torstai 26. lokakuuta 2017

1240 sipulia

Viime postauksessani harmittelin hävinneitä kukkasipuleitani ja nyt päästänkin teidät pitkään kestäneestä jännityksestä - sipulit ovat löytyneet! Itse asiassa ne löytyivät pian viime postauksen jälkeen, kun Eurobulb, josta tilasin suurimman osan sipuleistani tänä vuonna otti yhteyttä, että oli saanut selvitettyä lähetykseni sijainnin. Sipulini olivat majailleet jo kaksi viikkoa kilometrin päästä kotoani postin toimipisteessä. Seuraavana päivänä olisivat ilmeisesti palauttaneet ne lähettäjälle, sillä säilytysaika postissa on juuri tuo kaksi viikkoa. Onneksi siis ehdin, enkä jaksanut kovin painavaa palautettaa edes antaa siitä, että sipulini olivat viruneet kaksi viikkoa hyllyssä, eikä minulle oltu ilmoitettu niiden saapumisesta. Kuulemma he eivät voineet ilmoittaa, sillä lähetyksessä ei ollut puhelinnumeroani. Kysyin, eikö muita keinoja tullut mieleen... hmmm.. vaikkapa esimerkiksi postitse ilmoittaa, mutta ei kuulemma onnistu. No, pääasia, että sipulini saapuivat melko hyvässä kunnossa kotikuistilleni, jossa heti ne lajittelin istutuspaikan mukaan.
Sipulit saapuivat vihdoinkin!
 Minä olen hirveä sipulihamsteri joka vuosi ja rutiini niiden istuttamiseen on jo muotoutunut. Koska sipuleita oli 1200, päätin istuttaa noin sata sipulia joka päivä noin kahden viikon ajan. Näin olen tehnytkin, paitsi valkoisten sipulikukkien kohdalla, joiden piti tulla uudelle istutusalueelle, jonka kaivurin piti tulla muokkaamaan. (Kaivuria en ole vieläkään saanut paikalle. Kuljettajan sain jo kerran, mutta tuli ilman kaivuria, mutta se on taas ihan toinen juttu).
Kirjopikarilija on mielestäni yksi kevään kauneimmista kukista
Metsäpuutarhaan lisäsin erilaisia pikarililjoja mm.Fritillaria acmopetala, Fritillaria pallidiflora, Fritillaria pontica, Fritillaria raddeana ja Fritillaria uva-vulpis. Entuudestaan siellä kasvaa kirjopikarililjoja sekä ruudullisena että valkoisena. Kiva kokeilla vähän uusiakin lajeja. Lisäksi metsäpuutarhaan istin hajulaukkoja sekä Iris tuberosa -nimisiä sipuleita.
Kalliolle kesällä perustamaani maksaruohopenkkiin istutin viitisenkymmentä kevätkurjenmiekkaa ja saman verran erilaisia krookuksia. Kevätkurjenmiekat ovat kadonneet vuosien aikana pihasta ja krookusten kanssa olen myös jostain syystä usein epäonnistunut. Epäilen, että jokin eläin syö niitä.
Kevätkurjenmiekat kukkivat hätkähdyttävän kirkkain värein
Ruustarhaan lisäsin parisataa erilaista kevättähteä pensaiden alustoja kaunistamaan. Lisäksi istutin vaaleanpunaisia laukkoja sekä aprikoosin ja pinkin sävyisiä tulppaaneja. Tulppaani-istutukset jatkoin kesällä valmistuneeseen tropiikkipenkkiin, johon sävyiksi valitsin tänä vuonna aprikoosin, pinkin ja oranssin. Tulppaaneja tuli varmaan istutettua kolmisen sataa. Tropiikkipenkkiin istutin myös kymmenkunta martagon-liljaa.
Kevättähtiä on sinisen lisäksi violetin, valkosen ja vaaleanpunaisen sävyissä
Mökille päätyi niinikään martagon-liljoja sekä valkovuokkoja, pystykiurunkannuksia sekä erilaisia kasvitieteellisiä tulppaaneja kivikkoon. Tuli sinne muutama tulppaani ja keisarinpikarililjakin istutettua.
Ns. kasvitieteelliset tulppaanit kukkivat vuodesta toiseen ja leviävätkin mukavasti
Ruukkuihin kuistille laitoin myös erilaisia sipuli-istutuksia krookuksista, narsisseista, kevätkurjenmiekoista, jaloleinikeistä ja triteleioista. Niiden aikainen kukinta kuistilla on melkoista hunajaa talven väsyttämälle mielelle. Lisäksi ruukkuihin päätyi satunnaisia sipuleita, joista en ollut ennen edes kuullutkaan ja  joita tilasin ihan uteliaisuuttani.
Viime vuonna krookukset kukkivat jo helmikuun lopussa kuistilla
En jaksa nyt tarkemmin raportoida kaikkia 1240:tä sipuliani. Melkein ovat nyt maassa kaikki ja lumen sulettua laitan valkoisetkin kukat johonkin. Enää en jaksa odotella kaivuria saapuvaksi. Sitten saakin puutarha vaipua talvilepoon. Puutarhuri ei kuitenkaan lepoon vaivu, vaan alkaa entistä enemmän puuhastella suunnitteluvihkonsa ja viherkasviensa kanssa kunnes kevät taas koittaa ja pääsee tarkastelmaan, mitä kaikkea ihanaa tulikaan maahan istutettua.
12 kommenttia:

