tiistai 22. marraskuuta 2016

Sammalleimu sentään!

Pakkaset ovat tältä erää ohi ja lumet sulaneet viimeistä hippusta myöten. Virittelin aamulla vihdoinkin suojia magnolioiden ympärille, kun huomasin tammenlehtien alla jotain vaalean violettia. Sammalleimu on alkanut kukkia.
Ehkä se ajatteli, että koska maa on taas sula ja lämmin, täytyy olla kevät.
Myös ihanaiset orvokkini ovat hyödyntäneet takapakin talvessa.
Minä rakastan siementaimia tekeviä kukkia. Varsinkin sellaisia, jotka risteytyvät keskenään ja synnyttävät aivan uusia väriyhdistelmiä. Orvokit ovat siinä loistavia. Minulla on pihassa ollut joskus oransseja orvokkeja sekä ruukuissa muutama kesä sitten kasvaneita valkoisia ja sinisiä orvokkeja. Nyt kaikkialta pilkottaa näiden värien yhdistelmiä. Akileijojakin olen yrittänyt saada villiintymään pihaani, nekin kuulemma muodostavat aina uuden näköisiä kukkia. Vielä ne eivät kuitenkaa ole hirveän hyvin lähteneet leviämään.
Ruusut aiheuttavat taas vähän päänvaivaa, koska nämä eteläisemmät jaloruusut ja köynnösruusut eivät vaivu lainkaan talvilevolle. Tässäkin on vielä pakkastenkin jälkeen kaikki lehdet.
 Sama juttu ruukuissa kasvavissa köynnösruusuissa. Viime vuonna nostin ne kuistille lehtineen, koska eivät niitä pudottaneet. Siellä ne jatkoivat kasvua koko talven ja kukkivat keväällä aikaisin, mutta olivat tosi kituliaan oloisia kesällä. Ajattelin, että se johtuisi siitä, etteivät olleet talvilevolla lainkaan. Mutta miten saan ne talvilevolle, jos ei edes kaksi viikkoa kovia yöpakkasia auta!? Vai talvehtivatko jotkin ruusut vihreinä? Esimerkiksi lämpimissä maissa? Siinä tapauksessa varmaan pitäisi talvettaa nämä valoisalla kuistilla, eikä pimeässä varastossa, niinkuin olin suunnitellut. Ehkä jätän ne vaan ulos ja ostan uudet, jos talvi jossain vaiheessa vie.
Kaksi vuotta ongelmitta talvehtinut Japaninmagnolia Vanha Rouva on täynnä ihania silmuja. Voi, kun jokin näistä olisikin kukkasilmu! Mitenhän ne tunnistaa?
Tämä ei ole vielä kertaakaan kukkinut, vaikka vaikuttaa muuten hyvin viihtyvänkin. Ja tosiaan edes hankala viime talvi ei vahingoittanut magnolioita. Tai no se yksi pikkuruinen halpistaimi, jossa ei ollut edes kasvuvyöhykettä, vaan joka kehoitettiin talvettamaan ruukussa, paleltui aika paljon oksien päistä. Tosin sekin kasvatti uudet oksat ja lehdet keväällä. Viime keväänä istutin lisäksi pensasmagnolian sekä vaaleanpunaisen tähtimagnolian. Toivottavasti talvehtivat hyvin. Ensimmäiset pakkaset eivät ainakaan olleet vahingoittaneet taimia. Toivo siis elää, että keväällä voin ihastella magnoliankukkia omassa pihassa!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti