lauantai 30. kesäkuuta 2018

Pienen kasvihuoneeni kuulumisiaMinulla on pikkuinen kasvihuone saaressa. Se on kooltaan varmaan noin 5 neliötä. Saimme kasvihuoneen häälahjaksi ja vuosien aikana se on minusta kauniisti harmaantunut. Olen kasvihuoneen ympärille nikkaroinut polkuja, terassin ja istutuslavoja saaresta löytyneistä vanhoista laudoista. Kasvihuone ei ole mikään satotehdas, mutta on siitä todella paljon iloa ja se tuo sopivasti puuhaa. Ennen peura-aitaa se oli myös korvaamaton suoja monille kasveille.
Ensimmäiset tomaatit ovat jo pian kypsiä! Eipä ole ennen kesäkuussa herkuteltu omilla tomaateilla. Hellettä on riittänyt kesäkuussakin, mutta kyllä tämä silti ihmetyttää. Lajike on nimeltään Christmas Grape ja tilasin sen siemenet Seed-a-holicilta yhtä aikaa kesäkukkien kanssa. Helppo kasvattaa, näköjään aikainen ja hyvän makuinen, paitsi olisi kannattanut vielä muutama päivä antaa kypsyä  (tuon punaisimman napsaisin malttamattomana suuhuni) 
Basilikat kasvavat kohisten. Näitä saa koko ajan olla leikkaamassa. Kannan kimppuja keittiöön ja niistä ilmestyy pestoa jääkaappiin. Hyvä työnjako minusta.
Vesimelonissa on pari pientä hedelmää kasvamassa. Niin söpö!
Tänä vuonna olen muistanut lannoittaa paperikoita ja chilejä. Toivottavasti saisin hyvän sadon. Tänä vuonna kasvatin ensimmäistä kertaa chilejä siemenestä ja niissäkin on nyt muutama raakile. Kivaa, että kasvatus onnistui. Lajike oli Lemon Drop.
Kasvihuoneen päädyssä kasvaa maassa viiniköynnös Fabel. Se on kerran tehnyt koko kuusivuotisen elämänsä aikana rypäleitä. Nekin pikkuriikkisiä. Nyt näyttäisi tulevan taas yksi terttu :D En oikein tiedä, mitä sen kanssa pitäisi tehdä. Ehkä annan sen vain kasvaa tuossa. Olkoon. Ostan viinini kaupasta.
Viiniköynnöksen tyvellä kasvaa kuukausimansikkaa, mutta niistä ei koskaan yksikään ehdi minun suuhuni. Lapset tarkistavat kypsät mansikat monta kertaa päivässä.  Kuukausimansikkaa olen parina vuonna kasvattanut siemenestä, sillä se on mielestäni aivan loistava kasvi. Täällä saaressa peurat söivät aina kaikki ulos istutetut mansikat, mutta nyt suureksi ilokseni ne ovat nousseet uudelleen monesta paikasta. Ihmeen kaupalla ne ovat jääneet peurojen hyökkäyksistä eloon ja vironneet, kun ovat saaneet aidan jälkeen kasvaa rauhassa. Täytyy tunnustaa, että en ole lapsille näistä siellä täällä muiden kasvien joukossa kasvavista kuukausimansikoista kertonut. Ne ovat äidin salainen mansikkapaikka.
Huomenna suuntaankin pienelle kesälomamatkalle Ouluun. Kysyin keväällä lapsilta, mihin he haluaisivat kesälomalla matkustaa ja he halusivat yöjunalla Ouluun :D Olen yrittänyt töissä vähentää lentämistä ja pari kertaa mennyt kokoukseen Ouluun yöjunalla. Tämä on ilmeisesti kuulostanut lapsista jännittävältä. Ajattelin, että he olisivat halunneet Legolandiin tai muuhun huvipuistoon, mutta hyvä näin. Oulu on kiva kaupunki ja junassa on ihana nukkua.

8 kommenttia:

 1. Kyllä piänehenki kasvarihin mahtuu monenlaasta.
  Junastahan vois hypätä Powerparkin kohoralla :) Mukavaa junamatkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuonne kasvariin ihan mukavasti mahtuu. Tuoli olisi kyllä keväisin kiva, niin voisi kahvit joskus siellä juoda.

   Poista
 2. Paljon kaikenlaista herkkua sinulla on kasvamassa ja hienolta näyttää sadon suhteen! Ihanaa heinäkuun alkua ja mukavaa reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tuolta vähän satoa saa joka vuosi. Varsinkin tomaateista. Viinirypäleistä ei niinkään 😅 Hauskaa heinäkuuta sinullekin!

   Poista
 3. Ihana sinun pieni kasvarisi. Ja siitä saa mukavasti jotain kuitenkin. Minulla on se vielä unelma vain. Me matkustimme kerran myös poikien ja auton kanssa junalla Rovaniemelle. Heistä se oli myös jännää samoin minusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän hyvin tuo pienikin kasvihuone toimii, vaikka minulla ei ole luukunavaajia tms. Eli ei kuumene niin paljoa, että pahaa vahinkoa tulisi. Junareissu oli oikein kiva ja sopivasti jännä. Ihana oli tulla kotiin sateenkastelemaan puutarhaan kierrokselle. Vihdoinkin täällä oli satanut kunnolla!

   Poista
 4. Ihana kasvihuone ja kaikenlaista mahtuu. Ihana tuo vesimeloni :) Itselläkin kasvamassa, mutta ei vielä tuollaista hedelmää oikein näy ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä löysin nuo alut, kun aloin tutkimaan, löytyisikö kasvista jo hede- ja emikukintoja pölytystä varten. Oli ilmeisesti löytynyt 😉 Ei tarvinnut minun pölytellä. Toivotaan, että saamme molemmat maistella makeaa melonia syksymmällä.

   Poista