keskiviikko 21. elokuuta 2019

Elokuun valkoiset kukat

Tässäpä tulee kokoelma tänään kukkivia valkoisia kukkia puutarhasta. Syysleimut ovat aivan loistavia valkoisen puutarhan syksyn valaisijoita. Alla syysleimun seurana on valkoalpi, joka on myös hieno syyskesän kukkija. Näyttäisi leviävän aikalailla.
 Alla olevan alpi on muistaakseni syysalpi. Sen kukinnot ovat pienemmät ja herkemmät kuin valkoalpin.
Viime vuonna kasvatin siemenestä valkotupakkaa, mutta tänä vuonna jätin homman väliin, sillä valkotupakat tulivat niin myöhään kukkaan ja lakoilivat sinne tänne tahmaisina lötköilijöinä. Kasvi oli kuitenkin kylväytynyt itsekseen ja samaan aikaan alkaa näköjään kukkia näinkin ilman esikasvatusta.
 Huomasin sormustinkukkien ruusukkeista nousseen uusia kukkavanoja. En tiennytkään, että sormustinkukat voivat kukkia näin syksymmälläkin. Toivotaan, että ovat valkoisia. Vaikka näin syksyllä en taida jaksaa olla sellainen väripoliisi täällä valkoisessakaan puutarhassa.
 Ruusutarhassa New Dawn on kasvanut ennätysmittoihin ja kukkii taas muutamalla tertulla. Taustalla on autokatoksemme, joka on lumikärhöjen valtaama.
 Lumikärhöjen paras kukinta alkaa olla jo ohi. Silloin ei liiemmälti vihreää näkynyt. Köynnös kukkii usein marraskuulle asti ja on todella voimakaskasvuinen. Tuossa kahdeksan metrin pergolassa näitä kasvaa neljä ja ne ovat vuosien saatossa muodostaneet sateenpitävän pöheikön. Perheen miesväki vain valittaa, kun on pysäköinnin jälkeen terälehtiä tuulilasissa. Mikä ihmeen valituksen aihe on kukkien terälehdet tulilasissa??  Minusta on ihana lähteä ajamaan autolla, josta pöllyää ympäriinsä terälehtiä. Ihan kuin jollain keijumobiililla ajaisi.
 Talon toisella puolella tarhaviinikärhöt koristavat kaariportteja. Tämä valkoinen on suosikkini.
 Kukat roikkuvat pitkien perien päässä kuin siimoissa. Kälyni mielestä portti on kuin morsiuskoriste. Näen tämän portin keittiön ikkunasta ja ihailen sitä päivittäin.
 Ilokseni myös porttien toiselta reunoilta kasvavat tarha-alppikärhöt ehtivät jälleen toiselle kierrokselle. Kukinta syksyisin on hillitympi, mutta silti kiva bonus.
 Ja viimeiseksi minun valkoisten kukkien suosikki tältä kesältä.
Clematis campanifloralla on ihastuttavimmat pienen pienet kellokukat. Ne ovat kooltaan pikkurillin pään kokoisia. Aivan hurmaava.

10 kommenttia:

 1. Valkoiset kukat on syysvalossa erityisen kauniita. Lumikärhöstä olen haaveillut, hyvä tietää sen olevan voimakaskasvuinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumikärhö on todella voimakaskasvuinen. Sen varsikin on jo ranteen paksuinen. Mutta jos on tilaa, niin kasvi kukkii joka vuosi runsaasti eikä tarvitse minkäänlaista hoitoa.

   Poista
 2. Oi ihanuutta miten paljon valkoisia kukkijoita<3 Tuo lumikärhö on mahtavan näköinen. Meilläkin se sopisi hyvin autokatoksen seinustalle kasvamaan. Taitaisi tosin tulla samanlaista sanomista täälläkin miesväeltä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään tuosta lumikärhöpergolasta tosi paljon, vaikka on se ilman lehtiä kauhea risukasa. Tavallaan kyllä kaunis silloinkin.

   Poista
 3. Lumikärhö on mahtavan kokoinen! Ihan turhasta miesväki marisee, kukan terälehdethän ovat mitä mainioin auton somiste! Meillä siperianpihta karistelee liiman tavoin tuulilasiin jämähtäviä neulasia. Ottaisin paljon mieluummin mitä tahansa kukkasia :D Kaariportti on ihanan näköinen riippuvine kukkineen. Valkoinen on hyvä syyskukan väri, sillä se loistaa kauniisti pimenevissä illoissa. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumikärhöt ovat kyllä tuossa näköjään viihtyneet. Kaariportit ovat kivoja, mutta nämä minun ovat niitä halvimpia ja vähän heppoisia. En oikein tykkää. Ehkä joku vuosi ostan kunnolliset.

   Poista
 4. Tuo keijumobiili-vertaus oli hauska!
  Pidän valkoisista kukista, illan hämärissä ne näkyvät hyvin pihan perältäkin. Ja luovat rauhallisen yleisvaikutelman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei juurikaan ollut valkoisia kukkia ennenkuin perustin talon päätyyn valkoisen puutarhan. Nyt olen kyllä valkoisiin kovasti tykästynyt. Varsinkin keväisin ja syksyisin valkoiset kukat näyttävät vihreän rinnalla hyvältä.

   Poista
 5. Aivan ihana tarhaviinikärhö! :)

  Aika moni kasvi taitaa tehdä uusintakukinnan ainakin täällä etelässä. Yksi päivä kävelyllä näin reippaasti kukkivan juhannusruusupuskankin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Meillä ei juhannusruusussa kyllä ole kukkia, mutta muissa ruusuissa onneksi vielä.

   Poista