lauantai 30. joulukuuta 2017

Vuoden 2017 tilinpäätös ja katse vuoteen 2018

Vuosi 2017 oli aika touhukas vuosi. Johtunee varmasti siitä, että kuopus oli taas vuoden vanhempi ja alkoi jo leikkiä isosiskonsa kanssa ilman, että äitiä enää tarvittiin koko aikaa. Saatoin siis siirtyä muutaman haravanpituuden päähän puutarhahommiin. Keväällä perustin terassin viereen uudet penkit.
Rodovuosi oli upein mitä muistan. Jopa omat muutaman vuoden vanhat rodot kukkivat aivan valtoimenaan.
Kesällä mökillä oli vuoden 2017 merkittävin puutarhatapaus: PEURA-AITA! Vaikka syksyllä nälän ajamina uskaliaimmat valkohännät näyttivätkin taitonsa ja loikkasivat parimetrisen aidan yli, niin parannus entiseen oli huomattava. Siitä innostuneena muokkasin kaikki perennapenkkini saaressa sekä rakensin muutaman lisääkin.
Tämä kallion ja polun väliin tekemäni perennaistutus on suosikkini, jonka kukintaa odotan ensi kesältä kovasti.
Syksyn ilonaihe olivat hortensiat, jotka kukkivat ensimmäistä kertaa istutamisensa jälkeen oikein runsaasti ja kauniisti. Metsäpuutarha alkaa saada pikkuhiljaa sitä ulkonäköä, jota olin suunnitellutkin.
Loppusyksystä sain vihdoin kaivurin pihalle ja nyt koko talon itä- ja pohjoispuoli odottavan istutuksia.
Entä sitten vuosi 2018? No, tulossa on tietenkin tulossa mahtavin puutarhavuosi ikinä! Kevät tulee aikaisin ja ensimmäiset lumikellot alkavat kukkia jo helmikuussa. Jänikset eivät ole kaivaneet ainuttakaan kukkasipulia maasta ja kukkaloisto sokaisee varomattoman. Magnoliat alkavat vihdoinkin kukkia - ja mitä ihmettä - kaikki kerralla! Näky on huikea. Ruusut eivät ole kärsineet lainkaan talvivaurioista ja ruusutarha hurmaa jo kesäkuussa kaikkki. Mökillä peurat eivät pysty enää hyppäämään parimetrisen aidan yli, joten kaikki kasvit säästyvät. Aurinko paistaa päivisin ja vettä sataa öisin, joten sato on ennennäkemätön. Syksyllä hortensiat kukkivat mykistävän upeasti ja naapuri pyytää lupaa rakentaa meille uuden aidan. Sen lisäksi tuosta vaan ilman vaivaa istutan uuden valkoisen puutarhani, varjotarhan sekä kalliolle pienen hedelmätarhan. Lapset leikkivät ilman riitoja ja linnut hakevat kädestäni leipomani kakun murusia. En malta odottaa!
Yhtä loistavaa vuotta 2018 teille kaikille!

12 kommenttia:

 1. Hyvää uutta vuotta! 💚🌿
  Ensi vuodesta tulkoon kaikkien aikojen ihanin, kaunein ja parhain puutarhavuosi ikinä! 😊

  VastaaPoista
 2. 2018 vuotesi kuulostaa loistavalta. Meillä myös tulossa huippu kausi; tomaatit kasvavat ihan hurjasti, samoin muu hyötypuutarha. Kaikki perennat loistavat kilpaa toistensa kanssa ja uusia istutusalueita syntyy ihan tuosta noin vaan :D
  Ihanaa uutta vuotta Sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että sinullekin on tulossa noin upea puutarhavuosi!

   Poista
 3. Kyllä nosti hymyn huulille tuo unelmiesi vuosi 2018! Kiitos päivän nauruista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan, toteutuuko mikään kohta 😁. Hyvää uutta vuotta!

   Poista
 4. No nyt kuulostaa mahtavalta vuodelta 2018! :D Minullakin varmaan on paras vuosi ikinä; aloitan kotiarboretumin istuttamisen, jatkan kivikkokasvipuutarhaa monella metrillä, kaikki kesäkukat kasvavat kohisten, viime vuonna istutetut perennat kukkivat huikeasti ensimmäistä kertaa, kaikki herkät pikkupuut talvehtivat mainiosti ja selkä kestää kaiken puutarhatyön ja kastelukannujen kuskaamisen, vaikka kasvattelenkin samalla vauvavatsaa. :D Oikein ihanaa uutta vuotta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä vuosi on kyllä selvästi poikkeuksellisen mahtava puutarhavuosi kaikille :) Ja onnea vauvavatsan kasvatukseen!

   Poista
 5. Ihana tuo vuoden 2018 ennuste! Toivottavasti pitää paikkansa! :) Eipä kyllä viime vuotesikaan näytä eikä kuulosta pahalta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että edes joiltain osin toteutuu. Hyvää uutta vuotta!

   Poista
 6. Loistava hyvänmielenennuste vuodelle 2018! Tulkoon se sinulle juurikin niin kuin suunnittelit <3

  Viime vuonnakin sait aikaan mahtavia! Puutarhassasi upeita näkymiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No aikainen kevät ei tainnut ainakaan toteutua🙁. Ehkä muut kohdat sitten paremmin.

   Poista