keskiviikko 29. elokuuta 2018

Valkoisen puutarhan ensimmäinen vuosi

Olen kertonutkin blogissani keväällä aloittamastani valkoisesta puutarhasta. Talon itäpäätyyn olen jo kauan halunnut alueen, jossa olisi vain valkoisia kukkia. Nyt olen saanut hommat jo melkein tältä kesältä valmiiksi.
Polun ladoin vanhoista betonilaatoista, joita löytyi erinäisistä pinoista ympäri pihaa vanhan pation purun jäljiltä. Aika jännäksi meni, mutta löysin kuin löysinkin tarpeeksi laattoja. En tehnyt mitään pohjatöitä, koska ajattelin ensin vain varmistaa, että laattoja on tarpeeksi ja sitten tehdä työn kunnolla. No, arvaa jaksanko. Ja nyt tuo vähän vinksallaan oleva tyyli on alkanut miellyttää silmääkin. Haluaisin tämän puutarhan tunnelman olevan vähän surumielinen ja salaperäinen. Ehkä vähän rähjääntynytkin. Kuutamopuutarha - niin kuin yhdessä artikkelissa valkoista puutarhaa kuvailtiin.
Valkoista puutarhaa ympäröi keväällä istuttamani taikinamarja-aita ja alkuun tarkoitus oli vain täyttää perennoilla aidan ja polun väliset alueet. Mutta se alkoi näyttää oudolta. Liian pitkulaiselta ja lattealta. Tajusin, että istutukseen tarvitaan jotain korkeuttakin tuovaa. (muutakin kuin jättimäiset männyt) Olikin kova päänvaiva keksiä pieneksi jääviä valkoisena kukkivia puita, jotka viihtyvät puolivarjossa. Päädyin hillittykasvuisiin omenapuihin, joita istutin symmetrisesti kulmiin ja keskelle yhteensä viisi erilaista. Yhden kulman jätin tyhjäksi mahdollista keinua varten.
Tämä kesä oli vihoviimeinen keväällä istutettujen taimien kannalta, mutta onneksi tämän alueen varjoisuus pelasti suurimmilta menetyksiltä. Erilaiset valkoiset syysleimut ovat vieneet täysin sydämeni.
 Koska perennat olivat tänä vuonna vielä niin pieniä, kylvin joka puolelle aluetta valkoista kesämalvaa. Aivan ihana! Iti ja kukki äärettömästä kuivuudesta huolimatta. Tätä laitan ensi vuonnakin.
 Myös valkotupakka sopii tänne. Esikasvatin näitä taimia ja nekin viihtyvät ja tuoksuvat mahtavalta. Ainoa ongelma on se, että ne lakoavat helposti ja tarvitsevat mielellään jotain nojailtavaa.
Valkoisia isotähtiputkia minulla on  myös jokunen täällä. Ne ovat tällaisia hiljaisia ja vaatimattomia, mutta niin suloisia ja kukkivat ihan älyttömän pitkään.
 Kyläkurjenpolvi Laura kukki myös lähes koko kesän hurmaavin kerrotuin valkoisin kukin. Aivan täydellinen tänne. Taimet olivat niin valtavia, kun ostin niitä, että jaoin ne jo istutusvaiheessa ja nyt täällä onkin jo mukava määrä Lauroja.
 Yksi suosikkini ovat myös alpit. Kuvassa syysalpi. Alpit eivät kuivasta kesästä ihan hirveästi tykänneet ja ovat aivan miniminipieniä. Niiden kukat ovat kauniin lunnonkukkamaisia ja odotan kovasti, että ne kasvaisivat vähän komeammaksi.
 Ehkä joku tarkkasilmäinen bongasi hieman valkoisesta poikkeavaa kukintaa ensimmäisessäkin kuvassa. Tilasin valkoisia kerrattuja mukulabegonioiden mukuloita keväällä, jotta saisin ympyrän reunoille yhtenäiset koko kesän kukkivat istutukset. Upeasti ovat kukkineet ja kasvaneet, mutta tämä väri on ehkä vähän liian oranssi valkoiseksi :D En ole niitä raaskinut poiskaan ottaa, koska muuten ovat AIVAN IHANIA! Lohenpunaisia ja erisävyn oransseja. Voi kun nämä saisin talvetettua ja viihtymään ensi vuonna mökillä omenapuiden alla.
 Kukat ovat aivan valtavia ja välillä oksia napsahtelee poikki niiden painosta. En ole näitä yhtään kastellut tai lannoittanut koko kesänä, eli sinänsä loistava kasvi. Vielä kun näitä saisi oikeasti valkoisena.
Tässä vielä kuvaa toisesta suunnasta otettuna. Ympyrän tein kivituhkasta ja reunustin sen pihan kivillä. Tuohon oikeaan alakulmaan pitäisi tosiaan ostaa keinu. Olen yhden metallisen koristeellisen kahdenistuttavan keinun löytänyt netistä, mutta sen hinta hieman vielä hirvittää. Ympyrän keskelle haussa on lintujen juoma-allas.  Vielä täytyy tietenkin istuttaa valtavasti valkoisia sipulikukkia kevään iloksi ja ehkä taimi-aleista saattaa jotain pientä löytyä. Ensi vuonna valkoinen puutarha on jo varmasti paljon valkoisempi ja jännittävämpi kuin tänä vuonna.
Mutta hyvään suuntaan ollaan joka tapauksessa menossa. Viime syksynä paikka näytti tältä.
Ja viime elokuussa otetuissa kuvissa tältä
Aika hienoa nähdä, miten täysin tarpeeton ja tylsä talon pääty muuntuu kauniiksi kuutamopuutarhaksi.

