maanantai 15. lokakuuta 2018

Multatehdas

Terveisiä saaresta! Miten voikaan olla näin ihanat kelit syyslomalla. Täydelliset syyspuuhailuilmat! Eilen puuhailimme uusien syyskylvölavojen kanssa. Halusin kylvää jo syksyllä muutamaa uutta kasvia mökille (keltasauramoa, rohtosuopayrttiä ja vaaleanpunaista iisoppia). Viime syyskylvöt tein korkeaan kasvilavaan ja oikein harson alle ja lopputulos oli täysi floppi. Lava oli rutikuiva, enkä saanut koko kylvöstä kuin yhden kirjolupiinin taimen. Nyt nostelin kolme kehikkoa kasvihuoneen eteen niitylle ja ajattelin tehdä niihin kylvöt. Ehkä matalat lavat pysyisivät vähän kosteampina.
Koska olemme saaressa, jossa ei ole ruokamultaa, eikä pussimullan raahaaminen innosta, täytyi ryhtyä yhteen mielipuuhistani - multatehtailuun.
Ensimmäiseksi isku keittiöjätekompostiin: muhevaa mustaa multaa lavan pohjalle.
Sitten uutta trendimaanparannusta biohiiltä. Ihan itse tehtyä.
Polttelin tässä biohiilitehtaassani eilen kasan koivunoksia. Rankkaa hommaa :)
Sitten piti lähteä retkelle saaren toiselle puolelle, sillä siellä on pieni poukama, johon kertyy rakkolevää. Ihanaa meren lannoitetta, jota Hesarissa vähän aikaa sitten julkaistun artikkelin mukaan voisi myös syödä. No, ehkä joku päivä, nyt se pääsee osaksi rohtosuopayrtin kasvatusta.
 Lapset keräsivät mukaan myös salaista ainesosaa: meren vaahtoa. Aika runollista.

 Hyvä saalis!

 Laiturin päästä pääsee pieneen aarresaareen. Löysin sieltä pari vuotta sitten mahtavan aarteen...
Nimittäin suuren hiekkakasan, joka oli huolella peitelty levyillä. Tätä on varmaan aikoinaan käytetty betonin tekoon, kun mökkejä ja laitureita on rakennettu. Hiekkaa on hyvä sekoittaa mullan kanssa lavan pinnalle, jotta pikkutaimilla on suotuisat kasvuolosuhteet ja läpäisevää maata pikku juurilleen.
Kun kaikki ainekset multaan on kerätty, sekoitellaan niitä kerroksittain lavaan ja joka väliin haravoidaan sylillinen puidenlehtiä. Ei ehkä rakenteeltaan täysin tasalaatuista pussimultaa vastaavaa, mutta iloisesti näissä sekoituksissa kasvit kasvaa. Ja onhan tämä hauskempaa, kuin multapussien kantaminen.

 Ihanaa syksyä! Älkää haukkailko kärpässieniä!

14 kommenttia:

  1. Heh, kärpässienien haukkailu :-D
    Voi kun ihana multaseos, meren vaahtoakin! Kuulostaa hyvin kiinnostavalta, ja toivottavasti kylvös ei nyt kuivu.
    Tuota hiiltä olen minäkin alkanut katsoa uusin silmin. Kun tulee heitettyä tuhkaämpärillisiä pihalle, ja samalla hiilikokkareita. Alkuvuosina mietin, onkohan näistä haittaa, nykyään oikein tähtään niitä tärkeimmille kasveille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon hiilen pitäisi lisätä maan kosteudenpitokykyä ja sitä täällä tarvitaan. Ja kivempi oksia poltella hyötykäyttöön, eikä vaan huvikseen. Täytyy katsoa ensi vuonna, mahtaakohan hiilellä olla jotain vaikutusta. Ainakin piha on siistimpi, kun oksakasat on poissa.

      Poista
  2. No nyt on pakko siementen kasvaa, kun on ripaus taikaakin meren vaahdon muodossa mukana! Peukkuja kylvöillesi! Luulisi, että pysyvät nyt kosteampinakin kuin korkeassa lavassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä juuri tuo meren vaahto saa kasvit kukoistamaan 😉Päästään saareen keväisin vasta jäitten sulettua, joten ei päästä kastelemaan kylvöksiä, vaikka tarvetta olisi.

      Poista
  3. Olipa kiva ja mielenkiintoinen postaus. Onnea kylvöille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että kylvöt nyt onnistuisivat. Keltasauramon ainakin pitäisi sietää kuivaakin.

      Poista
  4. Hieno tapa valmistaa multaa ja erittäin ekologista verrattuna pussimullan rahtaamiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on niin hauskaa puuhaa. Viime kesänä keräilin kolme kaivonrengasta täyteen tällä tekniikalla ja hyvin niissä maa-artisokka ja kurpitsa tänä kesänä kasvoivat.

      Poista
  5. Hieno tapa mullantuotantoon. Minä käytän kyllä ostomultaa. Mutta meille tulee autokuorma kerrallaan. Jatkossa kun saadaan kompostointi kunnolla tehtyä niin sitten. No sitten ei tarvitsekaan enää niinpaljon. Olen samaa mieltä lapsien kanssa siihen tarvitaan myös taikaa mukaan ja meren vaahto on mitä sopivinta siihen. Toivottavasti kylvökset onnistuu ja taika tepsii .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minäkin ostomultaa käytän saaressakin. Varsinkin keväällä, kun laitan kasvihuoneen ja ruukkuistutukset valmiiksi. Mutta koko ajan yritän vähentää ja tuottaa mullan itse. Tuo veneen kanssa multapussien liikuttelu on ärsyttävää puuhaa.

      Poista
  6. Hyvät sekootukset ja marot hoitaavat viimmeestelyn. Saares onki hyvä ottaa kaikki keinot käyttöhö ja olla maharollisimman omavaraane.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo nyt pääsee madot hommiin. Kaupungissa on vähän liian helppoa hurauttaa ostamaan mitä ikinä mieleen juolahtaa, mutta täällä kaikki vaatii enemmän järjestelyjä. Tulee mukavasti harkittua, mitä oikeasti tarvitsee.

      Poista