tiistai 12. huhtikuuta 2016

Projekti: kukkaportaat

Pitkä lista projekteja on taas talven aikana puutarhavihkoon ilmestynyt.  Kai se on nyt toteltava työnjohtajaa - eli puutarhavihkoa - ja käärittävä hihat. Maaliskuun projektina oli terassisohvien tyynyjen uudelleenpäällystys. Kesken on, mutta etenee. Vapun aikaan olisi kiva saada terassi paraatikuntoon ja siirtää kuistilta jo suurin osa ruukuista ulos. Siirretään siis terassin deadlinea toukokuun alkuun.

Huhtikuulle olen suunnitellun projektikseni kukkaportaat, nämäkin ovat osa tätä terassin viimeistelyä. Portaat laskeutuvat sisääntulosta terassille ja ne näkyvät myös olohuoneen ikkunasta, joten niiden tulisi olla erityisen kauniit. Ja kaunis minulle on yhtä kuin mahdollisimman värikkäät ja rönsyilevän runsaat. Portaiden reunalla on ollut ruukuissa erilaisia kukkia, mutta toiselle reunalle jätettiin rakennusvaiheessa pyynnöstäni kaistale, johon täytyisi nyt laittaa istutuksia. Viime vuonna aloitin pengertämään tätä jyrkkää luiskaa kivilla ja toin vähän multaakin tänne, mutta nyt olisi tarkoitus tehdä se valmiiksi. Olin hakenut tähän kiviä, mutta nyt huomasin, että ne ovat reunoiltaan hyvin teräviä ja kun täällä häärää kaksi pikkuista, niin ehkä koitan etsiä vähän pyöreämpiä kiviä pengertämiseen. Sitten tarvitsen pari pussia multaa...

Tällainen siitä nyt tuli. Viisi lokerikkoa sain tähän pengerrettyä ja jokaiseen mahtui noin säkillinen multaa. Pitäisi siinä kasvienkin viihtyä, vaikka tämä aika jyrkkä ja aurinkoinen paikka onkin.Istutukseen olen suunnitellut tähän imukärhivilliviiniä. Se näyttäisi kauniilta noustessaan valkoista rappausta vasten. Sitten se saisi levitä tuonne pergolan katolle. Mietin myös kelta- tai pensaskärhöä, joiden pitäisi kestää vähän kuivuutta, mutta sitten tähän pitäisi laittaa jonkinlainen köynnöstuki, enkä sellaista tähän kohtaan haluaisi. Taidan kokeilla, jos villiviini menestyisi tässä.

Mirrinminttu on yksi takuuvarma suosikki. Se kukkii koko kesän ja siinä vierailee runsaasti ötököitä. Sitten tarvitsisin jotain väriä joukkoon, ehkä jokin matala patioruusu voisi sopia. Kurjenpolvi olisi myös ihana. Esim. Roxanne, joka kukkii tosi pitkälle syksyyn. Laukkoja voisi myös istuttaa syksyllä. Ne toisivat istutukseen vähän korkeuseroja.

Näin ajattelin nämä viisi pengertä täyttää (ylhäältä lähtien):
1. Mirrinminttu
2. Imukärhivilliviini + kurjenpolvi
3 .Patioruusu + kurjenpolvi
4. Mirrinminttu
5. Patioruusu + kurjenpolvi

Lisäksi jotain pallerolaukkoja syksyllä sekä värikäs sekoitus eri kevätsipuleita. Ja paljaisiin kohtiin voisi tökkäillä vaikka samettiruusuja tuomaan vähän väriä.

Tulisi nyt jo viikko 17 ja taimet taimistoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti