lauantai 16. kesäkuuta 2018

Puutarhan vaihto ja yhteenveto kevään projekteista

Kesäloma on alkanut! Olikin aika laittaa puutarha kaupungissa kesätauolle ja häipyä saareen. Talovahtimme on luvannut kastella terassiruukkuni ja varmuuden vuoksi keräsin ne yhteen paikkaan, jottei yksikään jäisi ilman vettä .
Ruukkuja onkin jostain kertynyt aika kasa. Toivotaan, että rakkaat kasvini pysyvät hengissä. Ainakin aprikoosipuuni. Haluaisin kovasti maistaa, miltä oman puun aprikoosi maistuu.
Pelargonit ovat niin pienissä saviruukuissa, että päätin varmuuden vuoksi pakata ne banaanilaatikkoon ja ottaa mukaan mökille. Pääsivät nekin nyt lomalle.
Kevään projektit jäivät siihen pisteeseen, mihin ehtivät. Odottelevat kiltisti elokuuta. Aika hyvään alkuun pääsinkin monen uuden alueen kanssa. Talon pohjoispuolelle rajasin turveharkoilla polkua, jota päällystin kivituhkalla. Tänne istuttelin kuunliljoja, kilpiangervoja, kilpirikkoja, kärsäkalloja, saniaisia ja sen sellaisia varjolaisia.
 Polun ylle tuli myös kaariportit alppikärhöineen. Nyt kun saisi vähän sadetta, niin kaikki innostuisi kasvamaan.
Polkun päähän tein löytämistäni kivistä pyöreän pation, joka myös jäi odottamaan kivituhkaa. Vähän jäi turveharkkojakin vielä sahaamatta.
Tuon pyöreän pation aurinkoisempaan reunaan keräsin lisää kiviä ja niiden väleihin istutin kirkkaanpunaisia kasveja: verihanhikkia, punakellukkaa, tulipunaista päivänlijaa, pionia, jaloanvervoa.
Ympyrän talon varjoon jäävään sivustoon on tulossa saniaispenkki, jota varten olen kerännyt hienoja oksia, puupölkkujä ja muuta materiaalia, joista on tarkoitus tehdä jonkinlainen pölkkyistutus. Eli kasata lahoavaa puuta ja niiden lomaan istuttaa erilaisia saniaisia. En malta odottaa, että pääsen elokuussa takaisin tähän projektiin.
Valkoinen puutarhani eteni myös mukavasti. Sain taikinamarja-aidan istutettua sekä sen ulkopuolelle tontin rajalle vapaasti kasvavan korkeamman aidanteen. Sain polun ladottua vanhoista betonitiilistä, sekä tein polun keskelle kivillä rajatun pyöreän pation, jonka päälystin kivituhkalla. Muutamia perennojakin istutin alueelle, mutta oli niin kuivaa, että päätin jättää enemmät istutukset suosiolla syksyyn.
  
Lisäksi aloittelin hieman kallion jatkoksi tulevaa japanilaishenkistä puutarhaa. Sinne istutin kirsikkapuun, kääpiömantelin, pensaspionin ja joitain muitakin mukavia kasveja. Aloittelin myös hieman alueen polkuja.
Nyt nautin pikkuruisesta saaripuutarhastani mökillä ja siitä, ettei täällä ole yhtään projektia. Minulla on aikaa nyppiä kesäkukkia ja nyhrätä yksityiskohtia. Silti tiedän, että elokuun koittaessa olen taas enemmän kuin valmis jatkamaan näitä vähän suuritöisimpiäkin hommia kauupungissa. 
Sain mieheltäni mahtavan kesänaloituslahjan - uuden kameran! Täytyykin nyt kuvata oikein kovasti.
Ihanaa kesää kaikille! LOMAAAAAA!!!!!

8 kommenttia:

 1. Oi, miten paljon olet saanut jo aikaan! Rentouttavaa lomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli niin ihanan lämmin toukokuu, että ulkoa ei paljoa viitsinyt sisälle tulla. Nyt lomailen oikein kunnolla!

   Poista
 2. Ja näin kutkuttavaan odotukseen jätät meidät! Ei malttaisi millään odottaa, miltä nuo alueet näyttävät valmiina ;) Kaunista on varmasti tulossa. Aurinkoista ja ihanaa lomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkään en malttaisi odottaa, mutta toisaalta taas en haluaisi, että olisi valmistakaan, sillä on ollut niin ihanaa rakennella kaikkea. Toisaalta puutarha ei ole koskaan valmis, joten työtä riittänee tulevaisuudessakin.

   Poista
 3. Oletpa tehnyt vaikka mitä ihanaa! Lahoava saniaispenkki kuulostaa kivalta. Jännä nähdä, miltä kaikki näyttää valmiina. Väliin on kyllä kiinnostavaa kuulla myös saaripuutarhasi kuulumisia. :) Rentouttavaa lomaa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tosi ihanaa saada hommat hyvin vauhtiin. Ensi kesänä nuo alueet jo näyttävät toivottavasti joltain ja neljän vuoden päästä jo näyttää toivottavasti hyvältä 😉. Näin olen esim metsäpuutarhan kohdalla todennut. Ei ole mitään kiireisen hommaa.. Kiitos lomatoivotuksista! Neljä päivää lomailua takana ja olo on jo ihan rentoutunut. Mitähän sitä sitten keksisi....

   Poista
 4. Paljon oletkin ehtinyt tässä kesässä jo tehdä! Nyt rentouttavaa lomaa!

  VastaaPoista