perjantai 19. lokakuuta 2018

Ilmianna puutarhasi parhaat/pahimmat leviäjät

Vaikka yleensä kovaa leviämiskykyä pidetäänkin puutarhakasveilla hieman ongelmallisena ominaisuutena, nyt haluaisin kaikilta vinkkejä hyvistä leviäjistä. Varsinkin sellaisista, jotka sopivat puolivarjoon tai varjoon.


Mökillä olen jo vuosia keräillyt erilaisia hyvin leviäviä kasveja. Täällä olosuhteet ovat aika rankat kuivuuksineen ja peuroineen, joten on kätevää, että kasvit leviävät itsekseen. Lisäksi sellainen sekaisen luonnollisen niittymäinen kasvirunsaus miellyttää minua kovasti. Auringossa viihtyviä leviäjiä minulla ovat tietenkin kaikki niittykasvit, kuten päivänkakkarat, kohokit ja ketoneilikka. Mahtavasti joka koloon leviää myös iki-ihana myskimalva, joka ilmestyi kuin tyhjästä vuosia sitten kun aloin muokata puutarhaa. Hyviä leviäjiä ovat myös oregano ja timjami.
Ekaa kertaa löysin muuten myös salvian siementaimia. Se on tosi kaunis kukkiessaan.
Olen kylvänyt myös illakkoa pari vuotta sitten ja se näyttää leviävän myös kivasti.
 Nyt syyskylvöinä on tulossa keltasauramoa ja rohtosuopayrttiä, joiden myöskin toivoisin olevan leviäväistä ja kestävää sorttia.
Kovat odotukset on myös tästä punavirmasta, jonka taimen ostin kesällä. Se saisi olla oikea superleviäjä.
Puolivarjon penkki sen sijana ammottaa taas maahan asti kaluttuna kuivan kesän ja peurojen syystankkauksen jäljiltä.
Lehtosinilatva on puolivarjossa täällä ainoa, joka tekee runsaasti siementaimia, nyt haluaisin keksiä lisää. Olen jo keräillyt akileijan ja sormustinkukan siemeniä sekä tilannut erilaisten esikoiden siemeniä. Lisäksi olen ajatellut vapauttaa muutaman arovuokon kaupungista tänne saareen.
Ilmianna nyt sinun puutarhasi parhaat/pahimmat leviäjät. Voivat levitä juurakolla tai siemenistä, kunhan nyt eivät mitään haitallisia vieraslajeja ole. Tänne tarvitaan nyt maksimaalista leviämisvoimaa!!

16 kommenttia:

  1. Vuohenkello, peurankello ja palavarakkaus ovat kukkia jotka tuntuvat menestyvän missä vaan, riesaksi asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan kellot olinkin unohtanut! Nehän on hyvä idea. Palavarakkauden siirsin kesällä mökille, eli sen leviämistä saa siis odottaa myös. Kiitos vinkeistä!

      Poista
  2. Sitruunamelissa, jättipoimulehti ja rantatädyke.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Miten tuon jättipoimilehdenkin ihan olin unohtanut! Sehän käy hyvin varjoonkin ja sitä minulta löytyy kaupungista vaikka kuinka. Rantatädyke sopii nimensäkin puolesta niin hyvin tänne, että taidanpa laittaa listaan sekin. Loistavia ideoita satelee.

      Poista
  3. Isokello,valkoinen ja vaaleansininen. Lemmikit orvokit ruiskaunokit, maksaruohot,akankaali ja päivänkakkarat. Vasta laitoin kuvia postaukseen niin sieltä voit käydä katsomassa jos joku näistä kiinnostaa. Hyvää viikonloppua t. Inkeri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lemmikkejä täytyykin siirtää kaupungista. Keto-orvokkeja täällä kasvaakin, mutta keväällä voisi tuoda puutarhaorvokkeja laatikollisen. Olisi heti kukintaa. Täytyykin taas käväistä blogissasi. Hyvää viikonloppua sinullekin!

