maanantai 19. helmikuuta 2018

Kasvi-inventaario: Traakkipuut

Aamupäivä meni aurinkoista Muumimaailman talvea ihmetellessä ja nyt pääsin lämpimän viltin alle kirjoittelemaan traakkipuista kahvikupin kanssa. Ihanaa.

Valovaatimus: paras hajavalo, sietää varjoisampaakin, mutta ei mielellään suoraa auringonpaistetta
Kastelu: varovaisesti parin viikon välein, anna pintamullan kuivahtaa
Lannoitus: kasvukaudella noin kerran kuussa
Talvehtiminen: vähennä kastelua
Ruukku ja multa: istuta uudelleen 1-2 vuoden välein tavalliseen kukkamultaan
Kenelle sopii:länsi- tai itäikkunan läheisyyteen helppoa eksotiikkaa halajaville
Tuoksutraakkipuu on silmäteräni
Tuoksutraakkipuu (Dracaena fragrans) eli tuoksulohikäärmepuu (miten paljon hienompi nimi tämä on!) on kotoisin trooppisesta Afrikasta. Kun näin tuoksutraakkipuuni ensimmäistä kertaa Plantagenin hyllyssä, se oli rakkautta ensi silmäyksellä. Kasvin värit ja kasvutapa olivat mielestäni täydelliset, jotenkin konstailemattoman kasvimaiset. En tiedä, mistä se johtuu, mutta jotkut kasvit vain miellyttävät enemmän. Tuoksutraakkipuussa miellytti kaikki, joten se päätyi kärryihin. Puolituntia hikoilin talvivarusteissani yrittäessäni pakata sitä mahdollisimman hyvin, ettei se kärsisi pakkasesta kotimatkalla. Oli melkoinen operaatio saada 60 cm korkea ja lähes yhtä leveä kasvi peitetyksi, mutta eipä näyttänyt saaneen kylmää. Ihailen kasvia vieläkin päivittäin.

Reunustraakkipuu on viherkasvien peruskauraa
Reunustaakkipuussa (D. marginata) on kapeat lehdet ja tämä on varmasti yksi yleisimmästä huonekasveista. Oman reunustraakkipuuni olen joskus ottanut mukaan Citymarketista. Siinä juurella kasvoi pari pienempää, mutta ne tapoin heti alkuunsa.  Uskollinen ja helppo ja pärjää vähässä valossa anopinkielten vierellä.
Supputraakkipuni (ehkä) on vain 15 cm korkea
Sitten minulla on tällainen mini-kasvi, jonka epäilen olevan jonkinlainen supputraakkipuu (Dracaena deremensis "Compacta"). Sen lehdet ovat tummanpunaiset. Sorruin näihin minikasveihin joku kerta Plantagenissa ja istutin ne kaikki isoon vatiin. En ole ihan kaikista vielä tunnistusta tehnyt.
Traakkipuut ovat yllättävän monipuolinen joukko, jotka eroavat lehtien värityksen ja koon puolesta huomattavasti toisistaan. Runkomaiset traakkipuut tuovat hyvää vaihtelua kasviryhmiin ja kestävänä kasvina traakkipuita voi kyllä suositella kaikille. Jos haluaa välttää lehden kärkien kuivumisen, kannattaa talvella suihkutella traakkipuita. Lisäämien onnistuu 10 cm varrenpätkistä. 

2 kommenttia:

  1. Kaunis tuo tuoksutraakkipuu! Reunustraakkipuun tapoin aika nopeasti, ei tykännyt yhtään meidän olohuoneen ikkunalla asustaa tai sitten ei tykännyt minusta. Se on nätti. Pitääköhän joskus vielä yrittää? Ehkä vähän vähempään valoon, ja kasteluakin vain niukasti? Yksi traakkipuu minulla on ollut, joka kasvoi kuin rikkaruoho tai paremminkin -puu. Monia versoja ja korkeutta kolmisen metriä. Joka kevät leikkasin paljon pois pituutta, mutta se kasvoi melkein silmissä ja menestyi hyvin vähemmässäkin valossa. Kyllästyin yhtenä keväänä ja sahasin koko homman kompostiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 😊 vai kompostiin joutui! Minä täällä vain haaveilen kolmimetrisistä huonekasveista, mutta ehkä siinäkin sitten tulee raja vastaan.

      Poista