perjantai 16. elokuuta 2019

Satoa ja silmänruokaa

Tein keväällä kaupunkiin kallion laidalle unelmieni vaaleanpunaisen lavatarhan ja vaikka viljelyvuosi oli ensimmäinen ja ehkä vähän turhan myöhään pääsin kylvöhommiin, niin kokemus on ollut aivan mahtava. Mökillä vanhat hyötylavat muuttuivat kukkapenkeiksi, sillä minulla oli niin mitta täynnä peuroja, jotka aina söivät kaikki kasvit suihinsa. No, ojasta allikkoon. Kun olin saanut kukkapenkit valmiiksi ja peura-aidan korjattua, alkoi pihassa vierailla mäyrä, joka tonki kaikki lavat ja paiskoi taimet sinne tänne. No, mutta se siis mökillä. Kaupungissa vallitsee ihana viljelyrauha.
 Istutin kaikkea sikin sokin ja aion tehdä niin ensi vuonnakin. Kesäkurpitsan lehtien lomasta on voinut nyppäistä porkkanoita välipalaksi, basilika ja tomaatit rehottavat valtavina massoina ja sieltä täältä pilkistää silmäniloksi krasseja. Sipulit olen jo nostanut sekä herneet on popsittu. Vielä muutama porkkana odottaa löytäjäänsä ja kesäkurpitsat puskevat satoa niin että niitä on täytynyt jo jakaa eteenpäin.
Spagettikurpitsat kasvavat vielä kokoa. Ajattelin syksyn aikana nikkaroida vielä yhden lavan lisää erityisesti kurpitsoille. Ne ovat niin hauskan näköisiä kiemurrellessaan kalliolla.
Lavatarhan edessä kalliopainanteessa viime vuonna istutettu persikka teki kaksi hedelmää. Hieman kitkeriltä maistuivat. Liekö syy siinä, että olivat jo ehtineet pudota maahan kypsyyttään.
 Viime kesänä niin ikään istutettu pilariomenapuu teki yhden komean ompun. Jotenkin liikuttava tämä näky. Onneksi pari muutakin viime vuonna istutettua omppua teki jo hedelmää. On se kiva rouskia evästä suoraan omasta puusta.
 Annoin molemmille tytöille omat lavat ja kävimme yhdessä keväällä ostamassa niihin kasvit. Olin kyllä ajatellut, että niissä kasvatettaisiin jotain syötävää, mutta tytöt halusivat kukkia. Kaikenlaisia erivärisiä kukkia. Lavoista tuli aivan upeat. Yhteen isoon lavaan en keksinyt mitään ja laitoin sinne talvetettuja mukulabenonioita ja heittelin kylvökukkien siemeniä sekaan.
En malta odottaa ensi kautta ja uusia kylvöjä. Syyskylvöjä täytyy ehdottomasti tehdä ja rakentaa uusi kurpitsalava. Mieleni tekisi myös talvivihanneksille omistettua lavaa ja omaa lavaa maa-artisokille. Ehkä erä retiisejä ja paksoita ehtisi vielä nytkin kylvettynä lautaselle. Ihanaa sadanokorjuun aikaa kaikille!


14 kommenttia:

 1. Upea lavatarha! Kivaa kun on samalla sekä silmänruokaa että herkkuja nautittaviksi. Monesti lavatarha näyttää sadonkorjuun jälkeen vähän ränsistyneeltä, mutta kun siellä on joukossa myös kukkia, se näyttää kivalta pitkälle syksyyn:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukat sopivat minustakin hyvin vihannesten seuraksi. Olen syötävien kasvien kanssa yhdistänyt vain syötäviä kukkia kuten krassia ja samettikukkaa ihan varmuuden vuoksi.

   Poista
 2. Komeasti satoa! Tytöilläsi on hyvä maku: kukkia sitä olla pitää! Meillä kasvimaan kanssa kävi vähän niin ja näin tuholaisten ja huonon itävyyden takia, mutta jotain satoa ollan sentään jo saatu. Jos on suotuisa syksy, niin ehtivät pidempään miettineetkin vielä kasvaa syöntikokoisiksi. Mukavaa viikonloppua ja iloisia sadonkorjuuhetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa viikonloppua sinullekin! Uskon, että hyvän sadon salaisuus täällä oli uudet mullat ja paksu kerros hevosenlantaa lavojen pohjalla. Täytyykin sitä taas syksyllä lisäillä, että pysyy kasvukunto hyvänä. Tylsää, että sinne iskivät tuholaiset😝 Toivotaan, että jotain ehtisi silti vielä korjuuseen.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. On kyllä kivaa, vaikkei sitä satoa taida säilöttäväksi asti riittää.

   Poista
 4. Upean runsas sato! :) Mikä tomaattilajike tuo on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on Tiny Tim. Ajattelin, ettei se tarvitsisi tukea, mutta ehkä olisi tarvinnut. Nyt se on niin täynnä raakileita, että retkottaa ihan maata vasten ympäri lavaa.

   Poista
 5. Satoa on ihana suunnitella ja kasvattaa. Aina ei onnistu, mutta siitäpä päästään vaan uusiin suunnitelmiin! Ainakin kuvista päätellen teillä on ollut hieno sadonkorjuuaika ja runsaasti kukkia poimittavaksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnittelu on varsinkin ihanaa talvella, kun ei oikein muuta puutarhajuttua pääse tekemään. Nyt kun lavat ovat jo olleet käytössä, osaa varmaan paremmin suunnitellakin. Yllättävän hyvin tuli tosiaan satoa jo nytkin.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Taitaa olla enemmän kukkia kuin vihanneksia tänä vuonna.

   Poista
 7. Ihanalta näyttää tämä puutarha! Itsekin ajattelin nyt ensi keväänä laittaa enemmän hyötykasveja. Taidan valita myös kesäkurpitsaa, porkkanaa ja yrttejä. Tänä vuonna keskityin kukkapenkkeihin ja tein niihin haketäyteeet ja kivireunat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kesäkurpitsa on ainakin tosi kiitollinen kasvatettava ja satoa saa vähän liikaakin. Porkkanatkin onnistuivat hyvin. Viime viikolla nostin vielä viimeiset maasta.

   Poista