perjantai 22. helmikuuta 2019

Käväisy keväässä

Piti olla hiihtoloma, mutta sitten tulikin työmatka. No, eipä se mitään. Parin viikon päästä saan pitää hiihtolomani ja nyt sain viettää muutaman päivän leikkien, että kevät oli tullut. Työmatkani suuntautui nimittäin Hollantiin, jossa oltiin jo suomalaisittain hyvin pitkällä keväässä. Lämpöä oli yli kymmenen astetta, nurmikko viheriöi, krookukset ja mantelit kukkivat. Aurinko ihan oikeasti lämmitti.
Valitettavasti aikataulu oli taas niin tiukka, ettei hirveästi ehtinyt puutarha-asioita harrastella. Kollegoja nauratti, kun otin kuvia mm. nurmikosta, kun siirryimme rakennuksesta toiseen. Ehkä se on vähän outoa, mutta itselleni vihreän nurmen näkeminen oli todellakin kuvauksen arvoinen asia.
Liikennevaloissa punaisen vaihtumissa odotellessa hyppäsin pikaisesti pientareelle kuvaamaan krookuksia. Olisipa ollut aikaa kierrellä ja kuvata lisää. Hollanti voisi puutarhamielessä olla parempi kohde hieman myöhemmin, kun tulppaanikausi olisi kunnolla alkanut. Mutta en valita. Pieni pala kevättä tuntui aivan ihanalta. Toisin kuin paluu jäätävään Suomeen ja kevätvetimissä hytiseminen aamuyöllä myöhästyneen paluulennon jälkeen taksijonossa.
Hotellini lähellä oli jonkinlainen halpahalli, jossa myytiin kaikkea siivoustarvikkeista hammastahnaan  ja sen ikkunasta bongasin myös yhden hyllyllisen puutarhatavaraa. Pakkohan oli pistäytyä ja nappasin mukaani tällaisen laatikollisen sipuleita.150 kappaletta vain kaksi euroa. Vähän epäilytti näitä ostaa tähän aikaan vuodesta, mutta tällä hinnalla päätin kokeilla.
Tänään en edes matkalaukkua malttanut purkaa ennekuin jo olin kuistilla nauttimassa pienestä tuliaisestani. Laatikossa oli viittä erilaista sipulia: narsisseja, tulppaaneja, krookuksia, iksuksia ja laukkoja. Laatikossa oli ohjeet, että sipulit voi istuttaa joko lokakuussa, tai sitten tammikuussa. Päätin leikkiä hollantilaista tammikuuta ja istuttaa sipulit astioihin kuistille. Kun kuisti tästä vielä lämpenee ja ulkona kovimmat pakkaset hellittävät, siirrän astiat ulos varjon puolelle ja koitan, jos ne ehtisivät vielä saada muutaman kuukauden kylmän jakson.
Tätä sipulien kylmäjakson pituutta vähän googlailinkin ja ilmeisesti mm. krookukset ja narsissit saattavat lähteä kasvuun jo kahdeksan viikon kylmäjakson jälkeen. Yleisesti esim. tulppaanien vaatima lepokausi olisi 12 viikkoa.
Puolet sipuleista päätyi metallivatiin. Päätin kyllä, etten sitä tuollaisena katsele kolmea kuukautta. Haen tässä joku päivä kaupasta vähän esikoita, helmililjoja ja muita kevätkukkia ja laitan ne tuohon päälle kasvamaan.

Loput sipuleista laitoin isoon ruukkuun oven viereen, josta on taas talven aikana muodostunut oikea kaatopaikka kuolleille kasveille, tyhjille ruukuille. jne. Taitaakin tänä viikonloppuna olla kuistilla siivouspäivä.


14 kommenttia:

 1. OI, onpa kiva tietää että Hollannissa on kevät pitkällä, sinne on tiedossa matka lähiaikoina. Kahdella eurolla kokeilee sipulikukkia vaikka pieleen menisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulemma kevät on siellä pidemmällä kuin yleensä tähän aikaan. Kivaa matkaa sinulle.

   Poista
 2. Sait jo vähän ensituntumaa keväästä. Hollannissa olisi varmasti paljon nähtävää meille puutarhaihmisille. Toivottavasti sipulisi onnistuvat 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne voisi joskus mennä ihan varta vasten puutarhamatkalle. Muutenkin on kyllä mukava maa.

   Poista
 3. Oikea pikapuutarhamatka! Itsekin kävin Amsterdamissa joitakin vuosia sitten. Toin tuliaisina kukkasipuleita, joista mikään ei lähtenyt kasvamaan. Kävin siellä myös valtavalla kukkatarhalla, jonka nimi alkoi Klla. En nyt muista, mikä se oli. Aivan valtavasti kukkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli aika pikainen matka. Jollain kukkatarhalla olisi ollut kiva kyllä vierailla jos aikaa olisi ollut enemmän.

   Poista
 4. Jos noista 150 sipulista edes kymmenen lähtee kasvuun ja kukkii, niin ei ole hukkaan heitetty 2€. Täällä sipulit ehtisivät saada hyvinkin sen kahdeksan viikon kylmäkäsittelyn, en tiedä, miten teillä sitten. Sinun pitää varmaan pakastaa varuilta säkillinen lunta ja jäätä ja tehdä kevään kolkutellessa sipuleille talvi johonkin kylmälaukkuun :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo hyvä idea😂 Arkkupakastimessa olisikin nyt tilaa. Voisi lapioida vähän lunta sinne. Tai sitten pitää ostaa uusi jääkaappi ja laittaa ruukut sinne. Tulee pian kalliiksi nämä kahden euron ostokset😉

   Poista
 5. Keväällä on aivan mahtavaa piipahtaa jossain nurkassa Keski-Eurooppaa ihan vain tervehtimässä kevättä. Sieltä se hiljalleen hiipii kohti pohjoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näin on. Kävin varmistamassa, että nyt se on tuolla Hollannin suunnalla se kevät ja vahvasti ylös päin leviämässä. Toivoa siis on tänäkin vuonna.🌷

   Poista
 6. Ah, ihana asenne leikkiä Hollannin tammikuuta! Ei siinä ainakaan ihan kamalasti voi pieleen mennä, jos saa 150 sipulia parilla eurolla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tästä kokeilusta tosiaan konkurssiin joudu ja kiva oli tuoda itselleenkin tuliaisia. Lentokentällä olisi sipuleita ym saanut myös, mutta hinnat olivat jopa korkeampia kuin Suomessa.

   Poista
 7. Onneksi kerkesit eres vähä nuuhkia kevääsiä tuaksuja :)Tuliaaset lähtöövät varmasti kasvuhun. Sipulit näyttäävät iha napakoolta. Laitoon itte narsissia, tulppuja krookuksia ja pari hyasinttia multihin vasta tammikuun 20pv. Oli tarkootus viärä kellarihi, mutta unohtuuvakki kellarin portahien pualivälitasantehelle. Tulput on ny 10cm, sintit 3cm ja nuput pilikottaa. Narskut 15cm, nostin lampun alle, ny nuppuja näkyy, Krookukset o viälä piilos, jos niistä ny eres mitää tulookaa. Joten ei tartte nii pitkää, eikä jääkylymää kautta. Toivottavasti onnistut koska tuasta määrästä tuloo komiaa kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kerroit tuon. Toivotaan, että minunkin onnistuvat. Ihan hyviltä sipulit kyllä tuntuivat. Kerrankin malttoi ruukkuihin laittaa riittävän tiheään sipuleita, voisi tulla hieno kukinta.

   Poista