perjantai 12. huhtikuuta 2019

Toisella puolella pihaa

Kun aloitin seitsemän vuotta sitten puutarhan raivaamisen, aloitin sen talon eteläpuolelta. Sinne perustin aluksi ruusutarhan ja metsäpuutarhan. Oikeastaan vasta viime kesänä aloin kunnolla pohjois- ja itäpäätyjen muokkaamiseen. Pohjoispuolelle tein erilaisia käytäviä, joiden väleihin istutin kaikenlaista.
Oikealla kulkee turveharkon paloilla reunustettu pääväylä, joka vie talon viertä kohti itäpäätyä. Sen lisäksi on pienempiä risteileviä polkuja sinne tänne, jotka on rajattu sillä mitä on sattunut pihasta löytymään.

 Olen myös harjannut kalliota näkyviin muodostamaan lisää polkuja. Minä olen selvästikin polkuihminen.
 Koska kirjanpitoni istutuksista on olematonta, odotan erityisen innolla, mitä täältä nyt mahtaakaan nousta. Yllä ihastuttavan outo koiranhammas. (Edit tämä ei olekaan koiranhammas, vaan mysteerikasvi)
 Tätä en tunnista. Näitä nousee useampiakin varjoisasta polun varresta. Mielenkiinnolla odotan, mikä tästä kehittyykään. (Edit tämä ei olekaan mysteerikasvi vaan koiranhammas)
 Potkin kevättä vähän eteenpäin ja istutin muutaman orvokin maahan tuomaan väriä. Pakkasyön jälkeen ne retkottavat aina dramaattisesti pitkin maata. Nyt iltapäivän lämmettyä kukat ovat taas korkealla.
 Ostin viime vuonna kalliolle pienen sillan. Maalasin sen nyt kevään innoittamana keltaiseksi. Se halkoo hyötypenkkejä.
Huhtikuun työmaa on puolestaan tämä kasvilavojen rakentaminen lasten leikkipaikkaa rajaamaan. Viimeistelyä vailla valmiita jo. Värinkaipuussani maalasin nämä vaaleanpunaisiksi.
Viime vuonna talon itäpäätyyn valmistui valkoinen puutarha. Tämänkin heräämistä odotan kovasti. Istuttelin sinne kaikkia valkoisena kukkivaa ja vähänkään puolivarjossa viihtyvää.
Pikkusipulikukkia siellä jo pilkistelee: krookuksia, lumikelloja, helmililjoja. Kaikki valkoisena - tottakai.
Valkoista puutarhaa rajaava taikinamarja-aita on jo lehdellä. Onpas ihanan aikainen kasvi tämä taikinamarja. Ihanaa ja toivottavasti lämpenevää viikonloppua kaikille!

16 kommenttia:

  1. Ihanasti kaikki heräilee!
    Koiranhammas-kuvassasi on kyllä minusta joku muu, ehkä kolmilehti tms. Vaikea sanoa vielä näin vasta puhjenneena ja ehkä pakkasvaurioitakin saaneena. Sen sijaan alempi mysteerikasvi on selvästi koiranhammas, niillä on tuon malliset ja marmorikuvioidut lehdet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Istutin tosiaan myös kolmilehtiä. Se voi olla sellainen. Ja mysteerikasvit siis koiranhampaita. Kasvien merkitseminen voisi olla ihan järkevä juttu, mutta onneksi nämä selviää näinkin. Kiitos tunnistusavusta!

      Poista
    2. Luulen, että tuo ylempi kasvi voisi olla Trillium sessile. Siinä on lehdissä tuollaisia ruskeita läikkiä ja tuo nimi kuulostaa tutulta. Istutin trilliumeja pienistä juurakonpaloista ja luulin, että kuiva kesä tappoi ne. Onpas jännää.

      Poista
  2. Sinulla on kyllä ihanan iso piha ja ihanat vaaleanpunaiset kasvilavat <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin kasvilavoista tuli vaaleanpunaisina erityisen ihanat.

      Poista
    2. Vaaleanpunainen sopii mihin vaan. ;)

      Poista
  3. Kivaa läpikäyntiä vuosien tekemisistä . Polut on mukavia alkuineen ja loppuineen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuosien varrella on tullut paljon tehtyä, mutta vielä on paljon tekemistä jäljellä. Puutarha ei onneksi valmistu koskaan.

      Poista
  4. Etupihalle taisin ittekki ensin panostaa. Eihän sitä jokapaikkahan yks kerkiä. Ihanaa ku maasta putkahteloo jo vaikka mitä. Nua poluut o hianoja ja tuasta putsatusta kalliosta tykkään erikoosesti. Vaalianpunaaset kasviloorat on tosi söpöt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä etupiha on ihan pieni kaistale ja se kaikkein rumin ja heinittynein alue😑 Ohikulkijat saavat sitä ihastella. Sitäkin pitäisi jossain vaiheessa alkaa miettiä, mutta paikka on niin haastava, etten ole mitään hauskaa sinne vielä keksinyt.

      Poista
  5. Toivotaan tosiaan lämpimiä tulevia päiviä! Saisit sinäkin lisää ihasteltavaa tuolta pihaltasi!

    VastaaPoista
  6. Nuo kalliopolut ja suuret kivenjärkäleet ovat ihania <3 Kiva nähdä, millaista kukintaa siellä kohta on. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kalliossa on puolensa, vaikka kalliotontti on myös aika hankala monessa suhteessa. Kovin kosteaa ja rehevää meillä ei ole.

      Poista