tiistai 12. toukokuuta 2020

Rehevän niityn perustaminen

Taas on saunakauhalle käyttö. Tällä kertaa siinä on hienoa hiekkaa ja niittykasvisekoitusta uuden niittyprojektin alkamisen kunniaksi. Niittysiemenet ovat usein hyvin pieniä, joten niitä on helpompi ripotella näin hiekkaan sekoitettuna.
 Mökillä minulla on kuiva niitty, joka oli melko yksinkertainen perustaa, sillä se on myös kooltaan pieni. Kuorin nurmen pois, heittelin siemenet maahan ja annoin niityn muodostua. Tällä kertaa aion tehdä tänne koululle hedelmäpuiden alle ison niityn, sillä en halua ajaa sieltä nurmikkoa. Homma eroaa edellisestä niittyprojektista siinä, että nyt niityn koko tulee olemaan niin iso, etten millään jaksa nurmea kuoria koko alalta. Lisäksi maa on savista ja ravinteikasta. Näin ollen myös lajit, joita kylvän, ovat erilaisia. Tilasin ison pussin kostean niityn seosta sekä kukkaniittyseosta. Niittykasvien kehittyminen kukkiviksi vie joskus vuosia, joten perustamisvuonna voi laittaa tällaisia yksivuotisia kukkivia joukkoon, niin saa jo jotain silmäniloa, kun niittykasvit vasta kasvattelevat ruusukkeitaan.
 Tässä kukkaseoksen lajeja.
 Ja tässä kostean niityn lajeja.
 Lisäksi minulla on tällainen sekalainen valikoima erilaisia luonnonkasvien siemeniä sekä iso pussi mökiltä niityltä kerättyjä siemeniä, joita ajattelin myös levitellä, vaikka olosuhteet eivät ihan identtiset olekaan.
Koska en jaksa koko nurmea kuoria alalta pois, teen tällaisia lämpäreitä niittykukille. Kuorin nurmea yhdestä kohtaa niin paljon kun kerralla jaksan, haen ämpärillä hiekkaa ja sekoitan sen pintamaahan ja sitten hellästi taputtelen siemenet pintaan. Ajattelin, että hiekassa siementen on helpompi lähteä kasvuun ja toisaalta huomaan itse nämä lämpäreet myös hyvin.
 Tämä nurmi on tosin kyllä itsessään jo melkeinpä luokiteltavissa niityksi. Rönsyleinikkejä, maahumalaa, niittyhumalaa, koiranputkea, vuohenputkea, voikukkia, siankärsämöitä…
Kimalainen nauttii jo tarjonnasta.
Tänne raparperin taakse joen törmälle haaveilen korkeista luonnonkasveista, kuten väinönputkesta, punalatvasta, rohtovirmajuuresta ja isohirvenjuuresta. Vielä pari viikkoa sitten näytti siltä, ettei tässä kasvanut mitään, mutta sitten pöllähtivät vuohenputket esiin kauniiksi matoksi. Sinänsä minulla ei tässä kohtaa ole mitään vuohenputkea vastaan, mutta sen joukkoon siementen kylväminen voisi olla vähän arpapeliä. Niinpä kehitin tällaisen kokeilun. Hautasin pahvilaatikon maahan ja täytin sen puhtaalla hiekansekaisella mullalla. Tänne omaan rajattuun kaukaloon istutan sitten siemenet ja toivon, että ne ehtisivät kehittyä sen verran isoiksi taimiksi ennen kuin pahvi maatuu ja vuohenputket valtaavat alaa, että ne pärjäisivät. En tiedä, onko ihan älytön idea, mutta ajattelin näitä tänne vielä muutaman haudata.
 Ohikulkijoille vähän ihmettelemistä. Siellä se uusi naapuri huitoo saunakauhalla pihassa ja hautaa maahan pahvilaatikoita.
 Niittyprojektin on vähän aikataulusta jäljessä, sillä tuon perunamaan kaivaminen kuokalla savimaahan on vienyt energiat. Nyt ollaan jo tässä kohtaa. Nurmi on poistettu 25 neliön alalta ja nyt kärräilen paikalle hiekkaa ja multaa. Vanhempani lupasivat tulla loppukuusta jyrsijän kanssa kylään, joten ehkä pääsen kuin pääsenkin kesäkuun alussa istuttamaan. Taustalla oleva hedelmätarha siis tulee olemaan niittyä.
Kiitos vielä tuhannesti viime postaukseen kasveja tunnistaneille. Teistä oli tosi paljon apua. Nyt en halua sen enempää tunnistustehtäviä tehdä, mutta tämä kasvi tekee minut hulluksi. Se on varmaan taas joku ihan yleinen horsma, mutta en löydä sopivaa luontoportista, enkä muualtakaan. Kasvaa nurmikolla, siitä tulee tuollainen yksi lehti ja siinä on keltainen sipuli. Mikä tuo on???

