torstai 13. tammikuuta 2022

Kevät- ja joulukukat kuistilla

Kevätkurjenmiekat, jotka istutin syksylä ruukkuihin muiden ylijääneiden sipulien kanssa, alkavat olla jo pitkällä kasvussaan. Tämä on hyvä tapa saada varaslähtö kevääseen, kun pihalla tämänhetkisestä plussakelistä huolimatta ei juurikaan vielä mitään kevään ihmeitä ole nähtävissä. Olen havainnut kevätkurjenmiekat paremmiksi kuistilla kasvatettaviksi, kuin kevätsahramit, sillä niiden varret venähtävät huonossa valossa honteloiksi ja kukinta on todella lyhyt.
Kuistin mehikasvit ja kaktukset näyttävät taistelevan hyvin pimeää talvea vastaan. Tänne kuistillekin voisi hankkia kasvivalot, sitten tämä olisi vielä parempi paikka talvisäilytykseen monelle kasville.
Kuisti on paitsi kasvien talvetuspaikka, myös siementen kylvöpaikka, johon ensimmäiset kylvöt teen jo syksyllä. Viime syksynä sain tähtimagnoliastani siemeniä ja laitoin ne kasvamaan. Talven aikana kun kova puutarhahimo iskee, olen tänne kylvänyt kaikenlaisia perennoja, jotka hyötyvät kylmäkäsittelystä. Viimeksi tänään kylvin muutamaa kivikkokasvia. Perennojen kasvu on yleensä niin hidasta, että ne jäävät loppukeväästä vähän muiden hoivattavien jalkoihin, mutta nyt olen ajatellut siirtää ne jo huhtikuussa lavaan kasvamaan harson alle, niin saan sitten vihanneksille ja kesäkukille lisää tilaa kuistilta.
Pelargonihylly sijaitsee uhkarohkeasti ihan ulko-oven vieressä, mutta pienet pakkastuulahdukset eivät ole ainakaan liikaa haitanneet, sillä monet säästämäni pelargonit ovat kukassa. Paitsi tuo rönttöinen variegata, joka ei koskaan muutenkaan kuki. Nämäkin kasvavat vähän honteloiksi talven aikana, mutta se hoituu parilla veitsen viillolla, kunhan kevät tästä vielä vähän etenee. (jos nyt siis tammikuussa voi keväästä vielä puhua...)
Jouluistutukseni oven vieressä on yhä hyvässä vedossa. Hyasinttien tuoksu on kyllä laantunut ja syklaami on välistä kuihtunut, mutta muuten näyttää vielä mukavalta tämäkin. Tulevaisuudessa nämä joulukukat muuttuvat toivottavasti kevätkukiksi, sillä istutan hyasintit ja jouluruusun puutarhaan, kunhan maa sulaa. Auringon säteet pitkästä aikaa pilkistelevät ikkunaan, jote tuli heti ihan keväinen olo ja oli pakko tällainen etuaikainen kevätpostaus tehdä.

9 kommenttia:

 1. Oi miten ihana postaus tuli tosiaan keväinen tuulahdus. 🤗
  Toivottavasti kaikki jaksaa pinnistellä niin että tosiaan saat ne maahan istutettua ne on luvannut aikaista kevättä.... tiedä sitten.
  Minä olen joskus istuttanut narsisseja ruukkuun ja kellariin hyvin kasvoivat. Nyt on muutamia vuosia kulunut ja pitäisi syksyllä muistaa taas kokeilla.
  Hyvää loppuviikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että hetken oli keväistä. Nyt on täysi vesisade päällä😯. Toivotaan aikaista kevättä. Se tulee aina liian hitaasti.

   Poista
 2. Minunkin mielestäni tämä oli ihana postaus! Sinulla on tosi hyvä paikka kasvattaa kaikenlaista, valo suorastaan tulvii sisään kasveille. Sipulikukat vihreine versoineen näyttävät niin mukavilta, kohta saat nähdä kukkia! Tuo paikka on loistava myös esikasvatukseen - onnea siis kaikelle kasvulle ja hyvää tammikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuistilla on kiva puuhastelua nyt, kun puutarhassa ei vielä ole tehtävää. Laitan sipulikukat nykyään noin, että sipulit jäävät pintaan. On minusta mukavamman näköistä alusta alkaen, ettei tarvitse pelkkää multapintaa katsella.

   Poista
 3. Uskomattoman ihana keväinen tunnelma! Todella hienoa omistaa tuollainen lasikuisti jossa voi kasvattaa kasveja ympäri vuoden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pari viikkoa vielä, niin helmikuun aurinko alkaa tosissaan lämmittää kuistia ja sitten täällä lähtevät kasvit kasvuun ja siemenet itämään.

   Poista
 4. Siellä on keväiset tunnelmat! Tuo sinun lasikuistisi on valtavan hyvä talvetus- ja esikasvatuspaikka monelle kasville. Pian siellä on jo hyvä viidakon alku. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lasikuistin mahdollisuudet vasta pikkuhiljaa kokonaisuudessaan alkanut ymmärtämään. Hassua, että mieheni halusi tällaisen, enkä minä siinä vaiheessa lainkaan ajatellut, että tästä tuleekin mahtava puutarhakauden laajentaja. Kohta täällä tosiaan alkaa viidakkotunnelma tihenemään!

   Poista
 5. Auringon valossa kuistillasi tosiaan näyttää jo keväiseltä!

  VastaaPoista