torstai 4. heinäkuuta 2019

Marhanliljat

Nyt ovat lähes kaikki nuput marhanliljoista saaressa avautuneet. Aivan uskomatonta, että nämä eivät tänä vuonna ole joutuneet peurojen ruuaksi. Jotenkin tämä peurahiljaisuus tekee minut levottomaksi. Mitäköhän ne hautovat, kun eivät käy enää pihassa? Tulevatko ne kohta yli, ali ja läpi aitojen oikein porukalla? Vai voiko peura-aidan vahvistus- ja korotustoimenpiteet lopultakin olla siinä vaiheessa, etteivät enää pääse pihaan? Enpä usko... mutta nautitaan nyt tästä harvinaisesta herkusta - eli kukkivista marhanliljoista.
 Täällä kasvaa oransseja ja tummanvioletteja marhaliljoja. Ne kasvavat aika varjossa omenapuiden alla. Maa on kuivaa ja köyhää ja siihen nähden nämä ovat aivan loistavia kasveja paikkaansa.
 Nämä tummanpuhuvat ovat merkkiä ´Claude Shride´. Varsinkin ihan varjossa kukkivat näyttävät lähes mustilta.
Nämä kellertävän oranssit ovat ilmeisesti ´Terrace Cityä. Osa oransseista ovat ´Sunny Morning´-nimisiä.  Niissä on enemmän punaista täplitystä. Kaupungissa minulla kasvaa ´Pink Morning´- sekä ´Orange Marmalade´-marhanliljoja. Löysin niistä otetutun kuvan parin viikon takaa. Kukkivat näköjään kaupungissa aiemmin.
Tässä valokuvatessani huomasin nurmikolla pitkän käärmeennahan. Joku on jättänyt takkinsa tänne. Aikamoinen nahka.  Rantakäärmeitä täällä on välillä näkynyt, kyitä ei jostain syystä kahdeksaan vuoteen.
 Ja sitten taas käärmeennahoista kukkasiin. Ensimmäiset kaupungista siirtämäni mummiltani saadut sormustinkukat ovat nyt kukkimisiässä. Ehkä tämä värisävyjen kombinaatio ei ole harmonisin, mutta jotenkin se minun värisilmääni viehättää.
 Muutama varjolilja kasvaa vanhojen kottikärryjen ympärillä. Alareunassa sävyyn sopiva orvokki.
 Pionit kukkivat yhä ja tuohon romanttiseen vaaleanpunaisen ja liilan yhdistelmään oranssi ja tumma liila tuovat kyllä hyvää piristystä.
 Kävimme juuri Nauvon keskustassa syömässä ja kaupassa ja ilokseni torilla on yhä kukkakauppias. Ihan periaatteen vuoksi oli pakko ostaa kassillinen kukkia. Onhan se hienoa, että joku jaksaa yrittää ja myydä kukkia. Eikä kesäkukkia voi olla koskaan liikaa. Nytkin ruukut alkavat olla aika täynnä, mutta eiköhän varastosta jotain tölkkejä vielä penkomalla löydy.
 Kukkajuttujen lisäksi loman ensipäivät ovat kuluneet leppoisasti lukien, virkaten ja äänikirjoja kuunnellen. Olemme käyneet myös mustikassa, mutta marjat olivat niin pikkuisia, ettei niistä oikein ollut poimittaviksi.  Eilen olimme ystäväperheen kanssa  purjehtimassa ja tänään taidan keskittyä kesäkukkien istutukseen.
Lapset maalasivat vaneripaloille hienoja tauluja. Niitä voisi ripustella puutarhaan ja pitää taidenäyttelyn. Leppoisaa lomailua!

12 kommenttia:

 1. Uijui kun on ihanan värisiä marhanliljoja sielläkin! Hauskaa, että postaamme niistä ihan samaan aikaan. No eipä ihme, nehän kukkivat nyt :-D
  Tuo oranssi on oikea herkku. Mehukas! Claude Shride on minustakin mahtavan värinen. Istuttamalla niitä aurinkoon ja varjoon saadaan kukintaa kivasti pitkäksi aikaa. Vaahteroiden alla kasvavat varjoliljat eivät täällä vielä kukikaan, ne paikat ovat myös niin kuivat.
  Toivottavasti saamme vettä yöllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt oli selvästi oikea päivä postata marhanliljoista😄. Minunkin pitäisi siirtää noista muutama aurinkoon kasvamaan, niin saisi pidennettyä kukinta-aikaa. Todella toivotaan vettä ja paljon! Äsken tuli muutama pisara, mutta sitten se loppui. Nyt kyllä tuulee siihen malliin, että pian tulee vettä. Pakko tulla.

   Poista
 2. Ihania marhanliljoja! Minulla niitä ei ole lainkaan, joten on kiva katsella noita kaunokaisia toisten pihoilta. Taidenäyttely on hyvä idea, onkos tulossa vieraita, niin voisi pitää avajaiset ja järjestää tarjoilut:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marhanliljat ovat kyllä kaunokaisia. Kannattaa joskus hankkia, ovat hyvin helppoja hoidokkeja. Hyvä idea nuo avajaiset ja tarjoilut. Tytöt innostuvat ideasta varmasti.

   Poista
 3. Hienoja marhanliljoja! Monta vuotta minun on pitänyt niitä hankkia...no ehkä ensi vuonna. Tuo Claude Shride on vallan upean värinen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat kyllä hienoja kukkiessaan ja tosiaan kukkivat hyvin myös varjossa. Claude Shride on aika dramaattisen värinen. Laita vaan hankintalistalle😊

   Poista
 4. Keväällä ostin ensimmäisen marhanliljani ja nyt se kukkii! Nimetän on mutta ei haittaa. On ne vaan kauniita, sekä oranssit että tuo tummanpunainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että pääsit heti nauttimaan kukista. Täällä on jokunen vuosi odoteltu...kiitos karvaturpien. Näissä on kyllä herkulliset värit ja tekisi mieleni jokunen uusikin ja erilainen taas syksyllä istuttaa.

   Poista
 5. Ihania marhanliljoja! :) Itsekin muistaakseni istutin keltaisiakin, mutta niitä ei ole näkynyt, punaisia ja oransseja vain. Myös yksi eksynyt pinkki, varmaankin "Pink morning", kukkapenkissä töröttää. Sellaista en taatusti ole tarkoituksella laittanut, koska en ole pinkin ystävä. Liekö tullut tilauksessa väärän värinen sipuli? No, eipä tuo haittaa, kaikenlaista muutakin "vääränväristä" on siellä sun täällä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin on varsinkin nettiostoksissa sattunut usein vääriä värejä. Osa on sopinut paikkaansa ja osa ollut ihan vääriä. Aina niille on jostain paikka löytynyt. Ehkä tuo yksi pinkki vaan korostaa muiden värejä penkissä😊

   Poista
 6. No ovatpa todella upeita liljoja. Etenkin tuo tumma Claude Shride on hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on aika upea ja erottuu hyvin, koska puutarhassani ei ole mitään samansävyistä.

   Poista