sunnuntai 4. marraskuuta 2018

Mökkipuutarhan päättäjäiset

Säistä paljon riippuu, pääsenkö vielä tänä vuonna saareen, mutta varmuuden vuoksi pistin puutarhan nyt tältä vuodelta talviteloille.
Nostin loputkin mehikasvit ja kaktukset kellarin ikkunalaudalle talvilepoon. Toivotaan, että viihtyvät.
Olen aiemmin nostellut muutkin ikkunalaudat kellarissa täyteen. Tulilatva ja pelargoni kukkivat vielä täyttä häkää. Toivotaan, että seuraavan kerran kohdatessamme kasvit olisivat elossa.
Kaivoin daaliat ylös ja pakkasin ne mukaan kaupunkiin. Ne kukkivat niin myöhään, että peurat ehtivät syödä ne ennen kuin saan nauttia kukinnasta. Niinpä ensi vuonna nämä daaliat saavat kukkia kaupungin rauhassa.
Loput ruukkukasvit mm. nämä kastikat kaivoin kasvimaahan talveksi. Siinä ne tököttivät viime talvenkin ja keväällä sitten lapiolla lohkaisen sopivat siipaleet terassin ruukkuja koristamaan.
 Kasvihuone ammottaa tyhjyyttään, niitty on kuihtunut kasvilavat on paljaana. Mitäpä puutarhuri täällä enää tekisikään.
 Tänä kesänä sain uudet tiilirajaukset tehtyä nurmikon aurinkoiselle laidalle. Minusta tämä pyöreä muoto on parempi kuin entinen kulmikas. Tuossa kulmassa isossa häkissä koittaa selvitä talven nälkäisiltä kulkijoilta makeakirsikka Meelika.
Varjon puolen istutuksen uusiminen jäi kolmeen tiileen. Tästä on hyvä jatkaa uudella innolla keväällä.
Kellarista löytyi hienoja isoja lasipurkkeja. Toiseen niistä laitoin kylppärin ikkunalla kasvaneen rönsyliljan talvetukseen. Kelmua vaan päälle, niin ei kuivu. Minulla on kaupungissa pulloissa kasveja, joita ei tarvitse koskaan hoitaa. Siellä ne pullossa elää porskuttaa. Olen varmaan vuosi sitten ne viimeksi avannut. Katsotaan, toimiiko tämä kokeilu rönsyliljan kanssa. Mökissä pidetään kuitenkin talvella peruslämpö, joten ei pitäisi jäätyäkään. Ensi keväänä teen tuohon korkilliseen purkkiin jonkin pullokasviasetelman.
Heippa sitten hetkeksi mökkipuutarha! Koita pärjätä! Puolen vuoden päästä viimeistään nähdään!

8 kommenttia:

 1. Kasvihuanehen ympärillä o hiano kivireunus. Onko se muurattu vai ihan kylymälarontaa. Kaareva muato sopii hyvi nurmikon reunahan. Muarostuuhan tuaho kulumahan enemmä tilaa kasviillekki. Talavi menöö nopiaa ja kohta on taas kevät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on aikoinaan rantakivistä muurattu. Muureja on muuallakin puutarhassa ja ne ovat kyllä kovasti mieleen. Ihanaa, että joku on ne muurannut, ettei itse ole tarvinnut :D

   Poista
 2. Sanon samaa kuin Navettapiika:hieno kiviaita! On varmasti haasteellista, kun mökki on saaressa. Itsellä ihan tukevasti 'maan pinnalla'

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon saaressa mökkeilyyn on niin tottunut, mutta kieltämättä helpompaa olisi jos pääsisi autolla pihaan. Talvella voisi ajella kurkkaamaan kasveja...Nyt pitää jättää kaikki oman onnensa nojaan ja jännityksellä keväällä hiippailla katsomaan, onko kasvihuone vielä pystyssä, onko hirvet syöneet puut jne. Mutta on tässä saaressa niin oma viehätyksensä, että ei tätä enää osaisi pois vaihtaa. Ei ainakaan tule yllätysvieraita kovin usein pihaan;)

   Poista
 3. Hieno muuri, joka rajaa kivasti kasvihuoneen edustan. Ihana tuo viimeinen kuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muuri on kuulemma rakennettu niin, että on veneellä kierrelty rantoja ja kerätty sopivat kivet ja sitten sommiteltu ja muurattu. Melkoinen homma ollut ja näitä muureja on kolme rajaamassa eri alueita.

   Poista
 4. Blogissani Viherrin on sinulle haaste. Ota kiinni jos aihe inspiroi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta. Päätinkin vastata siihen saman tien.

   Poista