torstai 20. syyskuuta 2018

Sallittujen kasvien lista Tukholmaan

Tänään lähden mieheni kanssa taas Tukholmaan. On kiva lähteä välillä kahdestaan pienelle viikonloppumatkalle, mutta silloin ei halua turhia tuhlata siirtymisiin. Onneksi on Tukholma, johon täältä Turusta pääsee lyhemmäksikin aikaa helposti. Tällä kertaa menemme omalla autolla ja laivalla yli, sillä minä haluan tehdä ostoksia. Sellaisia ostoksia, joita ei lentokoneeseen mahdu. No te nyt kaikki tiedättekin, mitä haluan ostaa. Olen Tukholmassa käynyt aiemminkin Zetasin myymälässä sekä Ulriksdalin puutarhassa, mutta kummassakin parhaan taimiajan ulkopuolella. Nyt pitäisi olla taimistakin vielä valikoimaa, joten olen tätä innolla odottanut. Yritän kuitenkin nyt kerrankin hillitä ostoksiani, joten olen laatinut ostoslistan. Yritän tosissani pysyä tässä enkä seota niin kuin yleensä tapahtuu. Veromätkyt täytyy maksaa ja joulukin on tulossa. Nyt täytyy hillitä vähän käytöstään.
Ostoslistallani on kuusi sallittua kasvia, jotka ovat sellaisia, joita en ole oikein Suomesta löytänyt. Olen etsinyt latinankielisen nimen kasvisuvusta, jotta löydän haluamani, vaikka en kaikkien nimiä ruotsiksi muistakaan.
Chaenomoles: ruusukvittenit. Perustin kallion laelle juuri viime viikolla istutuksen, jonne laitoin japaninruusukvitteneitä. Tilaa jäi vielä ja himoitsenkin Suomessa harvinaisempia kiinanruusukvitteniä tai tarharuusukvitteniä. Toivottavasti löytyy.


Tricyrtis: konnaliljat. Minulla on yksi karvakonnanlilja kärhökäytävän varrella, mutta näitä haluaisin kokeilla erilaisia lisää. Ihanan eksoottisen näköisiä puolivarjon kukkijoita. Pitää muuten jostain löytää jo pikkuhiljaa se kameran latausjohto. Nämä kännykkäkuvat eivät oikein tee oikeutta kohteilleen.
Tiarella: tiarellat. Rönsytiarella on metsäpuutarhani luottokasvi, mutta tarhatiarella Pink skyrocket ei oikein viihtynyt siellä. Sen paikka oli vähän turhan aurinkoinen ja hiekkainen, joten siirsin sen kärhökäytävän varrelle ja siellä se on viihtynyt makoisasti. Jaoinkin kasvit moneen osaan istutuksessa ja nyt jokainen on jo mukavan kokoinen mätäs. Olen lukenut, että näitä tarhatiarelloja olisi muitakin lajikkeita, joten sellaiset ovat sallittujen listalla.


Jeffrsonia: varjonäkki. Pohjoispuolen varjoisiin istutuksiin tahtoisin koittaa varjonäkkejä. En ole taimistoilta Suomesta onnistunut löytämään.
Pulmonaria: imikät. Olen aivan ihastunut erilaisiin imiköihin. Niissä on niin ihanan eksoottiset lehdet ja ne sopivat mielestäni tuonne varjon puolelle kuunliljojen ja saniaisten sekaan. En ole asiaan sen enempää perehtynyt, mutta sallittujen listalla on kaikki pulmonaria -alkuiset kasvit.


Lisäksi uusi saniaispenkkini kaipaa asukkeja. Varsinkin pieniä sellaisia. Isoiksi kasvavia saniaisia olen löytänytkin, mutta tahtoisin löytää vielä vähän pienemmäksi jääviä istutuksen etualle.
Tietenkin muutama heräteostoskin sallitaan.  Ja käsite "muutama" määritellään sitten vasta retken jälkeen. Koko aikaa ei ole tarkoitus puutarhamyymälöitä koluta. Vain perjantaina. Sitten tapaamme ystäviä, käymme syömässä, teemme ehkä retken Sigtunaan ja ihastelemme Mälaren maisemia. Illaksi on luvattu myrskyä, joten toivotaan, että laiva pysyy kurssissaan ja huomenna pääsen tutustumaan Tukholman tarjontaan. Ja toivottavasti en myrskyssä hukkaa omaa ostoslistaani ja joudu taas ihan heräteostosten vietäväksi.

16 kommenttia:

 1. Oijoi, miten ihmeessä sitä pysyy vaatimattomassa listassa, onneksi on se muutama heräteostos -oljenkorsi :-D Ihana tuo sinun listasi, olen samaa mieltä, miksi niitä ei Suomesta tahdo löytää enempää kuin ne pari lajia tai lajiketta. Mukavaa matkaa, toivottuja löytöjä ja tasaisia meren ylityksiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos toivotuksista. Vaikeaa tulee listassa pysyminen olemaan ja tuskin onnistuu, mutta yritinpä ainakin.

   Poista
 2. Mukavaa matkaa! Toivottavasti teet paljon hyviä löytöjä! Tietenkin ostoslistaltasi, ettei tule hukkareissua sen osalta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vahva tunne on, että tulen tekemään paljon hyviä löytöjä. Ehkä jopa listaltakin.

   Poista
 3. Toivottavasti löydät oikein mieleiset ja ihanat kasvit, sekä muutaman kivan yllärin :) Hyvää reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olisi kiva listaltakin löytää, mutta jos niiden kanssa ei onnista, teen varmasti muita yllärilöytöjä.

   Poista
 4. Mukavaa reissua, toivottavasti teet hyviä löytöjä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Esittelen löytöjä sitten myöhemmin. Täytyy malttaa muutama kuvakin ottaa. Ulriksdal on aivan mahtava paikka kuvata.

   Poista
 5. Sun istutusalueisiin saat upotettuaki aikamoosen määrän taimia. Onneksi soot rajannu kasvit vaan suvuttaasin, ekkä oo niitä tarkemmi yksilööny. Joten pelivaraa jää reilusti :) Mukavaa reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänne onneksi vielä mahtuu. Ja jos piha kaupungissa tulee täyteen, voi aina ostaa mökille. Siellä hävikki on peurojen vuoksi niin suurta, että puutarhaostoksille riittää paikkoja loppuiäksi 😉

   Poista
 6. Ostoslistallasi onkin kivoja kasveja. Erityisesti tykkään kuitenkin tuosta muutamien heräteostosten sallimisesta. ;) Antoisaa ostosreissua ja rentouttavaa minilomaa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Oli oikein rentouttava reissu ja muutama heräteostoskin tuli tehtyä.

   Poista
 7. Mielenkiintoinen reissu varmasti ja mukavaa sitten nähdä mitä sieltä tuli ostettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli oikein kivaa. Kaikkea en listalta löytänyt, mutta esimerkiksi saniaisvalikoimat olivat erittäin hyvät. Täytyy joku päivä uusia ostoksia esitellä.

   Poista
 8. I love the pathway that you made in your garden. This was greatly crafted, very well done. Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.

  World of Animals

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you. I love different pathways in the garden. Have a great day you too!

   Poista