tiistai 18. huhtikuuta 2017

Puutarhurin kevättä saaristossa

Sain viettää koko pääsiäisen mökillä saaristossa. Täällä minulla on kakkoskodin lisäksi tietenkin kakkospuutarha. Tai ehkä tämä on jopa ykköspuutarha. Ainakin kesäisin tämä on ensisijainen kotini ja puutarhani, kaupungissa käymme vain kun on pakko ja silloin kaupunkipuutarhani saapi kitkutella ihan yksikseen läpi helteiden. Nurmikonleikkaaja toki käy kerran viikossa.
Talven jälkeen aina vähän jännittävää nähdä, mitä täällä on melkein puolen vuoden tauon aikana tapahtunut. Kirkkaan keltaiset krookukset kukkivat sitkeästi heinikossa ja kivien koloissa. Nämä ovat vanhaa kestävää lajia, jonka ehkä mieheni isoäiti on tänne aikoinaan istuttanut. Näitä eivät jostain syystä syö jäniksetkään.
 Myöskään vanhat narsissit eivtä ole turhan kranttuja. Tässä kasvaa useita ihan täydessä metsämaassa puolukanvarpujen seassa.
Kasvihuone oli onnekseni pystyssä. Yrtit kasvihuoneen vierellä olivat jo kovassa kasvussa. Timjamia ja mäkimeiramia on levinnyt vähän joka puolelle. Salvia oli taas talvehtinut. Sen lehdet muuttuvat valkoiseksi talvisin.
Vanhassa köynnöshortensiassa on jo isoja silmuja. Köynnöshortensian varsi on paksu kuin miehen käsivarsi ja kiemurtelee hauskasti säleikössä.
Jalokärhöt olivat niinikään talvehtineet hienosti. Silmuja löytyi ihan parin metrin korkeudelta. Ei siis ole pakkanen hirveästi puraissut tänä talvena. Alppikärhöt olivat jo vauhdikkaassa kasvussa.
Täällä kyllä DIY-ihminen hukkuisi runsaudenpulaan. Mitä upeita kukka-asetelmia saisikaan aikaiseksi kaksista ruostuneista kottikärryistä ja potkukelkoista :D
 Tälläkään potkukelkalla ei enää paljoa jäällä potkutella.
Pientä puuhaa pitää aina olla. Kasvihuoneen siivoamisen lisäksi perustin uuden vadelmamaan. Olin ostanut kaupungista viisi Maurin makeaa.
Muokkasin niille maan kasvimaaltani ja lisäsin kompostia ja pussimultaa. Sitten kanaverkkoa päälle, jos vaikka sattuisivat maistumaan peuroille. Maa oli jo niin kuivaa, että jouduin kastelupuuhiin. Ei ole taitanut paljon lunta olla täällä saaressa tänä talvena.
Saimme siikaverkoilla 50 silakkaa, jotka jalostuivat silakkapihveiksi ja tomaattisilakoiksi. Nyt meillä on vihdoin kunnon lämpokompostorikin, jonne kalanperkeet sujahtivat. Lokit jäivät nyt aivan ilman helppoa illallista. Paluu arkeen on nyt koittanut. Onneksi pian pääsen taas näihin maisemiin.

14 kommenttia:

 1. Ihana paikka meren syleilyssä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä paikka, jossa huolet unohtuu. Tästä maisemasta ei osaa enää kesällä nauttia, kun siihen tottuu niin. Keväisin pienen tauon jälkeen jaksaa vielä tuijottaa ulos ikkunasta ja ihmetellä merta.

   Poista
 2. Ihana paikka ja huikeasti kevät on edempänä kuin täällä pohjolan perillä! Tuo viimeisen kuvan iltamaisema on sielua rauhoittava näkymä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo puutarha sijaitsee merituulilta suojissa rakennusten ja kallion keskellä, joten siellä on tosi suojaisaa ja lämmintä aina. Joku vuosi gladioluksetkin talvehtivat maassa ja kukkivat seuraavanakin vuonna. Iltaisin täällä on kyllä ihanan rauhallista ja uskomattoman hiljaista. Tuo kuva kuvastaa sitä rauhaa hyvin.

   Poista
 3. Ihmeellistä, että olet päässyt jo lapiohommiin :) Ei meillä vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saaressa oli maa täysin sulaa ja jo tosi kuivaakin. En maltaanut siis enää lapion kanssa odotella, vaan lähdin kaivuutöihin. Kylvin avomaalle laatikkoon jo retiisitkin. Tosin tuplaharson alle. Maa oli jo ihan lämmennyttä. Katsotaan miten käy.

   Poista
 4. En tiedä hävisikö kommentti bittiavaruuteen. Mulla välillä kone ongelmia. Olet jo lapiohommissa. Minäkin uudistin vanhan vadelmapenkin pari vuotta sitten. Laitoin sen kasvamaan v-tyyliin.Luin jostain että se on parempi. Aika näyttää. Missä päin se teidän kesäsaarenne sijaitsee. Kun siellä on peurojakin.Ihanat on teillä kyllä puitteet. Maltan tuskin odottaa jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä koitan, josko näitä Maurin makeita ei tarvitsisi tukea. Kokeilen nyt ensimmäistä kertaa vadelmien kasvatusta. Tässä pihapiirissä vaan kasvaa villivadelmaa, josta luin, että saattaa levittää virustautia puutarhavadelmiinkin. Eli täytyy nyt katsoa, josko saan tätä täällä menestymään. Vadelmat ovat kesällä suurta herkkua, joten toivotaan!

   Poista
 5. Tämän aamun ratoksi, kun odottelen pakkasen lauhtumista ulkona, kävin vielä vastailemassa vastauksiisi :) Nyt innostaa taas nää puutarhajutut niin! Ehkä jaksat vielä käydä vilkaisemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos lisäkommenteista! Kävin lukemassa kaikki läpi. :)

   Poista
 6. Wau! Ihanaa tulla puutarhalle ja huomata kuinka kaikki on jo alkanut kasvaa! Ja onneksi oli se kasvihuonekin kasassa! 👍👍😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laituri oli taas ihan päreinä, mutta kasvihuone onneksi kasassa!

   Poista
 7. Voi miten ihana paikka! Ja moni kasvi jo hienosti kasvussa. Mukavaa maanantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvun tosiaan myös huomaa, kun käy 1-2 viikon välein. Nyt jo odotan malttamattomana, että pääsen saareen vapunviettoon. Onkohan ensimmäiset narsissit silloin jo kukassa?

   Poista