keskiviikko 8. toukokuuta 2019

Vaaleanpunainen lavatarhani

Nyt se on vihdoinkin valmis! Oma vaaleanpunainen lavatarhani on kuukauden lapioinnin, naulauksen, maalauksen ja sähläyksen jälkeen valmis tositoimiin.
Paikka. Koska tonttimme on kallioista mäntymetsää, ei täältä löydy kovin montaa aurinkoista tai tasaista paikkaa, johon lavatarhan olisi voinut pystyttää. Päädyin tekemään lavani rajaamaan lasten hiekkaista leikkialuetta.
Lavat. Halusin kierrättää niin paljon kuin mahdollista, joten laudat otettiin mökiltä, jossa ne ovat vuosikymmeniä olleet lautatarhassa odottamassa käyttöä. Lauta on tosi tukevaa tavaraa. Kriteerinä oli, ettei se saanut olla 60-luvun vihertävää myrkkypuuta vaan ihan käsittelemätöntä lautaa. Mieheni sahasi laudat mittojen mukaan viime syksynä mökillä ja siellä käynyt putkimies ystävällisesti kuljetti pakettiautollaan laudat venerannasta meille kaupunkiin. Kiinnitin laudat kulmaraudoilla kehikoiksi, joita sitten kasailin päällekkäin. Sisäpuolelle naulasin viime kesänä keräämistäni tyhjistä multasäkeistä muovit suojaamaan puuta jatkuvalta multakosketukselta. Miehiä ei rakennusalueelle päästetty. He tuovat aina vatupassit ja luotilangat mukanaan ja alkavat tehdä kunnon perustuksia. Minä katselin linjat silmämääräisesti ja jos joku näytti vinolta, lisäsin kiven kehikon alle.
Kasvualusta. Lavoja on kahdeksan. Kaksi 40cmx120cm, kolme 200cmx120cm ja kolme 80cmx120cm. Lavojen korkeus vaihtelee kolmesta laudasta yhteen. En halunnut tilata valtavasti ostomultaa, joten keräsin kunkin lavan pohjalle noin 1/3 kuivaa puutarhajätettä, kuten perennojen kuivia varsia, oksia ja syksyn lehtiä. Tuli samalla tehtyä puutarhaan kevätsiivous kun tätä materiaalia metsästin. Sitten sain ystävälliseltä tutun tutulta peräkärryllisen tuoretta hevosenlantaa, josta tein seuraavan kerroksen. Lopuksi tilasin pari suursäkkiä multaa ja tein niistä ylimmän kerroksen. Siinä oli kyllä sellainen lapiointi ja kärräys, että rupesi jo tulemaan korvista ulos.
 Maali. Kaikki kasvilavoihin suositeltavat maalit ja puuöljyt olivat väriltään ruskeita tai mustia ja sellaiseen minä en vain yksinkertaisesti pysty. Halusin värin, joka näyttäisi hauskalta erilaisten vihannesten ja kukkien kanssa. Päädyin lopulta kalkkimaaliin, jonka suositeltiin myrkyttömänä mm. lasten leluihin. Väriksi tuli tällainen neutraali vaaleanpunainen. Maalaus sujui vauhdikkaasti sen jälkeen, kun aloin sekoittaa maaliin vettä. Koostumus tuli helposti levitettäväksi ja peittävyys oli silti erinomainen. Kalkkimaali on uusi maalirakkauteni. Maalasin samalla muutamia isoja muovisia taimiruukkuja, joita lojui varastossa. Istuttelen niihin kukkia ja kuukausimansikoita. Kivaa kierrätystä tämäkin.
Muut työt. Lavojen alle tuli juurimatto, sillä niiden lähellä sijaitsee suuri pihakoivu. Vain yhden laudan korkuisiin lavoihin jätin maakosketuksen. Lavojen väleihin laitoin kivituhkaa.
Kylvöt. Olen jo kylvänyt salaattia, retiisejä, ruusupapuja, herneitä ja persiljaa. Sisällä odottaa ulosistutusta basilikat, kurpitsat ja latva-artisokat. Laitan lavoihin myös pensaskrassia ja samettikukkia. Tytöt saivat omat 12ocmx80cm lavansa, joihin he saavat itse valita kasvinsa. Vanhempi haluaa kuulemma vain ananaskirsikoita ja nuorempi vadelmia ja mansikoita. Täytyy varmaan ostaa sellainen ruukkuvadelma.
Ihanaa, että työ on nyt ohi ja alkaa se mielenkiintoisin osuus eli kasvatus. Kova urakka oli, mutta lopputulos on sen arvoinen. Turha nurmikon pläntti tuli taas paljon hauskempaan käyttöön.