20 kommenttia:

 1. Hieno siitä on tulossa. Muutos alkuperäiseen on valtava ja ehdottomasti parempaan suuntaan. Olen kyllä pikkuisen kade noista komeista männyistä; meillä kun tonttia reunustavat pintajuuriset kuuset ja koivut. Kivat "valkoiset" begoniat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usko on kova, että kyllä tästä joskus hyvä tulee. Männyt ovat tosiaan kivoja pihapuita siinä, että niiden juurelle voi istutella vähän mitä vaan. Tosin kun tontilla on varmasti 30 mäntyä, niin noita käpyjä ja neulasia riittää kyllä ihan omiin tarpeisiin.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos. Toivotaan, että tulee ihana. Mielikuvituksessani se on ainakin ihana. :)

   Poista
 3. Hieno muutos alueessa jo nyt. :) Kuutamopuutarhasta tulee aikanaan varmasti tosi kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin muutoksen huomaa, kun katselee vanhoja kuvia. Toivotaan, että ero tämän syksyn kuvan ja seuraavan syksyn kuvan välillä on yhtä suuri.

   Poista
 4. Vau mikä muutos, etenkin tuohon viime elokuun kuvaan - miten tylsä nurmikenttä! Juuri tuollainen tyypillinen alue, jota halutaan helppohoitoisemmaksi ja viihtyisämmäksi, tylsähän tuosta on nurmea ajaa eikä siinä tule oleskeltuakaan.
  Ihana alue jo nyt, ja pienien puiden kasvaessa ja perennojen rehevöityessä vielä ihanampi! Toivottavasti tulee hyvä sateinen syksy nyt kaikille noille kasveille. Ainakin meillä päin on edelleen hirmu kuivaa, muutama kolmen millin sade ei paljon auta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan turhahan tuollainen rikkaruohottuva puolivarjoinen nurmikko tosiaan on. Paljon parempi ja helpompi hoitaa kun laittaa täyteen kasveja. Täällä on vähän sadellut, mutta kyllähän tuo maa syvemmältä on ihan kuivaa. Huomasi, kun noita omenapuita istutti. Kastella täytyy puiden taimia, vaikka syksy onkin.

   Poista
 5. Siitä tulee niin ihana! Rakastan itsekin valkoisia kukkia ja jään innolla seuraamaan valkoisen puutarhan kasvua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoisia puolivarjon kukkia löytyy onneksi runsaasti. Pihassani ei muuten paljon valkoista ole, joten on ollut kiva tutustua uusiin kukkiin.

   Poista
 6. Alueesta tulee kaunis ja se on sitä jo nyt. Niin upeat mukulabegoniat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukulabegoniat yllättivat positiivisesti - paitsi värillään😃. Kaivan mukulat syksymmällä ylös ja koitan jos saisin ne säilymään ensi kevääseen.

   Poista
 7. Olet tehnyt hienon muutoksen ja valkoiset kukkaset ovat hyvä idea, niitä löytyykin runsaasti, mielenkiinnolla jään odottamaan, kun kasvisi pääsevät oikein kukkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi kesänä vielä varmaan tarvitaan täytettä istutuksiin kesäkukista, mutta pikkuhiljaa kasvit toivottavasti tuuheentuvat.

   Poista
 8. Hieno nähdä millaisia unelmia ihmisillä on ja varsinkin kun ne toteutuvat - niin kuin nyt sinulla. Ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin tyytyväinen, että tartuin härkää sarvista keväällä ja aloitin tämän unelman toteuttamisen. Kauan sitä vaan mietin ja suunnittelun.

   Poista
 9. Vaikka oonki värien ystävä, on mettääses hämys, valakoone färi ihan paikallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin yleensä rakastan värejä, mutta tähän päätyyn halusin kokeilla vähän erilaista. Ja kun paikalla ei entuudestaan ollut mitään, oli helppoa pysytellä yhdessä värissä. Mitä nyt vähän oranssia on seassa😉

   Poista
 10. Haha, huvittaa tuo vähän liian oranssi valkoinen. :D Väärät taimet on harmillisia, mutta onneksi (ainakin lähes) kaikista kasveista on jotain iloa. :) Minä tilasin viime vuonna juurikin tuota kyläkurjenpolvea 'Laura', mutta sainkin violettikukkaista syysleimua.. Noh, löytyihän niillekin sopiva paikka, mut edelleen kaipailen tuota kyläkurjenpolvea.

  Sun valkoinen puutarha näyttää jo nyt niin ihanalta. Haaveilen itsekin samantyylisestä, joten tosi kiva seurata, miten tuo vuosien varrella runsastuu ja kehittyy. Itse tarvitsisin isomman pihan, jotta olisi tilaa valkoiselle puutarhalla. Ja isompaa pihaa varten taitaisin tarvita lottovoiton..

  Aurinkoista alkavaa syksyä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saat oikeankin Lauran vielä käsiisi. Kasviyllätykset voivat olla kyllä positiivisiakin, mutta ehkä omat kirkuvan oranssit begoniani näyttävät aika omituisilta muuten valkoisesessa istutuksessa. Yritän parhaillaan löytää jalallista betonista lintujen juoma-allasta, mutta huonolla menestyksellä. Pala palalta tämäkin valkoinen puutarha kehittyy.

   Poista