13 kommenttia:

  1. Veikkaukseni on ihan pikkuruinen varjoliljan taimi. :)

    Kiitos niittyvinkistä! :) Tilasin itsekin juuri niittysiemeniä, lähinnä halusin kevätesikon siemeniä, mutta otin samoilla postareilla perhosniitynkin. Täällä on monessa pihassa ihana esikkonurmikko, joten haluan myös sellaisen. Ajattelin esikasvattaa ainakin osan. Perhosniitylle ei ollut mitään suunnitelmaa, mutta sille voisi tosiaan tehdä sinne tänne lämpäreitä, hmm.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aah, niin tietenkin. Enpä tullut ajatelleeksi, että tämä voisi olla joku keskenkasvuinen. Hyvä, että selvisi. Siirrän nämä siis kaivuutöiden tieltä penkkiin. Kevätesikkonurmi on ihana❤️ Ja eiköhän kevätesikot saa aika helposti siemenestä kasvamaan. Perhosniitty kuulostaa myös hyvältä. Ehkä lämpäreillä pääsisi ainakin hyvään alkuun.

      Poista
    2. Näitä olen omallakin nurmikolla ihmetellyt, siksi tunnistin. :) Meillä on vanha piha, jossa ei kasvanut tullessa juuri mitään perinneperennoja, mikä harmitti kovasti. Pikkuhiljaa niitä on kuitenkin putkahdellut esiin, kun kitkemistä ja ruohonleikkuuta on jätetty vähemmälle. Marjapuskien seasta ilmestyi lehtoakileijoija, omenapuiden alta jalokiurunkannusta, viljelylaatikoiden välistä peurankelloja ja nurmikolla tosiaan varjoliljoja.

      Poista
  2. Minäkin sanon, että selvästi varjolilja, anna olla vain :-)
    Ihanat niittyprojektit, ihan järkevältä kuulostaa. Kiinnostavaa nähdä, miten niityt kehittyvät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi suurimman osan näistä otin talteen ja siirsin penkkiin. Näitä kasvaa siis kymmenittäin nurmikossa, joten ajattelin sen olevan joku luonnonkasvi. Ihana piha, kun nurmi on täynnä varjoliljavauvoja! Kiinnostavaa minustakin nähdä, miten niitty alkaa kehittyä.

      Poista
  3. Kiva kuulla ja nähdä jatkossa niityn kuulumisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy päivittää tänne tietoja niityn kehittymisestä. Toivottavasti nämä uudet kylvämäni lajitkin kotiutuisivat niitylle.

      Poista
  4. Sinulla on ihanat projektit. Pidäthän meidät ajan tasalla miten homma etenee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä varmaan tulee päivitettyä, miten niitty etenee. Ainakin jos se jotenkin etenee. Hidasta hommaahan se usein on, mutta toivotaan, että nuo yksivuotiset ilahduttaisivat jo tänä kesänä.

      Poista
  5. Ihan ääneen nauratti tuo mahdollinen ohikulkijoiden ihmetys, puutarhurin puuhista kun ei oikein aina ota selvää :D Oma kukkaniitty kuullostaa niin ihanalle, toivotaan, että onnistut ja saat nauttia sekä jakaa meille kateellisille kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhureiden puuhat voivat joskus ulkopuolisen silmään näyttää vähintäänkin omalaatuisilta:D Toivotaan tosiaan, että niitty etenee ja kaunistuu silmissä.

      Poista
  6. Mielenkiinnolla odotan niittysi kehittymistä. Toivottavasti pahvilaatikot pysyvät sen aikaa ehjinä, etteivät vuohenputket valtaa kylvöksiä. Virkistyy naapureidenkin seuraelämä, kun oikein joukolla pohtivat sinun puuhiasi :D Meillä meni muutama vuosi, etteivät naapurit enää katso minun projektejani montut ammollaan, vaan ennemmminkin uteliaina.
    Komppaan Elinaa ja Sailaa: ilmiselvä varjoliljavauva, ehkäpä jo toista kesäänsä kasvava, ainakin meillä taimen ensimmäinen lehti on ollut ihan pikkuruinen. Ensi vuonna noihin tulee kolme tai neljä lehteä samalla lailla yhdestä kohdasta sivulle sojottaen kuin isolla varjoliljalla, seuraavana lehtiä on jo useampia ja taimet alkavat näyttää varjoliljalta. Silloin saattaa jo tulla ensimmäinen kukkakin, mutta todennäköisemmin vasta seuraavana vuonna. Ei ole hätäisen hommaa kasvatella varjoliljoja siemenistä, mutta sieltä löytyy varmasti ihan kukkiviakin yksilöitä helpottamaan varjoliljaikävää. Aurinkoista loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että pahvilaatikkomenetelmä toimii :) Onneksi tosiaan otin nuo pikkuvarjoliljat talteen penkkiin ja varmaan otan niitä talteen lisää nurmesta, etteivät ihan tallaannu. Koululla on itäpäädyn iso penkki täynnä ilmeisesti nauhusta ja sitten varjoliljoja (ja tietty vuohenputkea). Sieltä ne ovat varmaan levinneet tuohon nurmikolle. Eipä taida varjoliljojen kasvattelu olla hätäisen hommaa ja vaikka minä vähän hätäinen olenkin, niin kiva näiden kasvua on seurailla tai jakaa vaikka näitä kavereille. Aurinkoista viikkoa! Nopeasti se viikko taas vilahti ja pian taas pääsen koululle kuopsuttamaan.

      Poista