maanantai 14. maaliskuuta 2022

Lumikellojen aika

Hiihtoloman lopulla muutama viikko sitten bongasin ensimmäisen lumikellon pihasta ja oikein säikähdin. Yleensä olen nenä maata viiltäen käynyt päivittäin pihaa läpi ja koittanut havaita pienimmänkin vihertävän piipon pään, mutta nyt koko talven puutarhan polut ovat olleet niin liukkaita, että kulkeminen puutarhassa on ollut lähes olematonta. Lisäksi on ollut niin paljon lunta ja tosiaan tuota jääkerrosta joka paikassa, etten ollut oikein voinut ajatella, että sieltä ne vaan taas puskisivat läpi muistuttamaan, että keväthän on ihan nurkan takana.
Olen istuttanut lumikelloja etupihan kalliolle sekä valkoiseen puutarhaan talon itäpäätyyn. Minun järkeni mukaan niiden kuuluisi nousta ensin tuolla kallion kupeessa, jossa aurinko lämmittää lähes koko päivän ja kallio alkaa kerätä aikaisin lämpöä, mutta jostain syystä nämä itäpäädyn lumikellot ovat aikaisempia. Voi toki olla eri lajikekin kyseessä eri paikoissa. En ole niin tarkasti perillä, mitä missäkin kasvaa.
Myös pohjoispuolella varjotarhassa on noussut piippoja. Epäilen näitä koiranhampaiksi, mutta en ole aivan varma. Varjotarhassa on outo kohta, joka on aina sulana paljon ennen muita varjon alueita. Mieheltäni kyselin, onko siinä jokin lämpöputki tai muuta, mikä selittäisi asian, mutta hänestä ei ole. En ole keksinyt, mistä tämä sulaksi tuleva alue voisi johtua. Tässä kyllä kasvaa vieressä iso mänty, jos se jotenkin vaikuttaa asiaan.
Valkoisessa puutarhassa olisi omenapuut pitänyt varmaan jo leikata. Tosin ovat vielä niin pieniä, että ehtii ne vaikka ensi vuonnakin sitten. Jänistuhoja ei ole onneksi ollut. Tosin kerrankin verkotin puut ajoissa. Saniaiset unohtuivat ruukkuihin talveksi, saa nähdä ovatko kevään jälkeen entisiä.
Ihan täysin talvi ei ole vielä otteestaan päästänyt. Ainakaan tätä terassille jäänyttä harjaa, joka on tiukasti jään sisällä jumissa. Mutta tänään on taivas sininen, aurinko paistaa, jää halkeilee ja lumikellot kurottelevat pintaan tiaisten kevätlaulun säestämänä.

10 kommenttia:

 1. Jää on tosiaan sitkeässä ja kaikki kiinni jäätynyt pysyy visusti jään otteessa, vaikka olisi kuinka aurinkoisia päiviä! Parin viikon ennustekaan ei lupaa parannusta tilanteeseen, mutta ainakaan kevät ei täten mene hujauksella ohi :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ollut niin järkyttävän jäinen ja liukas talvi, että saisi mennä jo. Mutta jos positiivista haluaa löytää, niin tosiaan ei kevät taida olla hujauksella ohi. :)

   Poista
 2. Teilläkin on aika hurjan näköisiä jäätiköitä. Monessa muussakin rannikkoseudun blogissa on näkynyt samanlaisia. Toivottavasti kasveille ei ole käynyt kuinkaan. Meillä ei ole juurikaan jäätikköä mutta lunta sitten senkin edestä.
  Sipulikukilla on ällistyttävä voima puskea vaikka umpijään läpi, niin kuin tuo yksi lumikello on tehnyt. On hauska päästä ensin ihastelemaan kevään ensimmäisiä piippoja ja kukkia blogeista ja kuukauden päästä tehdä sama uudelleen omassa puutarhassa. Saa kokea kevään ensi hetket kahteen kertaan. Aurinkoista kevättä! Jospa tuo teidän harjakin pääsisi pian irti jäästä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa nähdä, miten kasvit selviävät jääkentän alla...Tällaista edes takaisin sahaavaa keliä nämä talvet täällä yleensä ovat, mutta nyt on ollut kyllä järkyttävät määrät jäätä. Harjan lisäksi minulla jäätyi ruohonleikkuri kiinni terassiin. Olin kyllä sen ihan puutarhavajan ovelle asti vienyt, mutta sinne unohtui ja sitten iski jäät. Sen kohtalo kyllä jännittää. Harja selviää kyllä :D

   Poista
 3. Ihania piippoja niitä saa täällä vielä odotella jonkin aikaa. Omenapuu kotona on leikattu ja oksat jätetty pupuille hangen päälle ja kyllä ne on kelpanut ja naapurissa on tehty sama juttu. Kyllä niilläkin nälkä on ja kohta saavat hankipoikasia. Itse olen nyt keskittynyt ikkunoiden pesuun ja verhojen vaihtoon niin ovat sitten tehtyjä kun pihalla alkaa muut hommat. Mutta odotellaan rauhassa kevään edistystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että jätät oksat pupujen järsittäväksi. Minulta jäi nyt omenapuut leikkaamatta, enkä taida enää viitsiä. Ehkä katson asiaa uudelleen loppukesästä.

   Poista
 4. Ihanaa tavata ensimmäiset kukkijat!

  VastaaPoista
 5. Ihanaa kun aurinko sulattaa pälvipaikkoja ja lumikellot nousee kukkimaan. Meillä rusakot syöneet omenapuita niin leikkaaminen on hoitunut tältä keväältä.Hyvää kevään jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rusakot varmaan mielellään hoitavat puutarhatöistä juurikin nuo omenapuiden leikkaukset mielellään :D

   Poista