keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Siementaimia ja jakopaloja

 Luin eilen Facebookin kasviryhmästä, että lähellä meitä oli myynnissä punaista kevätesikkoa. Innostuin heti, sillä olen mökille omppupuiden katveeseen haaveillut orvokkien, koiranhampaiden, kiurunkannuksien ja esikoiden keväisestä kukinnasta. Sovimmekin myyjän kanssa, että tulen hakemaan esikot tänään. Sain neljä ihanaa isoa kukkivaa siementaimea.
 Puutarha oli oikea runsaudensarvi ja päädyin ostamaan kaikkea muutakin. Kevätkaihonkukkaa minulla ei ole kummassakaan puutarhassa. Ajattelin myös sen sopivan omenapuiden alle. Sain kunnon niput mukaani.
 Soikkoratamo oli minulle ihan tuntematon kasvi, mutta se näytti hauskalta ja kukinnot ovat kuulemma vielä hauskemman näköiset. Näitä tuli mukaan neljä siementaimea. Taidan istuttaa nämä kaupunkiin.
 Sitten sain kerrottua idänunikkoa. Kuulemma jotain tosi vanhaa kantaa. Tokihan tällaistakin kasvia on koitettava. Taustalla yksi heidinkukista, joita myös ostin viisi kappaletta. En ollut heidinkukastakaan kuullut ennen, mutta näyttäisi  sopivan esimerkiksi metsäpuutarhaan. Ihana löytö. Ostin myös valtavan kimpun rohtosuopayrttiä. Sitä yritin kasvattaa siemenestä, mutta kevään kuivuus on taas jarruttanut kasvua saaressa. Lisäksi mukaan tarttui vanhaa syysasteria.
 Näitä yllä olevia oli kaksi purkkia, enkä enää muista, mitä nämä mahtavat olla. Tunnistaako joku? Kaikkien taimien hinta oli 1 euro, mutta sain vielä melkoisen paljousalennuksen. Oli myös mahtava nähdä tuo puutarha ja kuulla sen kasveista. Todella hieno vierailu.
Siemenkylvöt mökille ovat kasvaneet joten kuten. Akileijat ovat vielä honteloisia. Keltaisia kevätesikoita minulla on vaikka muille jakaa. Ne olivat hyviä itämään. Nyt vähän mietityttää, sekoittuvatkohan punainen ja keltainen heti keskenään. Pitäisiköhän jättää pari punaista kevätesikkoa saniaistarhaan sittenkin. Ne sopisivat sinnekin kyllä erittäin hyvin.

6 kommenttia:

 1. Löyrippä isoon kasan kasvia. Rohtosuapayrtti on toosi sitkiä sissi. Varmasti pysyy saareski hengis. Reviin sitä syksyllä pois penkistä, ku levis ku tauti, mutta siältä sitä pukkaa iloosesti ilimoolle tuhoamisyrityksistä hualimata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla saaressa sitkeys on vaan plussaa. Kivan kasan sain tosiaan kasveja, kyllä nyt taas mökin kukkapenkki ottaa harppauksen eteenpäin.

   Poista
 2. Kauniita esikkoja ja hyvä saalis muutenkin! :)

  VastaaPoista
 3. Hyvä kasvisaalis! Minusta on hyvä, että ihmiset laittavat ilmoituksia ylimääräisistä kasveista: ostaja saa aarteita edullisesti ja myyjä tilaa kukkapenkkeihinsä ja pikkuisen shoppailurahaa uusia varten. Punaiset esikot pysyvät punaisina ja keltaiset keltaisina, mutta niiden kaveriksi ilmestyy pikku hiljaa kaikkea siltä ja väliltä, jos ovat lähekkäin. Äidilläni oli erilaisia esikoita lähekkäin ja tietysti ne risteytyivät keskenään ja seuraavaksi siementaimet tekivät saman. Nyt on sävyjä jos jonkinmoista ja kukan malleissakin vaihtelua vaikka miten paljon. Alkuperäiset kasvit taisivat olla vaaleankeltainen etelänkevätesikko ja tummanpunainen kääpiöesikko tai joku millä on samanlainen taivasta kohti osoittava kukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on ihana ostaa toisilta harrastajilta. Noista esikoista juurikin pohdin tuota, että onko tuo punainen väri häviävä noissa siementaimissa, eli palautuuko loppujen lopuksi niiden väri keltaiseen. Mutta eipähän tuo silti mikään ongelma ole. Pääasia, että on kukkia.

   Poista