keskiviikko 12. syyskuuta 2018

Millainen puutarhuri olen?

Olen huono vastailemaan haasteisiin. Aina mietin, että tähän vastaan, mutta sitten ajatukset harhautuvatkin jonnekin sivupoluille. Mutta nyt kerrankin muistin, että minut on haastettu Hiidenkiven puutarhassa -blogin toimesta vastaamaan Kukka & Kaali -blogista alkunsa saaneeseen haasteeseen, jossa kerrotaan itsestään puutarhurina. Nyt kun kameran latausjohto on taas kerran hukassa, enkä saa uutta kuvamateriaalia, niin vastaaminen ja kuva-arkistojen kaivelu sopii erinomaisesti tähän hetkeen.

Puutarhasuunnittelu
1.Piirrän suunnitelmat paperille ja arkistoin ne. Niistä on hyvä myöhemmin tarkistaa lajikkeiden nimet.
2. Nautin puutarhan suunnittelusta niin paljon, että kun tulee suunnitelmien toteutuksen aika, teen lennossa uudet suunnitelmat.
3. Teen aina uuden suunnitelman taimistolla löydettyäni taas ah, niin ihanan taimen, joka haluaa tulla meille.
4. Suunnittelen vain suuret linjat. Istuttelen minne milloinkin.
5. Puutarhasuunnittelu – kauhea sana. Eihän sitä voi tietää mikä fiilis sinä päivänä on kun alan taimia istuttaa
Minulle on tärkeintä puutarhassa erilaisten tunnelmien luominen. Suunnitelmani ovat hyvin suuren linjan suunnitelmia, joita sitten pikkuhiljaa tuon tarkemmaksi ja tarkemmaksi ihan kasvitasolle. Yksittäiset kasvit eivät ole niinkään tärkeitä ja olen heräteostoksien armoilla. Haaveilen kyllä ajasta, kun suuret puutarhan kunnostusprojektit ovat valmiina ja voin keskittyä yksityiskohtiin.

Ostokset
1. Minulla on nollabudjetti.
2. Fiksu puutarhuri tekee ostoslistan ja pitäytyy siinä.
3. Ostan kasveja hyvin maltillisesti, mutta minulla on pieni (paketti)auto eivätkä kaikki ostokseni meinaa sopia kyytiin.
4. Minulla on tapana pelastaa kasveja syksyn alennusmyynneistä. Olisi sääli jättää niitä seisomaan orpoina hyllyille.
5. Haalin puutarhaani kaikki uutuudet ja erikoisuudet maksoi mitä maksoi.


Ostan koko ajan kasveja. En mieti hintoja, vaan lastaan ostoskärryt hurmoksessa kerta toisensa jälkeen täyteen. Ja jos eksyn nettikaupoille, ostokoriin sujahtaa kuin huomaamatta 30 kuunlijaa tai 1500 sipulia. Muuten en shoppaile vaan ostan vain tarpeeseen, mutta kasvien kanssa järkevä ja taloudellinen persooni häviää yltiöpäiselle hamstraajalle.
Työkalujen säilytys
1. Kaiken pitää olla tip top. Minulla ovat sukatkin aakkosjärjestyksessä.
2. Paikka kaikelle, kaikki paikalleen tai ainakin sinne päin. Ei se ole niin nokon nuukaa.
3. Minä kyllä laitan tavarat paikalleen, mutta joku muu viskelee niitä minne sattuu.
4. Varaston ovessa lukee: "Vierailta pääsy kielletty." Voisivat saada sätkyn. Olisikohan Marie Kondolla käyntiä täällä päin?
5. Kuka sellaisen hullutuksen on keksinyt, että tavaroilla pitäisi olla paikat? Löydän talikon viimeistään ensi keväänä uudesta perennapenkistä tai ellen löydä, käyn katsomassa pellolta tai voihan se olla kompostikasallakin. Tallessa se ainakin on, siitä voin olla varma.


Puutarhavarastoon ei voi mennä, sillä sinne ei mahdu ovesta sisään. Puutarhahanankin saan auki vain äärimmäisille voimisteluliikkeillä yli ruukkuröykkiöiden. Kaikki käytössä olevat työkalut ovat siellä, missä niitä on viimeksi käytetty. Lokakuussa siivoan puutarhavajani! En kyllä ehkä vielä tämän vuoden lokakuussa...

