Blogeissa on hienoja postauksia omavaraisuudesta ja siihen pyrkimisestä. Itselläni olisi aika laihat oltavat, jos yrittäisin oman maan kasviksilla täyttää vatsaani, mutta eräänlaisesta omavaraisuudesta minäkin haaveilen. Haluaisin olla kesäkukkien suhteen omavarainen.
Haaveenani olisi, että minulla olisi niin paljon erilaisia ihania pelargoneja, että voisin aina pistokkaista lisätä niitä kymmenittäin ja saada kaikki aurinkoiset paikat mökillä ja kaupungissa täyteen näitä maailman helpoimpia ja kiitollisempia kesäkukkia. Pelargonien talvetus onnistuikin tänä vuonna hyvin, mutta pistokkaista juuret kehitti vain yksi. Höh! No, tuli edes yksi lisää, mutta saattaa olla, että omavaraisuuteen en pelargonieni kanssa ihan täysin vielä pääse. Muutama on ehkä kuitenkin ostettava.
Murattiomavaraisuuden olen sen sijaan saavuttanut. Talvetin istutuksista näitä kirjavalehtisiä muratteja autotallin ikkunalla ja ne kaikki selvisivät. Myös ulos ruukkuihin jääneet muratit selvisivät ja otin niistä lisää pistokkaita, jotka juurtuivat kaikki. Lisäksi jopa maahan ilmeisesti syksyn tohinoissa pudonneet kirjavalehtisen muratin pätkät olivat juurtuneet ja alkaneet kasvaa. Löysin niitä lumien sulettua paristakin kohtaa pihasta kasvamasta. Eli murattia minulla on aivan omiksi tarpeikseni.
Pistokaslisäyksessä onnistuin myös verenpisaran kanssa, josta kaksi kolmesta leikkaamastani pistokkaasta lähti kasvattamaan juuria. Verenpisara sopii hyvin varjoisempiin kohtiin pihaa ja se viihtyy talvet hyvin kuistin viileydessä. Valkoiseen puutarhaan haluaisin ostaa ruukkuihin kaksi valkoista verenpisaraa. Ne täytyisi vielä jostain saada, niin pärjäisin omillani verenpisaroidenkin suhteen tulevaisuudessa.
Käytin viime kesänä liisankukkaa täytekasvina istutuslaatikoissa pelargonien kanssa ja nostin laatikot syksyllä sellaisenaan autotallin ikkunalle. Pelargonit ovat vähän jääneet liisankukan jalkoihin, joka viihtyikin yllättävän hyvin autotallissa.
Yrittelin vähän kaikkia kesäkukkia talvettaa ja varsinkin hopeavillakot talvehtivat kuistin jouluasetelmassa hyvin ja ovat nyt tuollaisa pitkiä hujoppeja. Hieman haastavia kesäkukka-asetelmiin nykyisessä muodossaan. Mutta näillä mennään ja ollaan hopeavillakko-omavaraisia.
Yksi suosikkini kesäkukissa ovat tulilatvat. Ne kestävät hyvin kuivuutta ja kukkivat runsaasti. Ne alkoivat jopa keskellä talvea kukkia kuistilla. Autotallissa ja mökillä kellarissa talvehtineet tulilatvat kuolivat, mutta kuistilla olevat porskuttavat komeasti. Vieressä ruukkuruusu, jotka myöskin talvehtivat hienosti.
Lahjaksi saamani kukkakori, jossa oli erivärisiä jalohortensioita ja lankaköynnöstä on myös talvehtinut kuistilla. Kiva nähdä, minkälainen siitä nyt kasvaa. Jalohortensioita olen kaivanut myös maahan syksyllä ja näyttävät talvehtivan ihan hyvin myös niin. En itse koskaan osta jalohortensioita, koska ne vaativat niin valtavasti vettä koko ajan, mutta saan niitä usein lahjaksi. Miljoonakello ja huovinkukka näyttävät menettäneen henkensä talven aikana. Tylsää. Miljoonakello on lemppariamppelikukkani. Taidan niitä joutua siis kevään edetessä muutaman taas ostamaan.
Viime kesänä kokeilin ekaa kertaa mukulabegonioiden kasvatusta ja se sujuikin oikein hyvin. Parikymmentä begoniaa kukkivat koko kesä suurin kukin, mutta olivat tilaamieni valkoisten sijaan kirkkaan oransseja. Talvetin mukulat kenkälaatikossa kuistilla ja nyt ne ovat kaikki alkaneet työntää vaalenpunaista kasvua. Täytynee piakkoin istuttaa ne ruukkuihin. Tilasin lisää mukulabegonioita (jos nyt tulisi niitä valkoisia) ja lisäksi joitain muitakin begonioita. Näiden talvettaminen oli yllättävän helppoa ja etuna on, etteivät nämä vie paljon tilaa talven aikana. Ehkä ensi vuonna olen begoniaomavarainen.
Lisäksi olen kylvänyt samettikukkia ja pian kylvän krasseja ja tuoksuherneitä. Suorakylvän myös aina paljon kesäkukkia joka puolelle. Ja onhan minulla sitten iso joukko monivuotisia ruukkukukkia, joita voi tuoda kesäkukkien seuraksi kuistille kesäisin. Oli pakko ottaa kuva pikkuruisesta hondonvaahterastani, joka availee lehtiään. Niin suloinen, että en taida sitä vielä raaskia maahan istuttaa. Hyvä kikka täyttää ruukkuja kukilla on myös laittaa niihin perennojen jakotaimia. Viime vuonna minulla oli mm. mirrinmintun tuppaita ruukuissa ja ne kasvoivat niissä kovasti. Syksyn tullen istutin ne sitten penkkeihin.
Vielä on vähän matkaa siihen, että saisin valtavan kesäisen kukkahimoni hoidettua ilman ostosreissuja, mutta aika pitkällä jo ollaan.
Tuossahan on mahtava sortimentti kukkia jo! Toivottavasti nyt tulee valkoisia begonioita. On raivostuttavaa, kun tuleekin ihan toisen värisiä kuin on ostanut.
VastaaPoistaToivotaan tosiaan, että ovat oikean värisiä tällä kertaa. Ne oranssitkin olivat kyllä ihania, mutta eivät oikein sopineet muuten valkoisten kukkien keskelle.
PoistaHei mahtavaa, minäkin olen murattiomavarainen! :D Meilläkin kasvaa yksi kirjavalehtinen ihan maassa, on selvinnyt jo kahdesta talvesta.
VastaaPoistaIhana hondonvaahtera! <3
Mahtavaa! Onnittelut murattiomavaraisuudesta😉
PoistaKiva arsenaali talvetettavia kesäkukkia! Ja hondonvaahtera on söpöinen. Kesäkukkaomavaraisuuteen itsekin tähtään. Nyt on vielä niin paljon kukkapenkeissä aukkopaikkoja, että pakko kasvattaa reilummin kesäkukkiakin, mutta suurin osa tulee sentään olemaan ilmaiseksi saaduista siemenistä kasvatettuja. Minulla on pikkuinen jouluasetelmasta talteen otettu muratti kasvamassa kokoa, joten minäkin olen murattiomavarainen :) Istutin syysasetelmien kirjavalehtiset muratit syksyllä kasvimaalle ja peittelin lehdillä. Tuntui silloin, että on ihan tarpeeksi talvetettavia eikä yhtään enempää kaivata. Nyt jännäilen, olisivatko kuitenkin talvehtineet, kun oli aika leuto ja runsasluminen talvi. Älä menetä vielä toivoasi miljoonakellon suhteen. Odota ainakin kuukausi, jos juuresta lähtisikin tulemaan uutta kasvua. Minäkin kerran luulin, että miljoonakello kuoli talven aikana, mutta sieltä se kesäkuussa alkoi työntää versoa näkyviin. Muista käydä sen luona muutaman päivän välein puhelemassa kompostoriin joutavista kasveista... :D
VastaaPoistaToivotaan, että sinullakin olisi ne kirjavalehtiset hangen alla selvinneet. Voivat hyvinkin olla. Kiitos vinkistä. En viskaa miljoonakelloa vielä kompostiin. Uhkailen vain. 😁
PoistaPerannojen jakotaimien kasvattaminen ruukussa on kikka. Siinä ne mukavasti vahvistuvat.
VastaaPoistaKyllä ja perennat ovat usein vaatimattomampi esim kastelun suhteen. Hyviä ruukkukukkia lomalaiselle.
PoistaMukavaa tällainen omavaraisuus se säästää paljon rahaa. Minulla kävi pelakuiden pistokkaiden kanssa samalla tavalla. Monesta kymmenestä vain kahdessa on juuret. Mutta ei haittaa . Mukulabegonian talvetus kiinnostaa ainakin jossain vaiheessa. Perennojen siemeniä on kylvetty, mutta hidasta on kasvu. Hyvin olet onnistunut omavaraisuuden kanssa tähän asti . Hyvää viikonloppua.
VastaaPoistaHarmitti kyllä, kun pelargonit eivät niin innokkaasti juurtuneetkaan kun olin toivonut. Mukulabegonioiden talvetus oli oikein helppoa ja toivotaan että ne kasvavat yhtä komeasti kuin viime vuonnakin.
PoistaHyväs mallis sun kesäkukkaomavaraasuus. Mikäs sun pelargooniantaimia vaivas. Purkitin pari päivää sitte 25 pistokasta. Seas oli kyllä muutama iliman juuria, mutta tökkäsin neki multihin. Osahan tuli juuria nelijäs päiväs, mutta suurimmalla osalla meni runsas viikko. Otin pistokkahat 13.3. Muratti mullaki talavehtii keittiön klasilla ja lankaköynnös vintis.
VastaaPoistaEn tiedä mikä pelargoneja vaivasi. Ehkä lykkään noista osan multiin, vaikkei niihin juuria ole tullutkaan. Pistokkaat ovat olleet jo viikkoja vedessä, joten voi olla vähän turha toivo kylläkin. Ehkä otan vielä muutaman lisäpistokkaan ja koitan uudelleen.
PoistaItselläni myös on tavoitteena olla kesäkukkien ja puutarhakasvien suhteen omavarainen. Aika lähelle sitä olen jo päässyt. Sen sijaan perheen ruokatarpeita ei minun muutama tomaatti, kurkku, paprika ja basilika täytä.=D
VastaaPoistaAinoa omavaraisuus ruuan suhteen on oreganon kanssa, koska sitä kasvaa vaikka kuinka paljon mökillä ja sitä meillä ei kukaan syö :) Toisaalta kesällä saa tuoreita vihanneksia toreiltakin, joten voi hyvillä mielin keskittyä kesäkukkien kasvattamiseen.
Poista