sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Stumpery, loggery ja saniaiset

Syksyllä aloittamani saniaisalue ei oikeastaan saanut alkuaan siitä, että olisin ollut kovin kiinnostunut saniaisista. Ei ainakaan alun perin. Näin jossain puutarhalehdessä jutun kantopuutarhasta (eng. stumpery) ja innostuin kovasti kun päädyin googlailemaan asiaa enemmän. Kantopuutarhassa kannot, rungot, oksat ja muut puunosat luovat luonnollista ympäristöä, jonne saniaisia ja muita varjossa viihtyviä kasveja istutetaan. Kantopuutarhat olivat hyvin suosittuja viktoriaanisessa englannissa, ja googlaamalla sanoilla stumpery tai loggery löytyy aivan ihania inspiraatiokuvia.
Minulla ei harmi vaan ollut kantoja, kun aloin kantopuutarhaa rakentaa. Mökillä pidämme metsäämme luonnontilaisena ja sieltä kyllä löytyisi vaikka kuinka myrskyissä kaatuneita runkoja ja maasta törröttäviä kantoja, mutta en ole ajatellut edes ehdottaa sellaisen raahaamista tänne kaupunkiin.
Ihan rehellisesti sanottuna mieheni on jo nyt äärimmäisen kärsivällinen touhujeni kanssa, joten en viitsi ihan loputtomiin häntä kiusata esimerkiksi pistämällä häntä kyyditsemään puolilahoja puunkantoja veneellä. Onneksi talvimyrskyt katkovat isoja oksia täällä kaupungissakin ja ojasta löysin yhden tosi lahonneet hienon rungonpätkän, jonka sain talvella vedettyä pulkalla pihaan.
Saniaisten ja muiden varjokasvien joukosta löytyy niin paljon kaikkea uutta ja erilaista, että tämän alueen rakentamisessa riittää riemua vielä moneksi vuodeksi eteenpäin.
Olen maanantaina lähdössä työmatkalle Skotlantiin ja toivon todella, että palavereiden lisäksi minulla olisi hiukkasen aikaa tehdä tutkimusmatkoja ympäristöön ja kurkkia ihmisten pihoihin. Unelma olisi tietenkin ehtiä käymään puutarhamyymälässäkin. Vähintäänkin täytän taas lentolaukkuni puutarhalehdillä. Toivotaan siis löysää vierailuagendaa ja paljon uutta inspiraatiota.

10 kommenttia:

 1. En ole kantopuutarhasta koskaan kuullutkaan! Saniaisista olen pitänyt aina. Hyvä varmasti tulee tuosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt talven tultua on kiva suunnitella, mistä sitten taas keväällä jatkaa. Toivottavasti istuttamani saniaiset selviävät talvesta.

   Poista
 2. Kantopuutarhat ovat todella kiinostavia! Itsekin olen ajatellut noita luonnonelemettejä raahata pihalleni - ja sisällekin.
  Raahasin viime kesänä hienon auringon valkaiseman oksankarahkan satojen kilometrien päästä mökkijärven rannalta - ja olisitpa nähnyt puolisoni ilmeen.:DD Hauska kuulla, että muillakin... Ripustin sen sisälle käytävän päähän. Hieno on.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että muutkin harrastavat oksien raahaamista😀. On varmasti hieno tuo sinun koristeoksasi. Puunkappaleet ovat niin kauniita.

   Poista
 3. Kannot ja saniaaset, on nii luannollisen näkööne yhyristelmä.
  Monta kertaa hianon kannon tai jonku muun karahkan nähäressäni, oon tuumannu joskus tuavani sellaasen puutarhahan. Torennäköösesti aika on pian kypsä. Tairanki pikkuusen kuuklettaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googlaile vaan ja sitten raahaamaan karahkoita pihaan😉. Talvi onkin siihen hyvää aikaa, kun muutakaan puutarhahommaa ei ole.

   Poista
 4. Minun kantojen "raahaamiseni" on kovin pienimuotoista, mutta saa monesti miesväen ilmeet kummallisiksi:) Toivotaan, että kantopuutarhasi on joskus ihailun kohde! Mukavaa työmatkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että kun se on valmis ja saniaiset ovat kasvaneet, se saa osakseen enemmän ymmärrystä.

   Poista
 5. Minulla on muutamia karahkoita ja kantoja mökin penkeissä, jotkut ovat melkein lahonneetkin jo. Viimetalvena kaadetusta vaahterasta säästettiin paljon oksan haaroja ja muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne onkin hyviä koristuksia. Mullakin on vaahteran oksanhaaroja kerättynä yhdestä kaatuneesta vaahterasta. Olen yrittänyt niitä kauniisti asetella saniaisten joukkoon.

   Poista