tiistai 19. huhtikuuta 2016

Pönttöilyä

Puutarhassani täällä kaupungissa ei ole - kop kop - ollut riesaa tuhohyönteisistä. Ruusuissa on välillä toukkia ja kirvoja, mutta liljakukot ovat ainoat ötökät, joita olen välillä oikeasti harmitellut. Lähinnä koska olen istuttanu liljani ison ryhmän keskelle, enkä pääse kukkoja sieltä näppärästi poimimaan.
Luin talvella ekologisesta puutarhanhoidosta ja ajattelin lisätä puutarhani ötökkätorjuntaa ripustamalla linnunpönttöjä. Sopivasti tälle vuodelle sattuivat myös linnunpönttötalkoot: http://yle.fi/aihe/miljoona-linnunponttoa. Tavoitteena talkoissa on saada Suomeen miljoona linnunpönttöä vuoden 2017 toukokuun loppuun mennessä. Olen innokkaana talkoolaisena kevättalvella ostanut ja rekisteröinyt kaksi pönttöä. Nämä pöntöt ovat vähän fiinimmät pihan koristukset. Toisen kiinnitin kärhöpergolan nurkkaan, mahdollisten kärhöpistiäisten hyökkäyksen varalle. Toisen tammen lehvästön suojaan. Pesijöitä ei ole valitettavasti vielä näkynyt.
Viikonloppuna sain ihanan lahjan - viisi uutta linnunpönttöä! Isäni oli nikkaroinut ne ja kysyi, olisiko minulla tarvetta. No tottakai olisi! Tämän vuoden pesintöihin eivät nämä pöntöt taida ihan ehtiä, mutta etsin näille joka tapauksessa hyvät paikat puutarhasta. Talon pohjoispuolella on perkaamatonta pusikkoa, jossa linnut saisivat olla rauhassa. Yhden ajattelin laittaa ruusutarhaan mäntyä vasten kasvavan Pohjantähden yläpuolelle, jos vain uskallan pystyttää tikkaani melko jyrkkään mäkeen ja kiivetä tiheän ruusupöheikön päälle. Sinne ei naapurin kissat ainakaan todennäköisesti pääse hätyyttelemään lintuja. Terttuselja saa tyvelleen kesällä alppikärhön ja pohdinkin, että lisäisinkö vielä latvukseensa linnunpöntön. Mikäli en kaikille löydä paikkoja, vien loput mökille. Siellä on puita, joihin ripustella.

Kaikki mukaan linnunpönttötalkoisiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti