maanantai 8. kesäkuuta 2020

Vanhan pihan yllätyksiä

 Terveyhdys vaihtelun vuoksi täältä koululta. Tämä uusi (siis minulle uusi) puutarha ja sen ihmettely on aivan sanoinkuvaamattoman ihanaa. Puutarha paljastaa vähä vähältä aina uusia yllätyksiä.
  
Yksi parhaista yllätyksistä on ollut tämä niitty. Kirjoitinkin aiemmnin, miten päätin perustaa niityn hedelmätarhaan ja kylvin siemeniä ja kuokin nurmea pois. Olimme muutaman viikon täältä pois ja kun palasimme, oli toiveeni jo toteutunut! Ei sentään omien toimieni takia, mutta omenapuiden ja kirsikoiden alla avautui aivan lumoavat matot valkoisia ja sinisiä puistolemmikeitä, kevätleinikeitä, niittyhumalaa, aitovirnaa... Aivan mahtava yllätys. Aion ajaa tuonne polkuja ruohonleikkurilla jossain vaiheessa ja niittää niityn ennen sadonkorjuuta elokuussa.  
Lisää ihania yllätyksiä seurasi joen törmällä, missä rivi tuomia kukki ja nyt aivan hurmaava koiranputkiniitty on puhjennut kukkaan. Tiedän, että jollekin hoitamaton valtava nurmikenttä ja koiranputkipöheikkö eivät olisi ihania yllätyksiä, mutta siksipä olikin suuri onni, että juuri minä satuin ostamaan tämän puutarhan. 
Perennapenkit alkavat myös raottaa salaisuuksiaan. Näitä etualan perennoja en tunnistanut ollenkaan. Jouduin facebookin puutarhapalstalta kysymään, että selvisi sen olevan idänruusujuuri. 
Sitten on toki näitä tuttujakin kukkijoita, kuten vuorikaunokkia. 
Itäpuolen päädyssä on iso penkki nauhusta ja varjoliljoja (ja vuohenputkea). Tänne istutin uudenvuoden päivänä pussillisen punaisia tulppaaneja. Puolet on selvinnyt kukkaan.
Aiemmin keväällä kuokin pienellä käsikuokalla uutta perunamaata hedelmätarhaan. Vanhempani olivat käymässä ja näkivät touhuni ja seuraavalla kerralla, kun he tulivat kylään, oli peräkärryssä tämä uusi paras kaverini puutarhajyrsin eli "Jyrsijä". Tälläpä saatiin perunamaa kuntoon ja kukkapenkkien raivaaminen on saanut ihan uuden tahdin. Olin kävelyttämässä Jyrsijää ulkorakennuksen seinustalle, sillä tuo paikka vaatii minusta kultapalloja, mutta sitten siitä loppui bensa. Kultapallopenkki etenee siis hetken päästä.
Kellarista löytyi kolme laatikollista daalian juurakoita, jotka istutin tällaiseen pihalta löytyneeseen multaympyrään. Edellinen omistaja kysyi minulta, voiko hän jättää vähän daalioita minulle ja suostuin ilomielin. Nyt jännitetään, millaisia kukkia täältä nousee.
Myös epämiellyttäviä yllätyksiä on. Tämä saattaa olla epätoivottu vieras. Olisiko jokin tatar? Lupiineja täällä on myös valtavasti sekä mahdollisesti yksi kurtturuusu. Taistelua haitallisia vieraslajeja vastaan on siis luvassa.
Perinneperennakuja etenee pikkuhiljaa. Jo vajaa metri polkua ja monta metriä penkkejä valmiina.
Kun pellot ympärillä alkavat vihertämään ja koivut ovat lehdessä, alkaa näyttää jo ihan kesältä! Ihanaa kesäkuuta kaikille!

