keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Magnolian nuppuja

Magnolian nuppuja vai silmuja? Siinäpä on jokavuotinen pulma. Aina kuvittelen, että jotkin silmuista ovat erityisen isoja ja eri muotoisia ja siksi varmasti kukkanuppuja, mutta kevään edetessä ne paljastuvatkin kaikki lehtisilmuiksi. Yksi puutarhahaaveistani on alusta asti ollut saada kukkivia magnolioita pihaan. Olen nähnyt niitä Tanskassa ja näky oli jotain sanoinkuvaamattoman kaunista. Metsäpuutarhassani kasvaa tällä hetkellä viisi erilaista magnoliaa, joiden kukintaa odotan kiivaasti. Kolmatta talvea puutarhassa porskuttaa suurin toivoni kukinnan suhteen eli japaninmagnolia (Magnolia kobus) "Vanha Rouva". Tämän pitäisi olla yksi kestävimmistä magnolioista Suomessa, eikä se kyllä ole edellisinä kahtena talvena saanut yhtään talvivaurioita. Nyt sen oksien päissä on muutamia muita silmuja suurempia pajunkissan näköisiä nuppuja. Vai ovatko ne nuppuja vai puhkeaako taas harmikseni niistäkin vain lehtiä...
Vanha Rouva
Toista talvea puutarhassa talvehtii tähtimagnolia (M. stellata) "Rosea". Taimi kasvaa turvassa ison kiven vierellä, eikä siinäkään ollut viime talven jäljiltä mitään vahinkoa havaittavissa. Tähän tulee isot vaaleanpunaiset kukat. 
Tähtimagnolia "Rosea"
Syksyllä alesta tarttui tarhamagnolia "Leonard Messel". Taimi oli iso ja oikein hyvävointisen näköinen ja vielä puoleen hintaan. Pakkohan oli Leonard ottaa mukaan ja se pääsi uusien hortensioiden kanssa muhevaan komposti- ja lehtimultakerrokseen, jota vielä ryyditin havuilla, tammenlehdillä ja rodomullalla. Tähän mennessä sillä näyttää olevan kaikki hyvin.
Leonard Messel
Vähän surkeammalta näyttää pensasmagnoliani (M. sieboldii), joka on kyllä kestänyt talvet, mutta on muuten tosi hidas ja jotenkin kärsivän oloinen. Se on kyllä myös liian kuivassa paikassa ja ensi kesänä tarvitseekin muistaa sitä välillä kastella.
Viides magnoliani on pikkuruinen tunnistamaton yksilö, jonka olen ostanut samana vuonna kuin Vanhan Rouvan. Magnolian hinta oli muistaakseni 4 € ja lapussa luki, ettei se kestä talvea ulkona vaan on tarkoitettu ruukkuistutuksiin. En kuitenkaan saanut aikaiseksi sitä ruukkuun istuttaa, vaan tökkäsin maahan ja siinä se on nyt sinnitellyt. Siitä on kyllä oksia paleltunut moniakin, sillä taitaa olla jokin etelämpään tarkoitettu laji.
Ai niin, onhan minulla kuudeskin magnolia. Pink beauty kasvaa ruukussa ja olen nostanut sen talveksi kuistille. Se oli järjetön keväinen heräteostos, mutta katsotaan, mitä siitä tulee. Aikaisin keväällä kuistilla kukkiva magnolia ei olisi kyllä mikään huono juttu. 
Ensi vuonna raivaan tilaa vielä ainakin yhdelle magnolialle. Yksi vanha tuija saa väistyä ja sen sijaan haluan jonkin uuden ihanan magnolian. Vähän kiinnostaisi Wada´s memory.
Kevättähdetkään eivät malta odottaa magnolian kukintaa 

22 kommenttia:

 1. Magnolia on ihana. Kunpa menestyisi täällä meidänkin pihalla, mutta en ainakaan toistaiseksi ole uskaltanut edes kokeilla. Madeiralla yksityisessä puutarhassa vieraillessani, sain ihailla magnolian eri lajikkeiden kukintaa ja se oli kyllä vaikuttava kokemus ja näky.
  Toivottavasti saat nauttia jo tulevana suvena kukinnasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa tosiaan magnolia täällä Suomessa aika arka. Täällä rannikolla tosin nämä talvet ovat niin leutoja, että näyttävät menestyvän. Ainakin toistaiseksi.

