torstai 14. helmikuuta 2019

Mukulat, juurakot ja muut mötikät

Jouluasetelmani alkoi puskea kurjenmiekkoja.
Olin ihan unohtanut, että kerätessäni ennen pakkasen tuloa ulkoistutuksista kasveja kuistin jouluistutukseen, tökkäilin multaan niiden alle kukkasipuleita. Muistaakseni siellä on jotain muitakin, kuin näitä kurjenmiekkoja. Olisikohan jotain pieniä narsisseja. Joka tapauksessa ihana yllätys. Kun on näin huonomuistinen, on helppo yllättää itse itseään jatkuvasti. Syklaamit ja hyasintit ovat ehkä hieman epätavallinen pari kevätkurjenmiekoille, mutta kauniisti niiden värit sointuvat ja nyt tämän talven lannistamana mikä tahansa kukkiva on ihan huippua.
Perinteisen jokasyksyisen sipulihulluuden lisäksi näin kevättalvella nostaa päätään erilaisten mukuloiden ja juurakoiden hamstrausinto. Heikko kohtani on erityisesti Eurobulbin nettisivut, jossa pääsee helmikuusta alkaen selailemaan ja tilailemaan toinen toistaan jännittävämpiä mukuloita, juurakoita ja mitä nämä kaikki mötikät sitten ovatkaan. Olenkin parhaillaan taas tekemässä tilausta.
Viime vuonna tilasin ensimmäistä kertaa mukulabegonioiden mukuloita. Niiden piti olla valkoisia, mutta ne kukkivatkin upean oransseina.
Otin mukulat syksyllä ylös ja ne ovat talvehtineet pahvilaatikossa kuistin oven takana. Ihan hyviltä vaikuttavat, joku oli vähän alkanut kasvaakin.
Nämä saavat laatikossa vielä odottaa ainakin huhtikuulle, että ilmat lämpiävät riittäväsi, mutta uuteen tilaukseen laitan kymmenen valkoista mukulabegoniaa. Toivotaan, että ovat nyt valkoisia. Ajattelin tilata myös riippabegonioita ja koittaa niitä amppeleihin mökille. Mehevät mukulabegoniat, joita vein kesällä myös mökille, olivat aivan liian herkkua peuroille, joten ne on nostettava turvaan korkeuksiin.
Heikkoutenani on myös aina tilata kasveja, joista en yhtään tiedä, mitä ne ovat. Tuon kuvassa vähän ananakselta näyttävän kasvin(Eucomis autumnalis) tilasin viime vuonna ja ne olivat mielestäni ruukuissa aivan mahtavia. Otin näidenkin mukulat talteen ja nekin näyttävät olevan ihan hyvässä kunnossa.
Ajattelin nytkin tilata muutaman yllätyskasvin ruukkukasvatukseen. Tavoitteenani kun on, että talvettaisin yhä enemmän ns. kesäkukistani ja nämä mukulakasvit sopivat hyvin siihen tarkoitukseen. Lisäksi aion laittaa kaupungissa terassiruukkuihin enimmäkseen koristeheiniä ja niiden juurakoita mennee myös uuteen tilaukseen. Ne kestävät toivottavasti hyvin kuivuutta ja paahdetta, kun itse olen saaressa heinäkuussa Lisäksi tiedän vielä sortuvani ainakin uusiin kärsäkalloihin. Ne ovat niin mielenkiintoisia kasveja ja mielestäni juuri sopivia tuonne saniaisistutuksen liepeille. Muutamia viime vuonnakin tilasin, toivottavasti ne nousevat kevään tullen taas ylös.
Loppuviikoksi on luvattu lähes kymmenen astetta lämpöä! Kohta voi alkaakin jo metsästellä ensimmäisiä lumikelloja.
 
 
 
 

6 kommenttia:

 1. Hyvä yllätys! Koskaan ei ole liikaa aikaisia kukkijoita, varsinkaan, jos tulevat aivan yllätyksenä :) Minä ruukutin syksyllä löytämäni iksian sipulit (mukulat? mötikät?), kun muutama niistä alkoi tehdä versoa. Kellarissa talvehtiva daalian juurakko on alkanut myös osoittaa kasvuun lähdön merkkejä, mutta se saisi kyllä pärjätä vielä mieluusti kuukauden, jopa pari ennen multaan laittoa. Mikä ihme ne saakin aloittamaan kasvun näin aikaisin?! Onneksi karjalanneito, apinankukka ja tuoksumiekkaliljat näyttävät olevan vielä lepotilassa. Mukulat ja juurakot ovat kyllä helppoja talvetettavia, kun pärjäävät pimeässä. Ei haittaa, vaikka syksyllä yllättävä yöpakkanen palelluttaa versot. Eikä talvisesta kirvainvaasiostakaan ole riesaa, kun ei ole lehtiäkään mussutettavaksi. Keväällä alkavat taas puskea uutta versoa huimaan tahtiin ja kukkivat vuosi vuodelta komeammin. Tänne on luvattu -11 ja +3 välillä sahaavia lämpötiloja, eli liukasta on tulossa. Hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä ne kasvitkin siellä kellarissa ovat yhtä kärsimättömiä kevään suhteen kuin me puutarhuritkin. Ei millään malttaisi odottaa.

   Poista
 2. Sehän oli iloone yllätys ja viälä hyvännäköönenki. Mullaki o tapana ostaa joitaki ittelle tuntemattomia sipulia/mukuloota/juurakoota, mutta tyyryn saksalaasen ja kiinalaasen ketjun valikoomihi. Toivottavasti begooniat o ny oikian färisiä. Hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että nyt tulee valkoisia. Ei muuten väliä, mutta kun ne tulee tuonne valkoiseen puutarhaan, jossa kaikki muut kasvit ovat valkoisia. Nuo oranssit hieman pistivät sieltä silmään viime kesänä. :) Hyvää ystävänpäivän jälkeistä päivää!

   Poista
 3. Tuostapa muistinkin, että minullakin oli joitakin sipuleita yhden jouluistutuksen alla, joka on onellisesti ollut pakkasessa puutarhahuoneessa... saattoi käydä köpelösti, jäätyivät ehkä pilalle. Mutta onneksi maasta pian piipottaa oikealla tavalla talvehtineita! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä vielä heitä toivoa, voivat hyvin olla kunnossa ja lähteä kasvamaan.

   Poista