13 kommenttia:

 1. Onpa kaunista! Ihanat rehevät niityt ja loistoajatus leikata vain käytävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo niityt ovat kauniita kukkiessaan. Täytyisi saada jollain pelillä leikkuri tänne niin saisi alkaa ajella polkuja. Tuollaisissa poluissa on myös se hyvä puoli, että niiden paikkaa voi vaihdella ja niitä voi poistella ja lisätä mielensä mukaan.

   Poista
 2. Mukavia yllätyksiä myös daalioiden suhteen että minkävärisiä ja muotoja nämä ovat. Meillä oli kun tämän mökin ostettiin myös tataria ja sitä oli paljon. Saimme sen muistaakseni kolmessa vuodessa nitistettyä. Nyt olisi perenna arvonta blogissani jos kiinnostaa ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkaisevaa kuulla, että saitte tatarin talttumaan kolmessa vuodessa. Täällä sitä näyttäisi onneksi olevan aika vähän. Kävin heti blogissasi ja osallistuin ihanaan arvontaasi. Nyt sormet ristiin, että voitto osuisi kohdalle😉

   Poista
 3. Vanhalta pihalta voikin löytyä vaikka mitä ihania yllätyksiä, tosin niiltä ikäviltäkään ei usein voi välttyä.
  Varmasti kutkuttavaa odottaa millaisia daalioita loppukesästä puhkeaa kukkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lupiineja täällä on tosiaan niin paljon, ettei niitä käsipelillä kitketä. Koko vanha koulun urheilukenttä on niitä täynnä. Daalioiden kasvua seuraan kyllä suurella mielenkiinnolla. Millaisiahan kukkia sieltä ilmestyykään...

   Poista
 4. Ihania niittyjä! :) Onpa hieno juttu, että tuollainen piha on osunut ihmiselle, joka osaa sitä arvostaa!

  Minuakin jännittää millaisia daalioita sieltä kukkaan puhkeaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niityt ovat vain niin reheviä, että ne kasvavat silmissä :D Täytyy varmaan viikate ostaa, että saa raivattua reittejä sille ruohonleikkurille. Daalian kukkia jännityksellä odottelen.

   Poista
 5. Täytyy kyllä sanoa, että nyt sattui piha ja oikea ihminen kohtaamaan täydellisesti! Joku toinen olisi voinut hankkia ensimmäisenä traktorin niittokoneineen ja niittää niittysi matalaksi. Kannattaa ottaa noilta haitallisilta vieraslajeilta luulot pois heti alussa, niin eivät pääse vahvistumaan. Mitähän kaikkea "uusista" kukkapenkeistäsi vielä nouseekaan, kun saat vähän raivattua ylimääräisiä pois? Siellähän voi olla siemeninä odottamassa vaikka mitä ihanuuksia, kun saavat kasvutilaa. Daalioiden kukintaa odotat varmasti myös innolla. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo vanhan koulun urheilukenttä kaipaisi kyllä traktoria ja niittokonetta, sillä se on ihan tupaten täynnä lupiinia. En oikein tiedä, mitä sen kanssa tekisi. Tänä kesänä taidan keskittyä vain odottelemaan, mitä kukkapenkeistä nousee ja miten niityt heiluvat tuulessa.

   Poista
 6. Tuollaisen talon ja pihapiirin omistajana kuuluukin olla onnellinen puutarhuri! Onnea sinulle, kun pääset tutustumaan uuteen pihaasi ja yllätykset toisensa jälkeen odottavat. Malttia vaan, iloitse ja nauti näkemästäsi ja tartu vasta kesän jälkeen järeimpiin aseisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Malttia kyllä tarvitaan. Ei ole turha ohje se,että ensimmäinen kesä pitäisi vain tarkkailla. Itsekin ihan turhaan aloitin niityn perustamisen :D Meinasin myös hävittää ison kasan pieniä varjoliljan taimia, kun en tunnistanut niitä. Koitan jatkossa olla maltillisempi.

   Poista
 7. Ihania yllätyksiä! Tuo niitty on tosi hieno ja kaunista jälkeä olet tehnyt polun ja istutusten kanssa. Aurinkoisia kesäpäiviä!

  VastaaPoista