keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Myöhässä metsäpuutarhan kevätnäytöksestä

Hups! Atsaleat alkavat jo ränsistyä. Samoin aikaiset alppiruusut. Minä tyhmä olen vain rakentanut ja rakentanut. Laatoittanut, kantanut kivituhkaa, vierittänyt kiviä. Olen unohtanut ihailla metsäpuutarhan kevätnäytöstä.
Alppiruusu Eino
Tänä vuonna näytös ei ihan yllä viime vuoden rodotykitykseen, mutta se nyt olikin aika poikkeuksellinen. Lisäksi suurin osa alppiruusuistani on vain pari vuotta vanhoja. Ei saa liikaa vaatia pikkuisilta. 
Nukka-alppiruusu Hellikki

Atsaleat ovat aina varmoja kukkijoita.

Revontuliatsalea Mandarin Lights

Vielä viime viikolla puutarhassa leijui puistoatsalea Illusian makea tuoksu. Myös Adalmiina kukki runsaasti. Nyt molemmat ovat jo kuihtumassa. Viime vuonna löysin Illusian ja Adalmiinan kolmannen siskon Tarleenan. Se kukkii nyt ekaa kertaa. IHANA! Kaunein näistä kolmesta.
Puistoatsalea Tarleena
Toukokuu meni magnoliahuumassa, kun kolme pihani viidestä magnoliasta kukki ekaa kertaa. Nyt saan vielä seurata onnekseni pensasmagnolian nuppujen kasvua. Kolme nuppua tämä maassa kiemurteleva minipensas on kasvattanut.
Pensasmagnolia
Väriä metsäpuutarhaan tuovat myös monet maanpeitekasvit. Rönsyakankaali tuo toivottua sinistä maisemaan.
 Sammalleimut sopivat myös mielestäni metsäpuutarhaan. Niitä minulla kasvaa monen värisiä reunustamassa polkuja. Niitä on niin helppo jakaa vain kiskomalla versoja ja tökkäämällä ne toisaalle multaan.
 Istutin viime vuonna äitienpäiväksi saamani jalohortensian metsäpuutarhaan, kun heinäkuussa lähdimme saareen, jottei se kuivuisi. Se olikin talvehtinut ja nyt kasvattaa kovasti lehtiä. Mahtaakohan ehtiä kukkia?
Talvehtinut jalohortensia
Viime syksynä istutin metsäpuutarhan aitaa vasten kymmenen erilaista kärhöä. Niiden kukinnan missaaminen harmittaa kovasti. Kivoja hahtuvapalloja niissä kyllä on. Onneksi jokunen vielä kukkii ja mantsuriankärhöt vasta kasvattelevat versojaan.
Tarha-alppikärhö Purple Dream
Minulla on monta köynnöshortensiaa kasvamassa isoja mäntyjä vasten, mutta tämä on niistä suosikkini. Tässä on valkoreunaiset lehdet ja se näyttää erityisen raikkaalta kasvaessaan mäntyä vasten.
Tämä köynnöshortensia myös kasvaa kiltisti ja kauniisti ylöspäin, eikä niin kuin useammat köynnöshortensiani sinne tänne kurotellen. Vaikka yleensä metsäpuutarhassa ihastelen eniten kukkivia pensaita tai puita, tällä hetkellä eniten iloa tuottaa tämä köynnös.

10 kommenttia:

 1. Minäkin tykkään köynnöshortensian kirjavista muodoista. Ovat niin kivan näköisiä koko kasvukauden ajan. Meillä on kahta erilaista kirjavaa, mutta ovat paljon pienempiä kuin teillä :) Ihana metsäpuutarha teillä <3 Kivaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin näin viimeksi taimistolla sellaisen limenkirjavan köynnöshortensian, mutta jäi sillä kertaa ostamatta. Ekat vuodet tuo ei kasvanut juuri lainkaan ja ruskisti lehdetkin rumasti, mutta nyt kasvaa silmissä. Saanut ilmeisesti riittävät juuret kasvatettua.

   Poista
 2. Onpa todella kaunis metsäpuutarha! Aivan ihana, onneksi ehätit ihailemaan ja etenkin meidän blogin lukijoiden kannalta kuvaamaan. Mandarin-atsalea on huippuherkullisen värinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos. Syksyllä täytyy taas muistaa kuvata, kun hortensiat ja jaloangervot kukkivat. Silloin on metsän syysnäytös. Mandarin lights on kyllä upean värinen. Juuri sopivan oranssi.

   Poista
 3. Kauniisti kukkii metsäpuutarhassasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Happamaan maahan löytyy niin paljon ihania kukkijoita.

   Poista
 4. Mykistävän ihania kukkia! Atsaleoja ei ole helppoa saada viihtymään ainkaan täällä vitosella. Hienot on kukinnat siellä! Lights- sarjan atsaleoista kestävin taitaa olla 'Rosy Lights'. Se pärjää Raahessakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä mäntyjen ja muiden pensaiden lomassa atsaleat ovat täysin hoitovapaita. Istutusvuonna ne tosin tarvitsevat kastelua. Melkein tapoin muutaman viime kesänä istuttamani kuivuuteen. Rosy Lightsia minulla ei olekaan. Juuri ostin Otava -nimisen violetin atsalean, mutten ole sitä saanut maahan vielä.

   Poista
 5. Sinullahan on mahtava metsäpuutarha, sellaista ei kaikilla näe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihassa kasvaa varmaan 30 isoa mäntyä ja lukuisia muita puita, joten metsäpuutarha oli aika luonteva valinta. 😉

   Poista