lauantai 1. heinäkuuta 2017

Mökkitunelmaa

 
Mökillä puutarhan tyyli on - kuinkas muutenkaan - cottage garden. Tänne 70-luvun rakennusten ja jylhien kallioiden väliin ehkä olisi sopineet paremmin vuorimännyt ja kuunliljat, mutta tämä puutarha on käsissäni muotoutunut viidessä vuodessa aika romanttiseksi piiperrykseksi.
Kasvihuoneen edustan ruukut olen jaksanut nostaa joka yöksi kasvihuoneeseen turvaan peurojen turvilta. Viime kesänä ne söivät jopa pelargonit.
Ruukuissa kasvaa muun muassa keltaista pikkuruusua ja härmäsalvioita. Ja tietenkin pelargoneja. Ne ovat mökkipuutarhani luottokasveja kesäisin. Vielä kun oppisi niitä talvettamaan. Säästäisi pitkän pennin. Kasvihuoneen edessä olevan terassin olen tehnyt vanhoista laiturinlaudoista, jotka ovat mukavasti meren kuluttamia.
Kasvihuoneen sisällä pienellä piippuhyllyllä on myös koristeena pelargoneja. Entistä enemmän minua on ruvennut kiinnostamaan kukat sielläkin. Aluksi olin täysin hyötykasvejan kannalla.
Kyllähän täältä pienestä kavihuoneesta vieläkin syötävääkin löytyy. Etualalla lasten suosikki ananaskirsikka. Takana erilaisia basilikoja, minttuja, persiljaa ja muutama chili. Kaikki kasvavat altakasteluruukuissa, jotta voin huoletta olla viikot kaupungissa, kun työt taas kutsuvat.
Hyllyn alle toin tänä keväänä kolme altakastelulaatikkoa, jotka ostin kukkia varten kaupunkiin, mutta jotka täyttyivät vedellä kuin uima-altaat ja hukuttivat kasvit. Sopii siis paremmin kasvihuoneviljelyyn. Näihin laitoin tänä vuonna basilikaa, kylvin salaattia ja tässä on yksi kesäkurpitsa. Saattaa jäädä multatila vähän vähäiseksi, mutta peurat ovat ruvenneet kesäkurpitsatkin syömään, joten parempi näitäkin viljellä turvallisesti lasien takana.
Tomaatit kasvavat kasvusäkeissä kastelualtaiden päällä. Ne ovat niisä pärjänneet hyvin jopa kahden viikon ajan ilman kastelua. Täydellinen ratkaisu siis mökkeilijälle. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa ikinä taimet ovat itse siemenestä kasvattamiani. Tosi pikkuisia vielä, mutta eiköhän sieltä jokunen tomaatti taas tule. Lajeina Tiny Tim ja Outdoor girl.
Yrttipolun varrella kasvihuoneen seinustalla on kuivaa ja kuumaa. Siksi kai yrtit hyvin viihtyvätkin. Tässä kasvaa ja leviää innokkaasti timjani, oregano, iisoppi, sitruunamelissa, ranskanrakuuna sekä salvia. Kaikki ovat jo vuosia talvehtineetkin mallikkaasti,
Salvia on jo iso puska. Se aloitti juuri kukintansa, joka on minusta todella kaunis. Salvia maistuu öljyssä rapeaksi paistettuna pastan kanssa.
Yrttien kukat ovat pörriäisten ja perhosten ykkössuosikkeja puutarhassa..Varsinkin oregano kerää kukkiessaan neitoperhosia ja keisarinviittoja.
Kasvihuoneen edessä luonnonkukkaniitty näyttää vielä aika vaatimattomalta. Onkohan syynä kylmät säät vai mikä? Toisaalta niitty on joka vuosi vähän erilainen. Viime vuonna oli hieno kukinta koko kesän. Ehkä tänä vuonna näky on vähän enemmän ojanpiennarmainen. Kelloja, mäkitervakkoa ja päivänkakkaroita näkyy sentään siellä täällä
The president - jalokärhö antaa vielä hetken odottaa kukintaansa terassin edessä kehikossa. Nuput ovat vauhdilla kasvaneet ja ehkä jo seuraavan kerran, kun tulen tänne, kukat ovat auki. Ellei joku popsi niitä suihinsa sitä ennen. Niinkin voi käydä.
Tällainen on kesäparatiisini terassilta katsottuna. Esittelen muita osia pihapiiristä myöhemmin. Nyt takaisin kaupunkiin. Meillä on ollut vaihto-oppilas Taiwanista ja tänään on hänen läksiäisjuhlansa.

12 kommenttia:

 1. Kaunista! Jättääkö peurat yrtit rauhaan? Mietin tässä kun osa kasvatteluista on alkanut mennä peurojen suihin... puinen kasvihuone on muuten tosi nätti ja sopii ympäristöönsä! 👍😊

  VastaaPoista
 2. Kasvihuoneen puuosat ovat mukavasti jo harmaantuneet ja sulautuneet maisemaan. Vai on peurat löytäneet sinunkin viljelmäsi 😞. Hyötykasveista niille eivät kelpaa mitkään yrtit, raparperi tai karviainen. Ei ainakaan tämän saaren peuroille. Myös valkosipuli saa kasvaa rauhassa. Siinäpä ne. Muut menee parempiin suihin. Toistaiseksi...aitaa ollaan kovasti rakentamassa tämän kesän aikana.

  VastaaPoista
 3. Ihanan kesäisiä kuvia!

  VastaaPoista
 4. Meillä mökillä on peurat ja puput myös riesana. Me rakensimme koko puutarhan ympärille aidan viime syksynä. Olen tehnyt myös yhden kukkapenkin aidan sisään. Ja kaksi saatua marjakuusta olen sinne istuttanut koska ne syötiin edellisenä talvena peurien ansiosta pahaan kuntoon. Että näin täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei noihin peuroihin taida muu tepsiä, kuin riittävän korkea aita. Kaikkea olen kyllä kokeillut.

   Poista
 5. Näyttää mukavalta ja järkevältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun on kaksi puutarhaa, täytyy vähän järkeillä, että pystyy niitä yhtä aikaa hoitamaan.

   Poista
 6. Ihana kasvihuone ja meren kuluttamat laiturinlaudat! Tuolla varmasti sielu lepää, jos vaan osaa olla stressaamatta mokomista peuroista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuolla on ihan oma maailmansa, jossa kyllä sielu lepää. Peura-aita on tekeille, joten pian ei tarvitse siitäkään stressata.

   Poista