lauantai 26. tammikuuta 2019

Talvilepo alkaa olla ohi

Nyt on kerrankin lunta myös täällä Turussa. Olen oikein lumitöitä joutunut tekemään. Usein lumi tulee ja menee ja talvi on ainoastaan liukas ja pimeä, mutta nyt tosiaan maisemat on kuin postikortista. Kotikadulla ei enää lumivallien vuoksi mahdu kaksi autoa rinnan ajamaan ja muutenkin tunnelma on aika epätodellinen.
Itse olen sairastanut koko tammikuun ja ulkoilut ovat olleet vähissä, mutta ikkunasta on saanut ihmetellä tätä kerrankin valkoista talvea.


Puutarha saa nyt nukkua rauhassa. Eläinten jäljistä voi nähdä vähän, mitä elämää täällä vietetään. Lintulaudalla käy tällä hetkellä vain talitiaisia ja punatulkkuja. Lumikko kävi loikkimassa kivien välissä joku päivä. Pihalla ei siis vielä hetkeen tehdä puutarhajuttuja, mutta selkeästi olemme kohti kevättä menossa, sillä kuistilla on kasvu jo käynnistynyt. Se selväsi herättää uinuvan puutarhurinkin pikku hiljaa eloon.
 Kuistilla talvehtiva kärhö on lähtenyt komeaan kasvuun. Tämä on ainoa neljästä ruukkukärhöstäni, jotka otin täksi talveksi kuistille. Muut istutin syksyllä puutarhaan. Kärhöt alkavat aina kasvaa niin aikaisin, että ne ovat hieman ongelmallisia kuistilla, kun ehtivät takertua kaikkialle ennekuin ne uskaltaa ulos nostaa. Ja jotenkin tuntuu, että ne pistävät kaikki paukut kevään kasvuun ja kukintaan ja sitten jurottavat ja kukkivat uudelleen niukasti. Voi kyllä olla syy minun lannoituksessakin, joka unohtuu usein. Tämä kasvuun lähtenyt kärhö on patiokärhö "So many blue flowers" ja se ei ainakaan viime kesänä kasvanut valtavaksi, joten toivotaan, että pituuskasvun sijaan se pian keskittyisi nuppujen tekemiseen.
 Sitruunapuu rakasti kuumaa pitkää kesää terassilla ja se kukki muutaman kerran. Nyt se on tekemässä uusia nuppuja kuistin viileydessä. Ihanaa! Sitruunan kukat tuoksuvat aivan hurmaavilta. Yksi sitruuna on melkein keltainen. En malta odottaa, että saan maistaa ekaa oman puun sitruunaa. Sitruunan juurella nököttää pari vuotta sitten ostamani ilmakasvi, jonka hoitoa en lainkaan osannut sisätiloissa ja niinpä nakkasin sen joskus harmispäissäni kuistille. Siellä se on nyt  pari vuotta porskuttanut kesät talvet ilman kummempaa kastelua ja kasvanutkin kivasti. Ilmeisesti ilmankosteus on riittävä ilman upotteluakin ja eipä ole kylmistä talvikeleistäkään näyttänyt hirveästi säikähtävän.


Maljaköynnös on myöskin alkanut kasvaa. Ostin tämän edellissyksynä eurolla syysloppuunmyynneistä ja silloin tässä oli pinkkejä, valkoisia ja keltaisia kukkia. Viime talvena luulin menettäväni koko kasvin, sillä se kuihtui kuihtumistaan. Kesällä huomasin, että siitä oli kuollut valkoinen ja keltainen kasvi, pinkki porskutti vahvasti ja kukki kivasti koko kesän ja pitkälle marraskuulle asti.  


Kuistin elämästä piristyneenä olen yhdet kylvötkin tehnyt. Kylvin ensimmäistä kertaa latva-artisokkia. Ajattelin, että ne näyttäisivät hauskoilta uudella hyötymaallani, jossa on tarkoitus kasvattaa kaikkea sekaisin. Liotin siemeniä kaksi vuorokautta (piti liottaa yksi, mutta unohdin) ja sitten kylvin siemenet taimimultaan ja laitoin kasvivalon alle. Alle viikossa ne tulivat pintaan. Tai tällä hetkellä on pintaan noussut seitsemän alkua. Se olisi kyllä jo tarpeeksi, nämä taitavat tarvita aika paljon tilaa.
Pikkuhiljaa tämä taas tästä lähtee käyntiin. Ensi kuussa alkaa jo kuistilla olla täysi tohina sipulikukkien kanssa päällä ja samalla alkaa erilaisia esikasvatuspurtiloita ilmestymään joka puolelle. Ensi kuussa aloitan myös viherkasvien ruukkujenvaihdot. Talvilepo alkaa olla ohi.

16 kommenttia:

 1. Ihanaa kasvua, kyllä näyttääkin lupaavalta! Vau, oma terassisitruunapuu, siitä on hyvä napata maustetta kesäjuomiin ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvun seuraaminen on näin talvitauon jälkeen koukuttavaa. Täytyy toivoa, että sitruunapuu tuosta nopeasti kasvaa ja alkaa tuottaa vähän enemmän maustetta kesäjuomiin. Ja miksei talvijuomiinkin.