Kitkeminen
1. Kitkeminen on minulle meditaatiota. Nautin joka ikisestä hetkestä.
2. Kitken ja itken.
3. No jaa. Otan kitkemisen puuhailun kannalta. Mikäs siellä kyykkiessä kun linnut laulavat ja leppeä kesätuuli puhaltaa.
4. Kitken vasta sitten kun ohdakkeet alkavat estää pääsyn kotiini.
5. Miksi kitkisin?
Minulle puutarha on harrastus ja harrastuksen pitää mielestäni tuoda energiaa, ei viedä sitä. Eli jos minua ei huvita kitkeä tai leikata nurmikkoa vaan sen sijaan huvittaa tehdä uusi kukkapenkki, teen niin. Puutarhat ovat itseäni varten ja rikkoja kitken, kun on sellainen olo. Minua eivät rikat myöskään haittaa. Monet ovat hyönteisille hyviä ravintokasveja.

Puutarhapuuhat
1. Riippumatto ja rikat ovat minun juttuni.
2. Pientä puuhaa riittää, mutta ei puutarhanhoito ole koko elämä.
3. Ensin työ, sitten huvi (siis puutarhaan). Missä välissä laittaisin ruokaa ja pesisin pyykit?
4. Puutarhassa, puutarhasta, puutarhaan... Niinhän se menee.
5. Oih! Vieläkö näitä kysymyksiä riittää? Minun pitäisi jo olla kitkemässä
Puutarha menee kotitöiden edelle. Välillä se menee töidenkin edelle. Lapset menevät kyllä puutarhan edelle, mutta mies saattaa välillä jäädä puutarhahulluudessa kakkossijalle. Mieheni kutsuu itseään välillä puutarhaleskeksi.

Puutarhan tyyli
1. Ihan perus
2. Aina cool
3. Suuruudenhulluja suunnitelmia hyvällä alulla
4. Iloinen hurlumhei
5. Täysi kaaos
Minun puutarhani on suunniteltu täysin ajattelematta ajan, rahan tai taitojen määrää. Olen päässäni kuvitellut ilmeisesti, että kaikkia niitä on rajattomasti. Senpä takia valmista ei ole vielä, mutta hyvällä alulla alkaa jo moni juttu olla.

Kasvivalikoima
1. Olen perinteen ystävä. Tulepa muuten katsomaan isotädiltäni perittyä joriinin mukulaa. (talvella) Se on jo talvehtimassa, mutta voin pikkuisen raottaa sen turvepeitettä, niin näet kuinka komea se on. Ja katsopas näitä valmun siemeniä... Oi, ja nämä floksit...
2. Kaikki kelpaavat. Jokainen kasvi on omalla tavallaan kaunis.
3. Olen aika tarkka. Värit. Leviäminen. Kestävyys. Vaivattomuus. Siinäpä niitä kriteereitä nyt alkuun.
4. Palasin juuri Japanista, josta kävin ammentamassa ideoita parvekkeeni/rivitalopihani/taloni pihan suunnitteluun.
5. Mahdollisimman modernia, kiitos!
Kaikki kasvit kiinnostavat ja olet loputtoman utelias hankkimaan uusia kasveja. Senpä takia puutarhassa täytyy olla erilaisia paikkoja, joihin niitä sijoittaa. Metsäpuutarhaan happaman maan kasvit, ruusutarhaan ruusut ja romanttiset perennat, valkoisen puutarhaan valkoisena kukkivat kasvit. kärhöpolulle varjon kasvit, maksaruohopenkkiin maksaruohot jne. jne. Nyt minulla on työn alla saniaispenkki ja kirkaanpunaisille kukille oma penkkinsä.

Minä hyötytarhurin

1. Menettäisin yöuneni, jos porkkanakempit uhkaisivat kasvimaatani.
2. Odotas, näytän Instasta kun voitin viime kesänä kylän komeimman kurpitsan kasvattajan tittelin.
3. Kylvän, kastelen, kitken ja lannoitan huolellisesti ja saan nauttia runsaasta sadosta. Kellarini on kuin suoraan Veikko Huovisen romaanista Hamsterit
4. En melkein raaski syödä kasvattamiani tomaatteja, koska niiden kilohinta hipoo parhaimman naudan sisäfileen hintaa.
5. Valitsen viljeltävät hernelajikkeet kukan värin perusteella.
....sitten peurat saavat nauttia sadosta. Joka vuosi.  Enpä ole vielä lannistunut, vaan ensi kesänä varmasti taas kasvatan ravitsevaa ja monipuolista ravintoa saaren valkohännille.

Minä ja sää1. Pidän sääpäiväkirjaa ja mittaan sademäärät. Haluatko, että näytän sinulle Excel-taulukkoni?
2. Ihan hirveetä kun aina vain sataa / paistaa / jotain! Eihän tässä sateessa / helteessä / missä lie säässä voi tehdä mitään kun aina vaan...
3. Jaahas, tälle päivälle on ennustettu 18 astetta lämmintä, pientä koillistuulta. Kello 14 ja 15 välillä pitäisi sataa. Yhtä tippaa näyttää. Illemmaksi on tiedossa poutaa. Aika lämmin yö tulossa.
4. Asennekysymys.
5. Jos saisin valita, koko kesän paistaisi aurinko. Silleen sopivasti. Yöllä sataisi sen verran mitä kasvit tarvitsevat.
Eipä säähän vaikuttaa voi, joten otan vastaan, mitä taivaalta kulloinkin tulee ja koitan pitää puutarhani hengissä. Tänä kesänä varsinkin saaressa homma tehtiin jo aika haastavaksi, kun vettä ei viikkokausiin tullut yhtään. Yleensä en kastele tai suojaa kasveja talveksi, sillä haluan kasvien, kuten minäkin, pärjäävän säällä kuin säällä.

Suhtautuminen vuodenaikoihin1. Ihanaa kun talvi on olemassa. En jaksaisi kontata puutarhassa ympäri vuoden.
2. Rakastan Suomen neljää vuodenaikaa.
3. Talven aikana näännyn puutarhapuuhien puutteeseen.
4. En voi elää ilman puutarhapuuhia. Siksi minulla on toinen puutarha Espanjassa / Kiinassa / jossain. Lennän sinne joka syksy heti kun en enää saa sipuleita maahan edes rautakangella.


Minun toinen puutarhani on lasitettu kuistini, jota kutsun myös talvipuutarhakseni. Siellä talvetan esim. välimerellisiä kasveja, mehikasveja, pelargoneja ja siellä sipulikukat nousevat ruukuistaan jo tammikuussa lohduttamaan talven keskellä. Olen myös hurahtanut huonekasveihin, joten niiden hoitaminen myös lievittää pahinta puutarhapuutosta. Eläkkeellä ostan talvikodin Madeiralta ja ympäröin puutarhani kiinanruusuaidalla.
Kiitos haasteen antamisesta Hiidenkiven puutarhaan ja haasteen laatimisesta Pauliinalle Kukka & Kaali -blogiin. On ollut hauska lukea kaikkien vastauksia. Suurin osa lukijalistastani onkin jo tähän vastannut, joten jätän haasteen nyt kohdistamatta kehenkään erityisesti. Jos joku ei ole vielä tätä tehnyt, niin nappaa tästä hyvä haaste matkaasi.

10 kommenttia:

 1. Kiitos kun osallistuit haasteeseen! Vastauksiasi oli hauska lukea ja ne olivat virkistävän erilaisia kuin omani :)

  Muistan yhden kevättalven kun meinasin nääntyä puutarhapuuhien puutteeseen, mutta sittemmin sellaista ei ole enää tullut. Saan kai kesällä yliannostuksen :) Meinaa huonekasvitkin jäädä vähän oman onnensa nojaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hauskasta haasteesta. Näitä on ollut hauska eri blogeista lukea. Minulla puutarhainnostus ryöpsähtää aina joulun jälkeen valloilleen. Sitten täytyy jotain kasvatettavaa ja istutettavaa löytää.

   Poista
 2. :D Ihanat vastaukset! Tämän haasteen vastauksia on ollut mahtava lukea, kun jokaisella on niin oma puutarhatyylinsä ja -persoonansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän oli yllättävän helppo vastata. Sopiva vaihtoehto löytyi melkein joka kohtaa.

   Poista
 3. Kiva oli lukea vastauksiasi kivaan haasteeseen.

  VastaaPoista
 4. Kivat vastaukset. On tuossa sipulimäärässä istuttamista, mutta keväällä odottaa upea kukkaloisto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kuva on viime syksyltä, mutta samanlainen lasti on kyllä lähipäivinä saapumassa... Keväällä aina tuntuu, että sipulikukkia on liian vähän.

   Poista
 5. Mukavaa luettavaa. Voi onnellista, sullon kolome puutarhaa :) Ja kaikki viälä nii erilaasia.

  VastaaPoista