tiistai 20. helmikuuta 2018

Kasvi-inventaario: suositut peikonlehdet

Ulkona paukkuu kova pakkanen. Huoli hiipii mieleen pihan persikkapuusta. Se oli vielä elossa viimeksi, kun kävin katsomassa, mutta nyt lupaillaan tänne eteläänkin tosi kovia pakkasia... No, sisällä ei tarvitse pakkasista huolehtia, joten jatkampa tänään inventaariota ja kerron peikonlehdistä (Monstera deliciosa).

Valovaatimus: valoisa, sietää puolivarjoa ja varjoa
Kastelu: säännöllisesti, anna pintamullan kuivahtaa
Lannoitus: kasvukaudella noin kerran viikossa
Talvehtiminen: vähennä kastelua, voi antaa myös vähän lannoitetta
Ruukku ja multa: nuoret kasvit uuteen multaan vuosittain ilmavaan hiekansekaiseen kukkamultaan
Kenelle sopii: muodikasta viidakkotyyliä haluaville, joilla on tilaa
Kirjavalehtinen peikonlehti kasvattaa mielenkiintoisia lehtiä
Peikonlehdet ovat viime vuosina olleet trendisisustusten ykköskasveja. Lehden kuvioita on voinut myös löytää pöytäliinoista, verhoista, vaatteista jne. Huonompiakin trendikasveja voisi olla, peikonlehti on näyttävä ja nopeakasvuinen huonekasvi. Alla olevassa kuvassa on vuosi sitten ostamani ensimmäinen peikonlehteni.

Peikonlehteni vuosi sitten
Peikonlehteni oli alkuun pimeällä ruokailuhuoneen ikkunalla ja kesäksi siirsin sen kuistille (seinän viereen tosin, sillä se ei siedä suoraa auringon porotusta). Jossain vaiheessa talvea järjestelin kasveja uudelleen ja siirsin peikonlehteni olohuoneen länsi-ikkunalle. Olen melko niukasti kastellut kasvia, aina antanut kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua. Vaikka kasvi näyttää trooppiselta ja siltä, että se tarvitsisi runsaasti vetta, niin liikakastelu mädättää kasvin juuret. Varsinkin talvella kannattaa siis olla varovainen kastelun suhteen.
Peikonlehti tänään
Kuten huomaatte, niin peikonlehti on aika nopeakasvuinen ja vanhemmiten se saattaa kasvaa hyvinkin suureksi. Minun pitäisi omallenikin alkaa miettiä tukea, sillä peikonlehden kasvutapa on köynnöstävä. Muuten se alkaa kiipiä tuota kaidetta pitkin ja silloin mullanvaihdot ja muut hoitotoimet vaikeutuvat. Nopeakasvuisuudestaan huolimatta peikonlehti ei ole niin vaativa lannoituksen suhteen. Uusia lehtiä on rullautunut auki jopa talvella, kun lannoitusta, vetta ja valoa on ollut niukasti saatavilla.
Toisen peikonlehteni sain ystävänpäivälahjaksi mieheltäni tänä vuonna. Tämä oli täysi yllätys ja aivan ihana lahja.
Peikonlehti Monstera variegata


Tämä kirjavalehtinen peikonlehti tarvitsee enemmän valoa, sillä sillä on vähemmän yhteyttävää lehtivihreää. Eli sijoitus mielellään etelä- tai länsi-ikkunalle. Itse sijoitin omani länsi-ikkunalle.
Ulkona paukkuu pakkanen, mutta peikoilla on lokoisat olot olohuoneessa
 Eilen vaihdoin tavallisen peikonlehden mullat. Oli kyllä hyvin hankalaa saada se irti ruukustaan. Juuria kasvoi niin tiiviinä, ettei multaa paljon joukossa näkynyt. Vaihdoin vähän isompaan ruukkuun (n. 2 cm isompi sivuilta ja korkeudeltaan) ja lisäsin kukkamullan, kaktusmullan ja perliitin seosta. Vähän tuntuu, että se täyttää tuonkin heti, mutta en halunnut vaihtaa tuota ihanaa suojaruukkua vielä.
Peikko oli kasvattanut komeat juuret

Kevään edetessä on hyvä vähän lisätä peikkojenkin kastelua, sekä aloittaa lannoitus. Peikkoa voisi lisätä latvaversoista, mutta ehkäpä en taida sitä tähän hätään lisätä. Muuten pian valtaavat koko talon kasvuvoimallaan.