14 kommenttia:

  1. Onpa supersöpö lavatarha! Naurattaa tuo, että miehiä ei päästetä, koska kaikki on tehtävä niin hemmetin perusteellisesti (että se vie kaiken tekemisen ilon) :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 😁 Ymmärrän kyllä, että kun rakennetaan vaikka kerrostaloa, täytyy mittojen olla oikein ja kulmien suoria, mutta kasvilavat ovat vain lautakehikkoja, joiden tarkoitus on pitää kasa multaa paikoillaan. Ei siihen tarvita yhtään insinöörimatematiikkaa. 😉

      Poista
  2. Ihanat vaaleanpunaiset laatikot! Nyt mahtuu kasvattamaan paljon kaikenlaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on tilaa spagettikurpitsoille ja muille herkuille. Mökin kasvilavat saavat ryhtyä kukkamaiksi, kun siellä viljelyt päätyivät aina peurojen suihin.

      Poista
  3. Olipa iso urakka, mutta lopputulos on hieno! Ei kestä kauaa, niin pääsee jo istuttelemaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli vähän hölmöä tehdä tämä nyt keväällä, kun olisi niin paljon muutakin hommaa puutarhassa, mutta en malttanut syksyksikään jättää. Mutta ihanaa, kun on valmis ja on tilaa istutella vaikka mitä.

      Poista
  4. Ihana lopputulos! Enpä ole aiemmin osannut edes ajatella, että maalaisi kasvilavat jollain pirteämmällä värillä. Kiitos vinkistä! Tuo vaaleanpunainen ois ihan minunkin sävyä.. :) Hitsi, mä todella tarvitsen isomman pihan! Kiva, että lapsetkin saivat omat lavansa. Näyttää varmasti vielä upeammalta, kun lavat pullistelevat kasveja ja kukkia. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina kun pitää maalata jotain, on pakko päästä valitsemaan joku herkullinen väri. Nyt tuo väri vähän pistää silmään, mutta kun kasvit kasvavat, niin tuo väri jää enemmän taustalle.

      Poista
  5. Hienoa, että sait urakan jo valmiiksi, minulla se on vielä kesken. Tuo laatikoiden muovittaminen sisältä mietityttää vielä minua, se kuulostaa järkevältä. Kun tietäisikin kaikki myrkyttömät vaihtoehdot, että mikä olisi järkevintä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin järkeilin, että jos noissa käyttämissäni muovipusseissa saa multaa säilyttää ja myydä, ei niistä voi mitään kovin myrkyllistä multaan liueta. Enkä kyllä ole asiasta selvää ottanut. Tsemppiä urakkaan!

      Poista
  6. Upeat lavat ja valtavan urakan teit. Minulla on vähän samantyyppisiä hommia meneillään. Minä taas annan lavakaulukseni vain harmaantua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Urakka oli kyllä paljon isompi, kun olin kuvitellut. Tuollaiset isot lavat nielevät valtavasti multaa. Harmaantunut puu on myös tosi kaunista. Kiva nähdä sitten kuvia sinunkin lavoistasi.

      Poista
  7. Siellä on ahkeroitu! Ei tuo pinkki näytä kuvissa yhtään liian räikeältä. Sopii hauskasti lasten leikkialueeseen. Kiva kuulla, että joku muukin uskaltaa käyttää kasvimaallaan tyhjiä multasäkkejä. Minäkin järkelin sen niin, että jos kerta säkissä saa säilyttää hyötykasvien kasvatukseen soveltuvaa multaa, niin eiköhän se kelpaa myös suojaamaan lavojen puuosia multakosketukselta. Eikä muuten meilläkään isäntä ollut (hyvästä syystä) mukana kasvimaan lavakaulusten sijoittelussa :D Aurinkoista äitienpäiväviikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin vaikutti järkevältä hyödyntää tyhjät säkit, eikä heittää niitä roskiin. Eiköhän sieltä ihan hyvää satoa silti nouse. Mökillä mulla on lavat vanhasta kestopuusta ja elossa ollaan😉

      Poista