sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

On ilmoja pidelly

On ilmoja todellakin pidellyt. Mahtavan lämmin toukokuu, eikä kovin paljon huonommaksi ole pannut kesäkuukaan. En valita! Minä olen täysin kesän lapsi ja mikä sen parempaa, kun saada tuulitakit nurkkaan jo toukokuun alussa. Samoihin aikoihin tuulitakin heiton kanssa tuli tosin viimeiset kunnon sateet täällä saaressa ja se tässä vähän välillä arveluttaa. Onhan täällä muutama pisara ripoitellut, mutta voi vain ihmetellä, miten vähällä vedellä kasvit pärjäävät.
Tänään taas ajoin pienen nurmikon. Onhan se vähän jo kellastunut kuivuudesta, mutta silti se vaan jaksaa kasvaa.
Hyötymaalla olen vähän avitellut kastelulla. Pienen perunamaani kastelin ensimmäistä kertaa tänään, kun lehdet näyttivät vähän lurpahtaneilta. Kurpitsoja ja mansikoita olen aina silloin tällöin kastellut. Herneetkin saivat vasta tänään ensimmäiset kastelunsa. Aika hienosti ovat kuivassa lavassa itäneet ja kasvaneet ilman vettä. Samoin ihmettelin pölyävän kuivassa kasvaneita retiisejä - eivät olleet yhtään karvaita, niin kuin olin olettanut.
Niitty kukkii aivan ennätysaikaisin ja komeasti. Se ei kastelua tietenkään kaipaa ja hyvä niin. En ole perennojakaan kastellut. Ainoastaan muutamaa ruusua. Kärhötkin jaksavat kasvaa, taitaa niillä olla jo niin syvät juuret.
Olen armottoman laiska kastelija ja nyt kun sadevesitynnyrit kumisevat tyhjyyttään ja veden joutuu kantamaan saunasta kastelukannuilla, olen yrittänyt minimoida kastelun vain täysin välttämättömiin kohteisiin. Ruukut nyt on pakko kastella sekä kasvihuoneessa että terasseilla.
Ainoat selvästi hätää kärsivät kasvit puutarhassa ovat nokkoset. Niitä kasvaa aika paljon joka paikassa ja nyt niillä on selvästi jano. Tämä ei kyllä minua hirveästi haittaa.

Sääennusteita seuraan silti tarkasti ja toivoisin sellaista muutaman päivän mittaista sadekautta. Olisi ihana kuunnella sateen ropinaa ja haistella sateen tuoksua. Ja nähdä, kuinka sadevesitynnyrit täyttyvät. Tosin täältä saaristosta menee ohi useimmat kuurosateet, joten saattaa olla, että reittiä saunalta puutarhaan tulee vielä käytettyä.


Onneksi etuterassin kasvivalinnat ovat menneet tänä vuonna ihan nappiin. Nämä eivät pientä kuivuutta kavahda.

4 kommenttia:

 1. Hih, kaktuksille sopiva kesä!
  Sateen ropina ja ihana tuoksu, joka siitä tulee, on jotenkin unelma, joka ei vain tunnu toteutuvan tänä kesänä. Olen niin surullinen puutarhani puolesta, vaikka muuten olen kanssasi täysin samaa mieltä kesäkeleistä. Kerrankin ei ole tarvinnut hytistä.
  On se ihme, miten monet kasvit tosiaan pärjäävät. Teillä on siellä kyllä todella kaunista ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään onneksi satoi vähän ja loppuviikosta pitäisi taas ainakin pikkuisen vettä tulla. Saavit tuli puolilleen.

   Poista
 2. Hienot on sinulla maisemat siellä ja sadetta kaipailen. Meillä ei ole satanut kuin kerran vähän.

  VastaaPoista