torstai 12. huhtikuuta 2018

Kärhötilaus Saksasta

Tarha-alppikärhöt ovat suosikkejani
Eilen sain vihdoin kuistin siivottua. Toin varastosta yhden lisähyllynkin, että sain kaikki purkit ja purnukat lattioilta ja penkiltä siivottua. Nyt kuistilla mahtui taas vaivatta kävelemään ja istuskelemaan. Onni ei ollut pitkäikäinen, sillä juuri kun pääsin kotiin töistä, oveen koputettiin. Oven takana minua odotti suuri paketti. Tilaamani kärhöt Saksasta!
Guten tag!
Ensi kesänä aion saada talon pohjois- ja itäpäädyt jonkinlaiseen kuntoon. Yksi suunnitelmistani on tehdä kaariporteista käytävä talon pohjoispuolelle, joissa kasvavat varjoisemmassakin viihtyvät alppikärhöt ja viinikärhöt. Olen ajatellut, että yhden portin toiseen päähän tulisi tarhaalppikärhö, joka kukkisi keväällä ja toiseen puoleen tarhaviinikärhö, joka kukkisi loppukesällä ja syksyllä. Näitä portteja minulla on kolme hankittuna. Paikka on kyllä aika varjoinen, joten saa nähdä miten tarhaviinikärhöt innostuvat kukkimaan. Tarha-alppikärhöillä varjo ei yleensä tuota onegelmia. Yritin valita lajeja, jotka olisivat hillittykasvuisia, etteivät köynnöskaaret jäisi heti pieneksi. Lisäksi haluan lisätä kärhöjä viime syksynä aloittamaani kärhöaitaan. Yritän verhota vanhaa rumaa verkkoaitaa tontin rajalla erilaisilla kestävillä kärhöillä. Muutamia uusia kärhölajeja oli pakko tilata muuten vaan kokeiluun - kuten korean- ja japaninkärhöt.
Eihän näillä kärhöjen ostamisilla vielä kiire olisi ollut - maakin vielä roudassa, mutta kun kerran menin Westphalin sivuille (www.clematis-westphal.de), niin se oli menoa. Sivut ovat vain saksaksi, joten tuli sille koulusaksallekin yllättäen jotain käyttöä. Kummasti kielimuuritkin sortuvat, kun motivaatiota löytyy.
Saksalaisen tehokasta pakkaamista
Sivuilla oli loistavat valikoimat - myös himoitsemiani viini- ja alppikärhöjä. Hinnat vaihtelivat 6,90-9,90 euron välillä. Postituskuluja yhdentoista kärhön tilaukselle tuli 17 euroa. Plussaa myös siitä, ettei pakkaamiseen ollut käytetty mitään ylimääräisiä muovikoteloita.
Taimet olivat isoja ja erittäin hyvässä kunnossa - keväällä kukkivissa oli nuppujakin. Näistä saa jo ensi vuodelle hienon kärhökäytävän.  Tilaus toimitettiin todella nopeasti. Vain  muutama päivä tilauksen teon jälkeen tuli ilmoitus, että tilaus on lähetetty ja siitä muutaman päivän päästä tilaus oli täällä. Jos siis aiot vuorata puutarhasi kärhöillä tänä kesänä, kannattaa pitää nuo sivut mielessä. Seuraavat kärhöt tilasin:
C. alpina Pink Princess (alppikärhö) 2 kpl
C. koreana Angela´s Double (koreankärhö)
C. macr. White Lady (kruunukärhö)
C. japonica
C. viticellla Hågelby White (viinikärhö)
C. viticella White Prince Charles (viinikärhö)
C. viticella Rosea (viinikärhö) 2 kpl
C. int Blue Rain (kellokärhö)
C. campanifloraRiviin järjesty!
Ei se kuistin lattia kauaa siis pysynyt tyhjänä. Yritin asettaa rivistön huomaamattomasti vasten hyllyjä. Kyllähän tässä vielä mahtuu kävelemään... toistaiseksi. Kauhulla odottelen Eurohostan tilauksen saapumista...
Ensi kesänä lisää tätä

16 kommenttia:

 1. Oijoi... Ehkä viisainta jättää toistaiseksi tuo sivusto katsomatta, ettei olematon puutarhabudjetti ylity rajat paukkuen :D Mutta odotan malttamattomana kuvia kärhöprojekteistasi. Taimien koossa ja laadussa ei näyttäisi olevan valittamista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämähän sai niin edullisesti, että ennemminkin jäi plussanpuolelle ja näin ollen kasvatti puutarhabudjettiaan..Vai mitenhän se meni...😉

   Poista
 2. Vau, edullisia, hyväkuntoisen näköisiä, ja erittäin siedettävä postimaksukin! Ihanaa kukkaloistoa noista sitten tulee aikanaan, toivottavasti viihtyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin tosi ilahtunut taimien koosta. Kun on kunnon juuret, ne lähtevät nopeasti kasvuun ja talvehtivatkin paremmin. Tilasin kerran Virosta kärhöjä ja ne olivat pikkuruisia juurakkoja, joiden kanssa ei sitten niin hyvin sujunutkaan.

   Poista
 3. Mainion näköisiä kärhöjä. Olen kovasti yrittänyt välttää kärhö-sivustoille menemistä, mutta ehä nyt uskaltaudun. Mitään en tietenkään tilaa ;) Katselen vain :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhaaa! Kohta saan lukea sinun postaustasi kärhötilauksen saapumisesta 😁

   Poista
 4. Onpa tosiaan hyvänkokoiset kärhöt! Minulla paleltui edellistalvena aika moni kärhö (tai sitten pitivät lepovuotta), mutta viime kesänä ostelin yhden jos toisenkin ihan omista puutarhamyymälöistämme. Ensin täytyy katsoa, ovatko ne hengissä, ennen kuin uusia tilailee. Mutta kiitos vinkistä noiden sivujen suhteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti uusia menetyksiä ei ole tänä talvena tullut. Pianhan senkin taas näkee, kun kärhöjenkin versot alkavat kasvaa.

   Poista
 5. Wau! En taida uskaltaa noille sivuille edes kurkistamaan mennä! Upean näköiset kärhöt ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieltä voi tosiaan tarttua ostoskoriin ihan väkisin jotain...Parempi olla kokonaan pois, jos ei tarvetta kärhöille juuri nyt ole.

   Poista
 6. Aivan ihania kärhösuunnitelmia sinulla ja hyvännäköiset kärhöntaimet sait tilaamaalla. Olen aloittelija kärhön kasvatuksessa ja omani ovat olleet verstaassa talvehtimassa, siellä ne jo nuppuja tekee ja toivoisin että saisin siirrettyä ne jo ulos tai kasvihuoneeseen odottelemaan kesää. Sinulla on hyvä tuo kuisti missä kasvisi odottelevat ulos pääsyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kärhöntaimet olivat kyllä oikein hyvän oloisia. Nyt tosiaan olisi kiva saada ne ulos, etteivät valtaa koko kuistia. Ovat kokemukseni mukaan tosi nopeakasvuisia, kun sille päälle pääsevät.

   Poista
 7. Ihanat kärhöostokset ja hienot suunnitelmat! Kovasti kutkuttelisi käydä tuolla sivustolla, mutta tiedän miten siinä kävisi...Sitten joskus kun alan kunnostaa meidän pohjoispuoltamme, tiedän minne suunnata kärhöostoksille😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vaan pitäisi kuumeisesti päästä suunnitelmien toteutukseen! Sormet jo syyhyävät. Portteja olen jo koonnut ja tosiaan kärhöt on jo tilattu, joten se olisi istutusta vaille valmis juttu ;)

   Poista
 8. Kuullostaa ihanalta, en tiedä uskallanko käydä katsomassa. Melkoisen tilauksen sinäkin teit :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myönnetään, että mukaan lähti vähän enemmän kuin olisi tarve ollut. Eiköhän näille kaikille silti paikka löydy.

   Poista