 1. Siinnä on ihanaa odoteltavaa kevääksi! hauska sattuma, juuri eilen laskeskelin sipulini ja aloittelin postausta niistä. melko samanlaisella otsikoinnilla ;) Mukavaa viikonloppua ja ihanaa, että sipulisi löytyivät <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska nähdä, mikä sinun lukusi on :D ja mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 2. Onneksi sipulit löytyivät ja ehdit ne vielä myös ajoissa istuttamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onneksi! Rakastan keväällä yli kaiken seurailla sipulikukkien kasvua.

   Poista
 3. No huh, onpas siinä ollut sipuli poikineen ja vielä jännitystäkin matkassa! Mulle nousi hiki otsalle jo siitä parista sadasta istuttamastani sipulista...mutta rutiinilla tuollainen määräkin hoituu kuten kerroit. Nyt sitten vaan odotellaan ensi kevättä tulevaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paria sataa enempää en kyllä päivässä jaksa istuttaa, mutta kun urakan jakaa usealle päivälle, niin sujahtavat maahan kuin huomaamatta. Nyt tosiaan kohti uutta kevättä!

   Poista
 4. Wau, nostan hattua järjestelmälliselle toiminnallesi! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko välillä toimia järjestelmällisesti, kun useimmiten toimii täysin edesvastuuttomasti ja tilailee valtavasti sipuleita :D

   Poista
 5. Mahtava määrä sipuleita ja ihailtavan reipasta toimintaa! :) Kyllä on kumma ettei Posti muka voi ilmoittaa paketin saapumisesta postitse. :D Voishan siitä kirjeestä sitten vaikka periä maksun pakettia noudettaessa, jos se niin kalliiksi tulee..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin no hölmöltä se kieltämättä tuntuu, että makuuttavat pakettia kaksi viikkoa hyllyssä ja lähettävät sen sitten takaisin, kun paketissa on osoite ja nimi :D Onneksi näin ei käynyt tällä kertaa.

   Poista
 6. Ihanaa, löysin uuden ihanan blogin. Ihan mieletön onni matkassa että sait viime tipalla sipulit käsiisi. Ei ole ensimmäinen kerta kun ihmettelen postin toimintaa. Aikas paljon sipuleita olet istuttanut, mutta onpahan keväällä sitten upeaa kukintaa luvassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit! Vielä olisi vähän sipuleita jäljellä, mutta nyt sataa taas lunta. Ehkä lumisateessa istutetuista tulppaaneista tulisi erityisen kauniita. :D

   Poista