keskiviikko 3. kesäkuuta 2020

PIhan pohjoispuoli kukkimaan

Kun aloitin pari vuotta sitten tekemään jotain tälle talon pohjoispuolelle, en osannut arvata, että tästä tulisi yksi lempikohtiani pihassa.
Varjokasveista tulee usein mieleen lehdet, mutta kun olen tätä aluetta tehnyt, olen huomannut että varjossa kukkivia kasveja on vaikka kuinka. Kuvassa ylhäällä kukkii tarha-alppikärhö kaariportissa.
Etualalla tupastiarella ´Pink Skyrocket´, jota olen jakanut moneen paikkaan. Se on aivan hurmaava. Sen kanssa kuvassa kukkii jokin imikkä sekä tala-alalla rotkolemmikki.
Tarha-alppikärhöt ovat kukkineet oikein runsaasti, vaikka alkuun mietinkin, että tämä olisi liian varjoinen paikka niille. Myös tarhaviinikärhöt kukkivat hyvin näissä porteissa, mutta niiden aika on loppukesästä.
Polun laidalle olen istuttanut vähän kaikenlaista. Tätä puolta polusta ei talo varjosta niin paljoa, joten esimerkiksi etualalla kukkivat ristikit pärjäävät. Ostin näitä puolikuolleena ison laatikon viime kesänä, kun halvalla sain ja onnekseni nämä ovat kaikki kunnossa ja kukkivat nätisti. Taaempana turveharkkoja reunustaa rönsyleimu ja itsestään levinnyt puistolemmikki.
Ja tässä on vihdoin ja viimein Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minnan lähettämistä siemenistä kasvaneita kaunokaisia. En yhtään muistanut, että olin kylvänyt siemeniä tänne, mutta onneksi olin. Tähän osuu aurinko iltaisin, mutta yllättävän runsaasti kaunokaiset silti kukkivat.
Vielä vähän tunnelmia. Tuolla taustalla näkyy ’Candy Prince’ -tulppaania. Istutin tänne sata tuollaista, kun ajattelin, että ne näyttäisivät hienolta kun kukkisivat yhdessä kaariporttien alppikärhöjen kanssa. Ajoitus onkin täydellinen, mutta ne peurat tosiaan söivät lähes kaikki nuista, niinkuin aiemmin kirjoitin. Tulppaanit kukkivat varjossa tosi pitkään. Mikäli selviävät kevään ahmateilta.
Mikä on sinun suosikkisi varjon kukkijoista?

12 kommenttia:

 1. Varjon kasveissa on tosiaan kiinnostavia kaunottaria, istutin vasta itselleni uusia, joten vaikea ottaa kantaa vielä tässä vaiheessa.
  Sinulla on ainakin kaunista, enkä yhtään ihmettele, että alueesta on tullut sinulle mieleinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinkin iltaisin, kun aurinko pilkottaa mäntyjen lomasta varjoon, on tuo alue parhaimmillaan. Varjossa on myös se hyvä puoli, että se ei kuivu ihan niin nopeasti, vaikka maa aika hiekkaista onkin.

   Poista
 2. Ihania alppikärhöjä! Olen pitkään suunnitellut istuttavani mökille alppikärhöjä, mutta epäillyt paikkaa liian varjoisaksi. Ehkä sittenkin voisi kokeilla. Tiarella on tosiaan kaunis, pistin nimen muistiin:) Olisi ollut hieno nähdä Candy Prince tulppaanisi kukassaan, kaikki 100! Himputin peurat! Nyt on menossa lemmikkien aika, nekin kukkivat ihanasti varjossa, suosikkini tällä hetkellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa laittaa alppikärhöjä varjoonkin. Löysin juuri siemenestä naapurilta levinneitä alppikärhöjä aivan varjosta vaahteran alta ja siellä ne kiipeilivät pieneen pihlajan ja kukkivat. Tupastiarellaa suosittelen lämpimästi. Siinä on hienot lehdetkin. Lemmikit ovat myös aivan ihania ja täälläkin saisivat entisestään levitä.

   Poista
 3. Tuo tupastiarella on kaunis. Onko kovin leviävä? Minulla on pari alppikärhöä varjoisassa kohdassa ja hyvin pärjäävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisin kuin rönsytiarella tuo tupastiarellaa näyttää vain kasvattavan tuota tupastaan, eli minulla se ei ole levinnyt. Olen kyllä noita mättäitä laittanut palasiksi ja jakanut siten tuota, sillä se on aina nopeakasvuinen täällä varjossa.

   Poista
 4. Oi kun on ihania! Kaikki nämä ovat suosikkeja :-) Varjohiipat taitaa silti mulla viedä voiton kaikista. Mutta varaan oikeuden muuttaa mieltäni ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varjohiipatkin ovat ihania ja sinulla on niitä kaikkia hienon värisiäkin. Minulla kukkii nyt yksi valkoinen ja sekin on kyllä kiva. Oikeus muuttaa mieltään sallitaan🤗Itsekin kirjoitan lähes joka postauksen, että 'Tämä on suosikkipaikkani' tai 'Tässä suosikkikasvini'. Ja sitten kävelen nurkan taakse ja ihastelin taas uusia suosikkeja😁

   Poista
 5. Ihanat vaahtokarkkitunnelmat <3 Oma suosikkini varjokasveista taitaa olla alppikärhö. Tupastiarelloja ihastelin viime kesänä ja halusin niitä ehdottomasti lisää, mutta yksikään neljästä yksilöstä ei ole vieläkään lähtenyt kasvuun. Eipä kyllä ole ainokainen alppikärhönikään. Pahuksen talvi vei minulta monta aarretta :( Nyt vain toivon, että edes joku lähtisi mattimyöhäisenä kasvuun tai edes viime syksynä joka puolelle ripottelemani tupastiarellojen siemenet päättäisivät itää. Ei vain passaa mennä kitkemään liian tarkasti :D Hienoa, että bellikset lähtivät sittenkin kasvuun. Kukkivatkin jo noin hienosti. Nyt vain annat niiden lisääntyä vapaasti, niin kohta sinulla on niitä joka puolella. Harmi, että peurat söivät tulppaanisi. Jospa ne ensi vuonna jäisivät peuroilta huomaamatta. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onpa kurjaa, että talvi vei noin paljon kaikkea. Toivotaan, että sieltä tosiaan vielä joku nousisi. Täällä talvi oli suopea, mutta peurat taas ei😁 Aina on jotain harmia. Aion ripotella belliksen siemeniä kaikkialle! Ne ovat aivan älyttömän hienoja. Kiitos vain kovasti!

   Poista
 6. Ihanan runsasta varjonkin puolella ♥ tästäpä sainkin vinkkejä omaan penkkiini, joka on puolivarjoisalla paikalla ja sinne olisi nyt kasvit ostoslistalla. Tiarellaa jo hypistelinkin, mutta unohdin ihan kun jokin muu kiinnitti huomioni. Täytyy käydä noukkimassa se ainakin matkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käydä nappaamassa tiarella mukaan. Se on erittäin kiva kasvi puolivarjoon tai varjoon.

   Poista