   Poista
 2. Siellä lounaisella kantilla talvi on paljon lyhyempikin. Minulla menee vielä ainakin kuukausi talviunessa, ennen kuin vihreät ajatukset alkavat risteillä päässäni. Nyt elämä on töissä käyntiä, pakkasten pitämistä ja pirtin lämmitystä. Vaan tulee se kevät pohjolaankin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin eihän tässä välttämättä mene enää kauaa, kun lumi alkaa sulaa ja voi alkaa etsiä niitä ensimmäisiä lumikelloja. Mutta ehkä tässä vielä vähän lepuutan puutarhaintoani.

   Poista
 3. Kuistilla näyttää olevan kovasti kasvit jo tohinas. Yllättävää tuan ilimakasvin käytös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heti kun päivä alkaa pitenemään, kuistin kasvitkin heräävät. Tuo ilmakasvi vaan kuivui aina sisällä, mutta elosta kuistilla näyttää tykkäävän. Omituinen kasvi. Ei ollut oikein minun juttuni, mutta tuli ostettua kun niitä kaikkialla näkyi.

   Poista
 4. Lumitöitä saanut tehdä enemmänkin tänä talvena. Minä tykkään lumesta ja myös lumitöistä! Mutta kevättä kohti mennään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä kevyttä pakkaslunta onkin ollut ihan kiva kolata. Yleensä en lumesta niin välitä, mutta nyt on kyllä mukavaa kun sitä on kerrankin kunnolla.

   Poista
 5. Minusta on jotenkin mukavaa, että myös Suomen eteläisimmissä kolkissa ja rannikkoseudulla joudutaan edes silloin tällöin lumitöihin ja ihmettelemään suuria kinoksia. Taidan olla pikkuisen kiero savolainen :D Kasvit ilmiselvästi tietävät, milloin on kevät tulossa. Kärhöillä on joku ihmeellinen taipumus lähteä kasvamaan aina liian aikaisin. Minulla ne ovat kellarissa, jossa lämpötila pysyy 3-5 asteen välillä ja silti ne alkavat joka vuosi puskea versoa tammi-helmikuussa. Muut sentään malttavat odotella kuukauden-pari pidempään. Ihmeellistä, miten ne lähtevät kasvuun joka vuosi samoihin aikoihin, vaikka valon määrässä ja lämpötilassa ei tapahdu mitään muutoksia. Mihin tässä seinäkalenteria enää tarvitsee? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se on vaan reilua, että täälläkin päin Suomea joutuu joskus vähän lumihommiin. Jännä että nuo sinunkin kärhösi aloittavat niin aikaisin, vaikka ovat pimeässä. Niillä on selvästi sisäinen kellonsa. Ehkä seinäkalenterin voisi vaihtaa kärhökalenteriin.

   Poista
 6. Nyt onkin saatu nauttia pitkään lumisesta talvesta ja ihanista auringonpaisteisista päivistä. Olisipa hienoa päästä itsekin maistamaan oman sitruunapuun hedelmää. Viileä kuisti on mitä ilmeisemmin ihanteellinen talvetuspaikka kasveille. Kärhökin jo noin hyvässä kasvuvauhdissa samoin, kuin siemenkylvösi.
  Mukavaa ja aurinkoista talven jatkoa. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä ollut kaunis talvi. Kuisti on viileyttä talvisin kaipaaville hyvä paikka ja tuo mukavasti pienen varaslähdön puutarhahommiin. Mukavaa talven jatkoa sinullekin.

   Poista
 7. Vau, oma sitruuna. Hankin oman sitruunapuun, jos joskus sellaiselle löytyy sopiva paikka, nyt ei ole. Hyvä, että lunta on, mutta nyt sitä on ehkä jo liikaakin. Toki nyt plussakelit painavat lumen kasaan, enenn näitä, mittasin että pihallamme oli 69cm lunta! Sinulla latva-artisokat ovat itäneet hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi ihanaa, kun tuo sitruunapuu menestyisi ja kasvaisi oikein isoksi. Nyt on loppuviikoksi luvattu aika paljon plussaa, että ehkä nuo kinoksetkin tuosta alkavat huveta.

   Poista
 8. Hyvä puoli runsaasta lumesta on se, että sen pitäisi romahduttaa valkohäntäpeura- ja metsäkauriskannat. Tosin metsästäjät ruokkivat näitä eläimiä koko talven ajan, joten niin ei pääse tapahtumaan. Suosittelen kaikkia, jotka kärsivät näiden eläinten aiheuttamista tuhoista liittymään facebook ryhmään Valkohäntäpeura ja metsäkauris - näiden vieraslajien tuomat ongelmat, jotta isommalla porukalla saamme äänemme kuulumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on muuten totta. Ehkä mökillä on vähemmän peuratuhoja tulevana kesänä. Olen ihan samaa mieltä, että kannat ovat aivan liian isoja ja notkahdus ei olisi kyllä pahitteeksi.

   Poista