8 kommenttia:

  1. Nyt on tosiaan hyvää aikaa mullanvaihtoa ajatellen. Minä tein joskus itse sammalpaalun peikonlehdelle. Paksusta muoviputkesta ja kiersin sen ympärille rahkasammalta ja sidoin sen rautalangalla. Siihen oli hyvä kiinnittää peikonlehteä sen. kasvaessa. Ihana tuoli piti sitä aiemmin jo kehua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on hyvä vaihtaa tosiaan mullat, kun kasvu taas alkaa. Huomaa selvästi, että helmikuun aurinko on piristänyt kaikkia kasveja. Hyvä idea tuo itse tehty sammalpaalu. Tähän hätään ei vaan sammalta löydy😊 .

      Poista
  2. Peikonlehti on minunkin suosikkejani. Itselläni on yksi todella vanha ja valtava yksilö, jonka ostin kerran eurolla (!!!!) kierrätyskeskuksesta. Ilmeisesti kukaan muu ei ollut hoksannut kysyä sitä itselleen. :D En meinannut saada sitä raahatuksi kotiin, sillä se hädintuskin mahtui autoomme. Mutta nyt se asustaa makuuhuoneen länsi-ikkunan edessä tuolilla, koska muualle on aivan liian suuri. Muutama sen lehdistä on kärsinyt liian kuumasta patterista talven mittaan, mutta juuri huomasin, että se on kuitenkin kasvattanut iloisenvihreitä uusia pikkulehtiä yläosiinsa. :) Ihana kasvi! Ja kivoja ovat nämä sinun viherkasvipostauksesi, kiitos niistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava ostos eurolla! Minäkin aina komppaan Flörissä käydessäni heidän poistorullakkonsa. Olen tehnyt myös hyviä euron löytöjä :D Meillä olisi olohuoneessa kyllä tilaa kasvaa, mutta vähän pohdituttaa tuo tukeminen. Tuon isomman peikonlehden tukikeppi on jo niin korkea, että kun se siitä yli kasvaa, niin on alettava jotain jämäkämpää rakentamaan tai se ei pysy enää pystyssä.

      Poista
  3. Peikonlehti on suosikki ollut aina trendeistä riippumatta. Omani lähenee 40 vuoden ikää. Mullan vaihtoa en ole montaakaan kertaa tehnyt, pistän vaan lannoitusrakeita tai -puikkoja mullan sekaan. Silloin harvoin kun olen mullan vaihtanut, niin olen osittain leikannut kasvin alas, jotta olen saanut sen pois säleiköstä, johon se nojailee ja josta se riippuu ja roikkuu olohuoneeseen. Ei ole siitäkään hätkähtänyt. Pidätellä joudun itseäni, että en vahingossa kastelisi sitä talvella liikaa. Siitä se ei kyllä tykkää, mutta paranee siitäkin yllättävän hyvin, kun vaan tajuaa pitää taukoa kastelussa. Mukavia nämä viherkasvipostauksetkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sinun peikonlehdelläsi on jo kiitettävästi ikää! Toivottavasti omani saavuttavat myös pitkän iän. Olisi kiva nähdä joskus kuva tuosta sinun parvelta roikkuvasta peikostasi. Meilläkin on parvi olohuoneessa ja sieltä tekisi mieli jotain kasveja roikottaa.

      Poista
  4. Moi! Myisitkö postillaan variegatasta?

    VastaaPoista