   Poista
 2. Toivottavasti saat nauttia tänä keväänä edes yhdestä magnolian kukasta. Ne ovat niin mielettömän ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan niin! Jos näin käy, täytän blogini magnoliankukkien kuvista :)

   Poista
 3. Noi pajunkissan näköiset on kukkanuppuja. Onneksi olkoon, yksi unelmistasi toteutuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa! Nyt toivotaan, ettei tule äkkipakkasia tai myöhäisiä keväthalloja! Voi kun olisi mahtava saada kukkia. Päiväni pelastus tämä viesti!

   Poista
 4. Kunpa vain saisitkin magnoliasi kukkimaan! :) Arka puuhan se on, mutta eivätpä ole talvemmekaan mitään kummoisia nykyään, joten ehkä olosuhteet ovat käätymässä edukkaiksi tämän asian suhteen. Itse olen kerran ostanut Magnolian, se oli tuo japaninmagnolia, sama kuin sinulla, mutta se paleltui ensimmäisenä talvenaan. En ole ihan vielä valmis panostamaan uuteen. Oletko käynyt joskus ihailemassa Ruissalon kasvitieteellisessä puutarhassa magnolioiden kukintaa? Se on upeaa nähtävää!

  VastaaPoista
 5. En ole Ruissalossa koskaan ollut magnolioiden kukinnan aikaan. Täytyykin nyt keväällä koittaa mennä! Harmi, että sinun magnoliasi kuoli. Ovathan ne kyllä aika äärirajoillaan täällä Suomessa, joten itsekin olen menetyksiin varautunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin blogiini kuvia kukkivista magnolioista, jos haluat kurkata. :D

   Poista
  2. Voi mitä kuvia! Pakko mennä sinne kyllä keväällä. Aivan upeita kasveja.

   Poista
 6. Hitsit kun olisi sellainen "talvipuutarha" tai vastaava niin pääsisi kokeilemaan tällaisia erikoisuuksia! Ei kai tuo viitos vyöhykkeellä mahda menestyä??
  Blogissani on sulle muuten haaste:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistaakseni japaninmagnoliassa oli suositusvyöhykkeinä I-III.Useilla on vain I. Ruukussa tietenkin menisi, jos on paikka missä talvettaa. Kiitos haasteesta!

   Poista
  2. Satu, mulla kasvaa Mustilan kantaa oleva 'Vanha Rouva' vitosella. On mulla pensasmagnoliakin, mutta se kasvaa kituen - ei viihtyen. Suojaisella paikalla voi kokeilla.

   Poista
 7. Toivotaan, että pääset nauttimaan kukinnastakin :) Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 8. Minä bongasin magnolian jostain kirjasta, ja nyt se on vaivannut mieltäni jonkun aikaa. Ei vaan taitaisi näillä leveyksillä selvitä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tita tuolla aiemmin kommentoi, että hänellä on magnolia vitosvyöhykkeellä. Eli jos on suojainen paikka, niin kannattaa kokeilla.

   Poista
  2. Oijoi, pitäisiköhän sellaista sitten kuitenkin kokeilla.. Blogissani olisi muuten sinulle haaste. :)

   Poista
 9. Magnoliahaaveet ovat minullakin, mutta pelko arvokkaan puun paleltumisesta on estänyt minua hankkimasta sitä. Kuitenkin elelen Mustilan kupeessa, jossa magnoliat kyllä viihtyvät. Jos vitosvyöhykkeellä asti onnistutaan, niin ehkäpä sitten minäkin... Sinulla onkin monta lajiketta, mistä odottaa ihanaa kukintaa. Kivalta näyttää blogisi, ihania ruusuja ja upea metsäpuutarha.. jäinpä lukijaksesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukijaksi! Magnoliat voivat tosiaan olla aika arvokkaita, varsinkin isommat taimet. Mutta eivät ne kyllä kokemukseni mukaan hirveän herkkiä ole. Pari talvea sitten oli kasveille rankka talvi ja minulta kuoli mm. ruusuja, joiden piti olla kestävämpiä kuin magnolia (ainakin vyöhykkeeltään), mutta magnoliat selvisivät ja esim. Vanhassa rouvassa ei yksikään oksanpääkään paleltunut. Kannattaa koittaa!

   Poista
 10. Jätin sinulle blogissani haasteen, jossa hypätään huhtikuun keväisiin tunnelmiin. Toivottavasti ehdit napata siitä kiinni, sillä kevään kuvien selailu oli aika mukava homma! :)

  VastaaPoista