      Poista
  4. Oletkin saanut jo paljon kasviehdotuksia. Tässä olisi muutama lisää.
    Varjoiseen paikkaan ehdotan varjoyrttiä (Pachysandra terminalis) Se on varpumainen ja peittävä. Korkeutta sillä on vain noin 20 cm. Minulla se kasvaa alppiruusujen kanssa, mutta soveltuu mainiosti myös pienten havujen seuraan ja puiden ja pensaiden alle.
    Toinen ehdotelmani on lämpimään ja kuivaan kivikkoon soveltuva kultahelokki (Oenothera tetragona). Tiiviissä ja kosteassa maassa se ei siis menesty. Leviää rönsyilemällä ja kukat ovat todella kauniin keltaiset. Korkeutta on noin neljäkymmentä senttiä ja se saa myös upean kuparinpunaisen ruskavärin. Mielestäni todella kaunis kukkiessaan ja pidän siitä hyvin paljon.
    Kevätkaihonkukka (Omphalodes verna) on kolmas ehdotelma. Puolivarjoisen kasvupaikan perenna tämäkin ja leviää myös mattomaisesti pitkien versojensa avulla. Korkeutta noin 15 cm. Paljon, paljon pieniä taivaansinisiä kukkia keväällä. Ei siedä paahdetta sen enempää kuin pitkäaikaista kuivuuttakaan. Minulla se hävisi aikoinaan taistelun aggressiivisesti leviävän suikeroalpin kanssa, joten toista voimakkaasti leviävää kasvia sen lähelle ei kannata istuttaa.

    Mukavaa alkanutta viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ideoista. Kevätkaihonkukkaa minulla ei ole koskaan ollutkaan. Sitä voisi kyllä kokeilla. Kultahelokki minulla pari kesää sitten oli, mutta se ei oikein toipunut peurojen hyökkäyksestä, eikä tänä kesänä kukkinut. Se oli kyllä tosi hieno. Toivotaan, että jonkun siementaimen olisi ehtinyt tehdä.

      Poista
  5. Jaa leviäjiä... niitähän meillä riittää :D Nurmikolla on vuohenkelloa, maahumalaa ja ketohanhikkia. Mistään en niin hirmuisesti välittäisi, mutta minkäs teet, kun ei eroonkaan pääse. Kauniisti kyllä kukkivat kaikki, jos on viikon leikkaamatta nurmikkoa. Koristekasviehdotuksia oletkin jo saanut, mutta bellistä, isotähtiputkea ja rönsyansikkaa ei ole tainnut kukaan vielä mainita. Ainakin meillä isotähtiputki ja bellis tekevät sadoittain siementaimia (voin pistää siemeniä postissa, jos tarvitset). Peurankestävyydestä en tiedä, mutta niiden pitäisi viihtyä puolivarjossakin. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, rönsyansikkaa löytyykin kaupungista paikasta, josta haluaisin siitä eroon. Se pääseekin merimatkalle. Bellis olisi kyllä ihana. Olisi tosi kivaa, jos saisin siemeniä. On aina hauskaa, kun kasvit tulevat joltakin. Minulla onki meiliosoitteesi niittyhaasteen ajoilta, joten laitan viestiä.

      Poista
  6. Rantatädyke saa äänen minultakin. Ja sitten minulla on sellainen vanha maksaruoho joka leviää ihan älyttömän hyvin siemenestä, ei kuitenkaan vitsaukseksi saakka. Voin kerätä siemeniä talteen jos haluat. Myös sinipiikkiputki leviää ihan kivasti siemenestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rantatädykettä täytynee siis hankkia, kun sitä useampi suosittelee. Onko sinulla sen siemeniä kerättynä? Myös tuo maksaruoho kiinnostaa, jos jaksat postitella. Voisin laittaa vaihtarina jotain kivaa sinnekin tulemaan. Voit laittaa viestiä kasvinpaikka@gmail.com. Onpas hauskaa!

      Poista
  7. Rohtosuapayrtistä saat hyvän leviäjäkasvin. Just oon repiny (kaivanu) pois, tuskin kaikki lähti. Kasvoo varijooses, rutikuivas, kivijalaanviäres olevas penkis, hullun lailla. Kivikkokilkka vois olla yks vaihtoehto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, jos viihtyy kuivassa varjossakin! Lupaavalta kuulostaa.

      Poista