keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Magnoliakuume ja marjaisia maanpeittäjiä

Viime syksynä istuttamani magnolia on alkanut availla nuppujaan... no ei vaan, valehteleminen on rumaa - myönnetään -  nämä kuvat ovat Kööpenhaminasta, jossa kävimme viime viikolla. Miten upeita kasveja magnoliat ovatkaan! Tämä kuvassa oleva pensas taisi olla tähtimagnolia, mutta näin myös suuria upeita puita, joissa kukki lapsen pään kokoisia pinkkejä kukkia. Yhden tällaisen puun alla näin nyrpeäilmeisen teinitytön haravoimassa jättisuuria pinkkejä terälehtiä! Jos joskus saisin haravoida omalla pihallani jättimäisiä magnolian terälehtiä, ei ilmeeni olisi lähelläkään nyrpeää!

Tänään menin ensimmäistä kertaa taimiostoksille ja tartuin heti ensimmäisellä hyllyllä, mihinkäs muuhunkaan, kuin magnoliaan. Ostokseni oli Magnolia stellata Rosea, eli pinkki tähtimagnolia. Laskin taimen varovasti pelkääjän paikan jalkatilaan ja pamautin oven kiinni niin, että latva jäi tietenkin väliin ja katkesi. Silloin suustani saattoi tulla muutama puutarhaan kuulumaton ilmaisu...
Minulla on alapihalla talon etelänpuolella mäntyjen katveessa metsäpuutarhaistutus, jossa on jo kaksi talvea menestynyt japanin magnolia "Vanha rouva". Tänäkään vuonna ei kukkia taida tulla, mutta mitään talvivaurioita en siinä tänäkään vuonna havainnut. Uskallauduin siis lisäämään tänne uuden magnoliatulokkaan. Paikan valitsin ison kiven kupeesta. Kaivoin suuren kuopan, jonka täytin seoksella, jossa oli rodomultaa, kuopasta kaivettua hiekkamultaa sekä pihan ehtymätöntä luonnonvaraa: röhnää. Röhnäksi kutsun mäntyjen pudottelemaa seosta neulasia, kaarnaa, käpyjä ja pieniä oksia. Tätä röhnää voi lakaista ja haravoida ämpärittäin ihan mistä kohtaa vain pihaa. No, magnolioiden istutukseen tämä sopii hyvin ja tuo ilmavuutta multaan. Sitten taimi kuoppaan ja vettä niskaan.
Aluskasviksi istutin puolukkaa. Minulla oli entuudestaan netistä tilattuna 9 kappaletta Otson karkki -nimistä puolukkaa ja seuraksi sadon parantamiseksi ostin kaksi Miss cherry -puolukkaa sekä yhden Red pearlin. Puolukka on ehdottamasti lempimarjani ja olisi ihana napsia näitä herkkuja omasta puutarhasta. Mökillä näitä ihanuuksia kyllä saa ihan ilmaiseksi hehtaareittain, mutta eihän se ole sama asia...
Pakko suositella tässä toista marjaisaa maanpeittokasvia: mesimarjaa. Istutin joitakin taimia edelliskesänä tänne metsäpuutarhaan rodojen alle ja paitsi, että tämä on levinnyt todella hurjaa vauhtia ja muodostanut tasaisen sievän maton, se myös nousee maasta kiitettävän aikaisin. Kukinnan aikaan se on myös aivan ihana. Marjoja en kyllä vielä ole saanut, mutta tätä aion istuttaa lisää pensasmustikoiden alle.

2 kommenttia:

  1. Voih, puolukka olisi kyllä niin kaunis maanpeitekasvi! Otson karkkia vilkuilin taimistolla yksi päivä, mutta ilmeisesti pitää olla myös muita lajikkeita, jos mielii marjoilla herkutteleman? Mesimarja onkin kaunis kukintoineen ja mahdollisine marjoineen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä Otson karkki varmasti yksinäänkin marjoja tekee, jostain vain luin, että sato paranee kun on jokin toinen laji lähistöllä. Siitä sitten sain taas tekosyyn lisäostoksiin😉. Mutta kiva nähdä miten nuo kasvavat ja leviävät ja millainen huippusato saadaan.

      Poista