maanantai 2. huhtikuuta 2018

Mysteerimukulat

Istuskelin kuistilla kahvikupin kanssa kauhistelemassa kun lumipyry peitteli pihan ilolla tervehdityt piipot ja pälvipaikat. Kun pihaan ei tehnyt mieli lähteä, päätin vähän siistiä kuistia. Kuistin penkin alla on laatikoita, joita aloin tonkia ja mitäs sieltä löytyikään!
Viime syksynä olin jemmannut laatikkoon osan tilaamistani sipuleista ja mukuloista. Olen ne kyllä avannut, sillä etiketit olin onnistunut repimään niin, ettei nimistä näkyi vai osa. Tässäpä hyvä pääsiäispähkinä purtavaksi. Mitä kasveja pusseista löytyikään?
Ensimmäisestä pussista paljastui kasvamaan innostuneita sipuleita. Etiketistä on luettavissa kasvin nimen ensimmäinen osa Bellevalia. Google ei löytänyt yhtään suomenkielistä kasvia tällä haulla, mutta kauniita kukkia pitäisi bellevalioiden olla. Ei varmaankaan talvenkestäviä, kun eivät näy olevan mitään huippusuosittuja Suomessa. Täytyy laittaa ruukkuun ja katsoa mitä tulee.  
Nämä käkkäräiset tunnistin heti jaloleinikiksi. Istutin niitä syksyllä yhden pussin ruukkuun kuistille ja ne lähtivät hienosti kasvamaan talvella, kunnes kuolivat kaikki. Oli varmaan liian kylmää vielä niille, koska kuistilla kovien pakkasten aikaan lämpötila laskee lähelle nollaa. Nämä vaikuttivat vähän kuivahtaneilta, mutta laitanpa multiin silti. Jaloleinikit ovat ihania!
Tämä seuraava kaveri on vähän vaikeampi tapaus. Pussista voi erottaa nimen loppuosan vulgaris, mutta se on valitettavan yleinen kasveilla. Aika vulgaarin näköinen tämä kyllä on. Kasvattanut suuren sarven kiukuspäissään laatikon uumenissa. Uskaltaakohan tätä edes ruukkuun laittaa?

Viimeinen löytö on jokin kalla. Sekin on lähtenyt kasvuun laatikossa. Ruukut alkavat olla vähän täynnä tähän aikaan keväästä, mutta onneksi olen lähdössä torstaina Tukholmaan puutarhaliikkeitä koluamaan. Täytyykin tuoda näille löytölapsille oikein kauniit ruukut korvaukseksi ensimmäisen talven laiminlyönneistä. Vaikka ehkä pimeä viileä laatikko olikin ihan oikea säilytyspaikka näille talveksi. Ehkä olen niin syksyllä järkeillytkin, mutta autuaasti vain unohtanut kätköni. Vähän kuin oravat, jotka pihalla piilottelevat lintulaudan pähkinöitä.

20 kommenttia:

 1. Mielenkiintoisia löytöjä! Ja kaikki näyttää hyvinvoivilta. Noita leinikkejä olen joskus vähän liottanut vedessä ennen istutusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi olivat kunnossa. Muuten olisi harmittanut. Kiitos vinkistä. Taidan leinikkejä hetken liottaa.

   Poista
 2. Eipä ole tullut yhtään noista vastaan. Mainio tuo vulgaari tapaus. Laita äkkiä multaan, ennen kuin ehtii kasvattaa sarven kaveriksi jalatkin! Tulee vielä kostamaan unohduksesi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vulgaari tapaus tulee varmaan uniini pelottelemaan 🤣. Tämän kasvua seuraan kyllä erityisellä mielenkiinnolla (turvallisen välimatkan takaa).

   Poista
 3. Kiva löytö. Kannattaa etsiä tilauksen tilausvahvistus/lähetyslista ja etsiä siitä nimiä vastaavat kasvit. Uskoisin että niin selviää oikeat kohtuu helposti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sukeltaa sähköpostin syövereihin huomenna, jos olisi vielä tallessa. Mulla on aina kaikkien kasvien nimet hukassa. Pitäisi pitää paremmin kirjaa ostoksistaan.

   Poista
 4. Hauskoja löytöjä😊 Minä löysin pihamökkiä siivotessa tuoksumiekkaliljat, jotka olin vienyt sinne talvisäilöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistava löytö sinullakin! Huonosta muistista on hyötyä välillä - voi järjestää itselleen tällaisia kivoja yllätyksiä 😉

   Poista
 5. Tuollaiset löydöt ovat kivoja, ja vielä kun yllätys jatkuu kukintaan asti:) Hyvin ovat pärjänneet:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Yllätyksiä voi olla vielä edessä! Mitä noista oikein nouseekaan..

   Poista
 6. Se on aina kiva jos siivoamisesta saa jonkun extrapalkinnon ;) Nyt sait!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt oli kyllä kiva palkinto. Yleensä kun varastoja siivoaa, niin saa palkaksi korkeintaan kuolleen hiiren 😃

   Poista
 7. Minäkin kävin kellarissa mökillä ja huomasin että täälläkö ne jouluiset kukkineet hyasintit onkin. Kyllä ihmisellä on huono muisti kuten sinunkin tapauksessa. Mutta nyt on sinulla vähän jännitettävää jatkossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kannata kyllä muistiin luottaa yhtään. Aina luulen kun istutan uusia kasveja, että kyllä minä tämän nyt muistan ja turha sitä kirjoittaa ylös ja sitten seuraavana keväänä ei ole mitään käsitystä, mitä kasvaa missäkin. Toisaalta se tuo sitten yllätyksiä elämään.

   Poista
 8. Hauskan näköisiä. :) Itse unohdin talven kylmillään olevalle siirtolapuutarhamökilleni mm. kruunuvuokon mukulat.

  VastaaPoista
 9. Näköjään tätä unohtelua on liikkeellä vähän joka suunnalla :) Syksyn kiireissä ei ehdi kaikkea millään muistamaankaan.

  VastaaPoista
 10. Ei hassumpia löytöjä :) Kiva odotella niiden kasvua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On oikein kiva. Täytyy sitten raportoida blogiin, mitä niistä tuli.

   Poista
 11. Vau mitä löytöjä :-D Bellevalia on minulla ruukkukasvina, talvehtii viileässä sisällä. Itse asiassa niin kai nuo kaikki, vulgariksesta nyt ei tiedä kuka hän on... jännittävää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bellevalia pääsee ruukkuun kuistille asustelemaan. Vulgariksen arvoituskin selvisi. Löysin muistiinpanoistani merkinnän Dracunculus vulgaris. Jokin lohikäärmevehka siis kyseessä. Jännittävää joka tapauksessa!

   Poista