maanantai 8. heinäkuuta 2019

Lisää ruusuilua


 Viime postauksessani valitin kurjaa ruusumenestystäni saaressa. Olin juuri käväisemässä kaupungissa ja siellä ruusujen kanssa sujuu vähän paremmin. Mukavasti on näköjään tullut vettäkin, sillä myös ruukuissa kasvavat ruusut näyttivät voivan hyvin.
 Minulla on kaksi tuollaista isoa betonista ruukkua, joihin istutin viime kesänä Ballade -ruusut. Ne olivat talvenkin ihan suojaamatta noissa ruukuissa ja hyvin talvehtivat. Mukavan vaivattomia ruukkukukkia.

Alakuistilla olevassa altaassa kasvaa villiviini ja jokin valkoinen ruusu. Nekin talvehtivat tuossa. Ajatuksenani oli, että imukärhivilliviini kiipeilisi tuossa seinällä, mutta eipä se taida tuohon rappaukseen pystyä. Nyt se ryöppyää ympäriinsä. Toisaalta ihan kivan näköinen noinkin.
Pensasruusujen runsain kukinta on jo ohi, mutta kanadanruusut ja jaloruusut jatkavat vielä pitkään. Yllä kuvassa jokin tuntematon ruusu. En leikannut mitään ruusuja jostain syystä tänä keväänä ja siksi nämä jalostetummat ruusut kukkivat tällaisina harvoina töröttäjinä.
 Easy Elegance -ruusu Music Box on täydellinen ruusu. Täysin terve, tiiviskasvuinen, tällä hetkellä noin 1,5 metriä korkea ja se kukkii joskus jopa joulukuulle asti. Sitä ei tarvitse leikata, kastella, eikä se ränsisty sateessa. Lisäksi se tuoksuu hurjan hyvälle. Tämä yksilö on muistaakseni istutettu 6-7 vuotta sitten.
 Kanadalainen köynnösruusu William Baffin on varmaan suurin piirtein samaan aikaan istutettu ja se on jo saavuttanut köynnösruusun mitat. Sidon sitä välillä mäntyyn, mutta se on aika jykeväversoinen ja pysyy pystyssä aika hyvin ilmankin Kukat ovat todella neonpunaisia.
Vielä yhteiskuvassa Music Box ja Willam Baffin.
Yksin kauneimmista kanadalaisista ruusuista on mielestäni Lambert Closse. Ostin niitä pari vuotta sitten kolmen yksilön nipun ja ne kukkivat kauniisti jopa aika varjoisassa paikassa. Ainoa miinus siitä, että kasvattavat honteloita varsia niin, että ne painuvat kukkien painosta ja kauniin ruusumaisia kukkia ei pääse ihailemaan kunnolla.
New Dawn on vähän kärsinyt sateista. Sekin on jo yli kaksimetrinen ja nojailee jo pergolaan ihan kuin oikea köynnösruusu.
 Vaikka New Dawnin kukat ovat vähän sateessa ränsistyneitä, ovat ne kyllä kauniita. Tässä on todella suuret kukat. Väri on lähes valkoinen, vaikka nuorissa nupuissa onkin häivähdys vaaleanpunaista.
Sateesta vieläkin enemmän kärsinyt kukinta löytyy Morden Blush -ruusulta. Se on vuodesta toiseen luotettava kukkija ja sillä on kauniit haalean vaaleanpunaiset kukat. Ne ovat vain sateelle arkoja ja ruskettuvat ikävästi.
Tällaista ruusurintamalla kaupungissa. Kävin kuin kävinkin taimistolla niin kuin uhosinkin ja mukaan lähti tällaisia uusia toivoja. Seuraavaksi alan parannella muutamaa lavaa mökillä ruusuille sopiviksi. Ruusuilu jatkuu siis ihan lähipäivinä.

8 kommenttia:

  1. Sateet harmittavat monen ruusun osalta, kukkaset nuokkuvat ja juuri tuo Modern Blush näyttää sateen liottamana vähän ikävältä. Mutta uusia ruusuja pitää hankkia, ovat niin kauniita katsella:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkoiset ruusut varsinkin ruskistuvat usein sateesta. Ruusuja pitää tosiaan puutarhasta löytyä. Ovat ne niin kauniita.

      Poista
  2. Kauniita ruusuja! Tuota Ballade-ruusua meilläkin oli tuhotalveen 15/16 asti. Hyvä idea tuo ruukuissa kasvatus! Olen jotenkin kuvitellut ettei talvetus ruukuissa onnistuisi. Tuota voisikin jossain vaiheessa kokeilla:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo ruusut ainakin viime talvesta selvisivät hienosti ruukussa. Taidan antaa niiden olla tuossa ensi talvenkin. Ballade on ihana, harmi että tuhotalvi vei ne sinulta.

      Poista
  3. Suloisia ruusuja. Music Box on ihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Music Box on hienon värinen. S oli alkuun tosi hidaskasvuinen, mutta nyt jo komea pikkupensas.

      Poista
  4. Ihania ruusuja! Erityisen ihastunut olin Music Box ruusuun ja kanadalaisessakin oli herkän kaunis kukka ja vielä lisää ihanuuksia on tulossa koska uusia oli hankittuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusuista löytyy vaikka mitä ihania. Harmi, kun oma ruusutarhani on kaupungissa ihan täynnä, eikä tilaa oikein uusille löydy.

      Poista