossa ensi viikostakin! AAaaaahhhh!!
21 kommenttia:

 1. Magnolioita viisi kappaletta ja niissä osassa jo nuppujakin. Todella upeaa. Kunpa voisikin omassa puutarhassa niitä kasvattaa, mutta taitaisivat meillä kuolla heti ensimmäisenä talvena.
  Kiva projekti sinulla siellä aluillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän kestäviä ovat magnoliat täällä Turussa olleet. Vanhin puu on neljä talvea jo kasvanut ilman mitään talvivaurioita. Vuosi vuodelta olen rohkaistunut hankkimaan lisää. Kukkineet eivät vielä ole, joten sitä hartaasti odotan.

   Poista
 2. Voi kuinka odotan kanssasi noita magnolioiden kukkia - ne ovat ihania nenäliinoja oksilla! Mun isoimmassa M. kobuksessa ei taida olla yhtään nuppua. Pitäisikin kahlata katsomaan, mutta hankea on vielä turhan runsaasti sillä kantilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti odotuksemme palkitaan. Nuppuja on japaninmagnoliassa,tähtimagnoliassa 'Rosea'sekä Leonard Messelissä. Toivotaan, että sinullakin hankien keskeltä löytyisi nuppuja.

   Poista
 3. Mukavasti pikkukukkijoita siellä jo pilkistelee:) Oi, miten monta magnoliaa sinulla onkaan, minä en ole tohtinut ostaa ainuttakaan, kun epäilen niiden paleltuvan talvella. Mutta kauneutta on sinulla odotettavissa, ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krookusten kukinta alkaa aurinkoisimmissa paikoissa olla ohi. Helmililjoja ja kevättähtiä odotellessa...ja tulppaaneja...kaikkea ihanaa vielä tulossa.

   Poista
 4. Ihania kukkia jo. Ja mukavasti kaikkea suunnitelmaa. Ainakin tekemistä riittää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekemisen keksimisestä ei ole koskaan puutetta. Ideoita olisi vaikka kuinka paljon. Keväällä on aina niin paljon intoa puutarhahommiin, niin kannattaa tehdä silloin paljon.

   Poista
 5. Hyvän kuuloinen suunnitelma, paikasta tulee upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan niin. Hauskaa päästä valitsemaan välillä varjon kasveja. Ainakin saniaisia on tulossa paljon.

   Poista
 6. Sinulla pukkaa myös isoa projektia niinkuin meilläkin . Ihanaa kevätkukintaa jo näkyvissä. Kun nyt pääsisi kunnolla aloittamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen nyt tällä viikolla päässyt jo kunnolla hommiin ja tekemään polkujen reunoja. Nyt on hyvä koittaa tehdä paljon tällaista rakenteellista valmiiksi, niin säiden vähän vielä lämmettyä voi keskittyä siihen ihanimpaan osuuteen eli kasvien istuttamiseen.

   Poista
 7. Kukkivat mangnoliat kuulostavat niin upeilta! Toivottavasti tulee paljon kukkia. Täällä parhaillaan menossa taimien esikasvatus ja viikonloppuna pitäisi varmaan koulia joitakin niistä. Vink, vielä glogissani arvonta, tule mukaan! Terkuin Katja, https://paleredrose.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväthalloja ei tänne kallion päälle onneksi yleensä tule, ne voisivat olla nupuille haitaksi. Katsotaan ja toivotaan parasta! Täytyykin tulla tutustumaan blogiisi.

   Poista
 8. Oi mitä projekteja, Reetta! Maltathan kutsua meidät puutarhavisiitille, kun kevät on siellä kauneimmillaan?

  VastaaPoista
 9. Siis kyselee Marika :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai! Ihan vielä ei ole paljoakaan näkemistä, mutta varmaan ensi kuussa jo.

   Poista
 10. Siellä kukkii jo vaikka mitä ihanaa! Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka päivä löytyy uutta. Seuraavaksi on esikoiden vuoro. Hyvää loppuviikkoa sinullekin!

   Poista
 11. Oi ihanaa! Nämä kevätkasvit on mun jokavuotisia lemppareita.

  -Ruut

  VastaaPoista