torstai 18. heinäkuuta 2019

Taru ryömivästä peurasta

Olipa kerran pienessä saarivaltakunnassa - ei kovin kaukana täältä-  pieni peura. Ulkoisesti peura näytti ihan tavalliselta edelliskesän valkohäntäpeuravasalta, mutta sillä oli suuri salaisuus. Kun muut peurat nyhtivät päivästä toiseen heinää henkensä pitimiksi, herkutteli tämä pieni peura ruusunkukilla, miljoonakelloilla ja mitä mielikuvituksellisimmilla herkuilla. Tämä pieni peura oli nimittäin löytänyt salaisen puutarhan.
Kun pienen peuran esi-isät ja –äidit kuljeskelivat näillä main, ei puutarha ollut vielä salainen. Sinne oli voinut vapaasti mennä koska vain. Syksyisin - taru kertoi - oli puutarhan nurmikko täyttynyt kypsistä makeista omenoista, joita seudun peurat olivat kokoontuneet joukolla ahmimaan. Mutta sitten ilkeä kuningatar oli vallannut puutarhan ja laittanut kätyrinsä aitaamaan sen ja pikkuhiljaa puutarha oli alkanut vaipua unholaan.

Kuningatar ei ollut aina ollut ilkeä. Päinvastoin. Kun hän kahdeksan vuotta sitten saapui saareen, hän toi tervetuliaislahjaksi peuroille ison laatikon itse kasvattamiaan samettikukkia. Kitkeriä ne olivat olleet, mutta kohteliaasti peurat olivat lahjan ottaneet vastaan ja syöneet kukat tyveä myöten. Seuraavina kesinä kuningatar oli kantanut saareen laatikkokaupalla mansikantaimia, ruusuja, ihanan meheviä kuunliljoja ja peurat olivat ne kiitollisena ottaneet vastaan. Siinäpä vasta reilu kuningatar!

Mutta vuosien saatossa kuningatar tuli häijyksi ja itsekkääksi. Hän halusi pitää kukat vain itsellään. Hän ei edes syönyt niitä, katseli vain ja haisteli. Hän pakotti käytyrinsä korottamaan aitaa melkein kolmemetriä korkeaksi, kunnes peurojen oli hyvin vaikea enää hypätä puutarhaan.

Mutta tarun pieni peura oli kekseliäs. "Jos aidasta ei pääse yli, menen sen ali", se mietti ja niin se tekikin. Yö toisensa jälkeen se ryömi kallion ja aidan välisestä raosta puutarhaan ja herkutteli. Kunnes eräänä aamuna ei kovin kauan aikaa sitten (eli tänään) peura oli mutustelemassa omenanraakileita suoraan puusta kuningattaren ikkunan alla. Kuningatar lähetti kätyrinsä selvittämään, mistä peuran salainen reitti oikein kulkee ja siitäkös pikkupeura säikähti. Se loikkasi suoraan päin aitaa, kimmahti siitä voltilla kalliolta alas suoraan ruosteisten kottikärryjen päälle. Kuningatar katseli ikkunastaan ja luuli jo saavansa peurapaistia illalliseksi, mutta voltista huolimatta pikkupeura otti jalat alleen, juoksi kalliolle ja katosi.

Kuningatar tuijotti suu auki peuran perään ja manasi mielessään tämän saaren ja sen kaikki peurat. Jälleen kerran hän päätti lopettaa koko puutarhanhoidon ja keskittyä vaikka onkimiseen, mutta minuutin päästä hän muutti taas mielensä ja alkoi miettiä mitä uusia kasveja toisi seuraavalla kerralla syötyjen tilalle.  Kätyri-raukka laitettiin parantelemaan taas aitaa, mutta valtakunnan pikkuprinsessat keksivät paremman ratkaisun. He keräsivät heinää ja kukkia ja salaa ottivat kuningattaren yhden ruukkukasvinkin ja kuljettivat ne aidan viereen kalliolle odottamaan pikku peuraa. Ja näin rauha palasi taas saarivaltioon – ainakin toistaiseksi.


Sen pituinen se.

11 kommenttia:

 1. Voi ei!!!! Mutta kaikesta hualimata sain makoosat naurut :D Ei siksi, että peura söi kuningattaren kasvit, vaan oli kyllä sevverran hyvin kerrottu tarina. Toivottavasti peura säikähti nii, että sai pysyvän trauman ja jättää tästä lähtien kuningattaren kasvit rauhahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi se vähän kyllä säikähtää, mutta valitettavasti ei tainnut sekään riittää.

   Poista
 2. Minäkin toivon peuran säikähtäneen niin pahasti ettei enää aidan ali eikä yli. Ja kertoo vielä kokemuksensa kavereillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari päivää sai ruusut olla rauhassa ja sitten tultiin taas. Taitaa olla peuran muisti valitettavan lyhyt.

   Poista
 3. Oijoi, vedet silmissä nauran täällä :D Hyvin kerrottu tarina! Ehkä oli ihan hyvä, ettei pikkupeurasta tullut illallispaistia; silloinhan muut peurat olisivat varmaan lähteneet joukolla etsimään kadonnutta lauman jäsentä ja löytäneet reitin salaiseen puutarhaan. Toivottavasti peurat eivät enää tule herkuttelemaan ja salainen herkkupuutarha muuttuu peurojen tarinoissa kirotuksi puutarhaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se taitaakin vaatia oikeita taikavoimia, että saisi puutarhansa peurojen silmissä kirotuksi.

   Poista
 4. Ihana tarina <3 Melkein käy peura-rukkaa sääliksi moinen kuperkeikka. Mutta ehkä se siitä otti opikseen ja pysyy nyt loitolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin ihan varma, että nyt käy peuralle huonosti, mutta onneksi ei sentään. Oli se niin komea voltti ja suoraan selälleen kottikärryihin.

   Poista
 5. Ihanasti kirjoitettu tarina! Toivotaan, että peurat nyt vihdoin jo jättäisivät kuningattaren valtakunnan rauhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on taas aitaa tilkitty ja tiivistetty alareunastaan, joten katsotaan riittääkö tämä.

   Poista