keskiviikko 24. lokakuuta 2018

Pakkanen tulee! Pakkanen tulee!

Apua! Nytkö se jo tulee? Eihän vielä ole edes tammikuu! Minullahan on loppuvuodeksi vielä vaikka mitä puutarhahommia suunnitteilla. Ja niin vaan säätiedotus kertoo, että viikonloppuna täälläkin alkaisivat yöpakkaset. HRRRR.....  pelkkä ajatuskin hanskoista ja pipoista ja auton lasin rapsuttelusta aamun pimeydessä saa vilunväreet selkääni.
Mutta nyt on ryhdyttävä heti toimeen! Tiukka rutistus syystöitä, niin pääsee pakkasen tultua peiton alle, eikä tarvitse enää väristä puutarhahommissa.
Ensinnäkin sipulit.  Tempaisin valkoisen puutarhan narsissit ja tulppaanit maahan. Niitä oli noin 250, joten alkoi vähän polvet jo kylmätä. Onneksi maa on vihdoinkin märkää ja pehmeää, joten istutus sujui nopeasti. Pikkusipulit olenkin tänne jo aiemmin istuttanut. Valkoiseen puutarhana tarvitaan enää omenapuiden suojaverkot ja sitten se on valmis talviuneen.
Kuistilla odottaa kyllä vielä tuhatkunta sipulia, joten ihan vielä urakka ei ole ohi. Täytyy illalla tehdä vielä toinen rupeama.
Mukulabegoniat napsin maasta ja katkoin varret. Kukinta oli vielä komea, mutta nämä taitavat olla sen verran pakkasenarkoja, että päätin ne ottaa jo ennen paleltumista maasta.
Mukulat olivat kasvaneet kesällä. Nostin ne nyt kuistille ja täytyy keksiä jokin hyvä talvetuspaikka niille. Kuistin pimeä laatikko voisi olla sopiva.
 Eilen ostin jänisverkkoa ja samalla oli pakko vielä katsastaa, mitä syysalennusten jälkeen oli taimistolla jäljellä. Mukaan tarttui pari kirsikkaa ja sitten tämä etualla oleva hondonvaahtera "Aureum". Se ja sen takana kellastuva neidonhiuspuu saavat talvehtia kuistilla tämän talven. Keksin niille paikan sitten ensi keväällä. Kirsikat kyllä pitäisi istuttaa vielä maahan, niitä en aio kuistille tuoda.

 Ekat perennojen syyskylvöt tuli tehtyä eilen. Näitä on myös aika liuta tulossa. Ensimmäisenä pääsi multiin palloesikko.
 Tänään tuli vielä kirje Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minnalta, joka lähetti ystävällisesti belliksen ja isotähtiputken siemeniä minulle mökille istutettavaksi. Kiitos Minna! Syyskylvöt, sipulien istutus ja muutaman taimen istutus siis vielä edessä. Lisäksi minulla on iso läjä lautoja, joista ajattelin tehdä istutuslaatikot ja kaksi suursäkkiä multaa, joka piti lapioida niihin. Toivotaan siis, että yöpakkaset säilyvät leutoina ja pystyn jatkamaan puutarhakauttani ainakin joulukuulle.

13 kommenttia:

 1. Ole hyvä! Nepäs tulivat nopsaan perille! Kukkapenkissä rehottavien siementaimien määrästä päätellen luotan vahvasti niiden itämiskykyyn, mutta laita sitten ensi kesänä viestiä, jos eivät idä, niin lähetän uuden satsin :) Jo on aikakin teidän etelän immeisten päästä nauttimaan pakkasöistä, täällä niitä on ollut jo liiankin kanssa :D Viime yönäkään ei pitänyt käydä kuin nollassa alimmillaan, mutta niinpä vain oli aamulla -5 astetta mittarissa. Istutuksen iloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Postissa on tulossa sinullepäin niitä puupionin siemeniä. Seitsemän vuoden kasvatus alkakoon!😃 Me etelän immeiset ei olla vielä pakkasiin valmiita! Pitäkää ne vain siellä pohjoisessa ja antakaa meidän nauttia rannikon loskatalvista😉

   Poista
 2. Ole hyvä! Nepäs tulivat nopsaan perille! Kukkapenkissä rehottavien siementaimien määrästä päätellen luotan vahvasti niiden itämiskykyyn, mutta laita sitten ensi kesänä viestiä, jos eivät idä, niin lähetän uuden satsin :) Jo on aikakin teidän etelän immeisten päästä nauttimaan pakkasöistä, täällä niitä on ollut jo liiankin kanssa :D Viime yönäkään ei pitänyt käydä kuin nollassa alimmillaan, mutta niinpä vain oli aamulla -5 astetta mittarissa. Istutuksen iloa!

  VastaaPoista
 3. Minäkin olen varautunut siihen, että maata voi kaivaa tammikuuhun asti, toivottavasti näin on - muuten jää hommat ihan kesken!
  Oi, se hondonvaahtera on ihana, mulla oli se kerran, mutta sitten keksin siirtää sitä ja se kuoli. Höh. Mahtava löytö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No toivotaan! Puutarhaenergiaa riittäisi vielä pariksi kuukaudeksi. Olen tuota hondonvaahteraa himoinnut ja sattumalta taimistolla se osui silmään. Yksi oli enää jäljellä. Ja puoleen hintaan. Elämän tähtihetkiä 🤩Vähän tekisi mieli istuttaa se saniaispenkin lammen taustalle, mutta tässä on nyt talvi aikaa paikkaa suunnitella.

   Poista
 4. Jopa olet ahkera! Pitäisikin joo kylvää siemeniä, minullekin tuli kirje tällä viikolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyisin iskee aina vimma puutarhahommiin, kun tietää, ettei vähään aikaan pääse sitten niiden pariin. Syyskylvöt ja siemenkirjeet ovat ihan parasta!

   Poista
 5. Siinä on monta viime hetken puuhaa, toivottavasti olet talvea nopeampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi on onneksi täälläpäin yleensä niin hidas, että paljon vielä ehtii.

   Poista
 6. Monesti ne pakkaset kestää muutaman päivän ja menee vielä viikoksi kahdeksi sen jälkeen plussalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se menee. Usein varsinaiset pakkaset ja routa alkavat vasta tammikuussa.

   Poista
 7. Puuhia riittää vielä pitkäksi aikaa, mutta täällä ei panikkia, jatkan loput hommat sitten, kun taas maa sulaa. No sipulikukkia ei ehkä keväällä enää kannata istuskella, joten hyvä, kun sait ne maahan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipulit on tosiaan hyvä saada maahan ennen kevättä 😊 Muiden hommien kanssa voikin pitää talvipaussin.

   Poista