sunnuntai 2. joulukuuta 2018

Jouluretiisejä ja joulutammi

Terveisiä Skotlannista. Kotiinlähtöpäivänä oli aikaa kierrellä vähän Edinburgissa, mutta sade ja tuuli olivat niin valtaisat, että esimerkiksi valokuvaus oli melko mahdotonta. Yhden otoksen sain räpsäistyä sateenvarjo tuulen riepottelemana toisessa kädessä ja litimärkä kännykkä toisessa.
Siihen jäikin sitten puutarhaturismin osalta minun reissuni. Todennäköisesti lähden uudelleen viikoksi Glasgowhon ja itse ehdotin ajankohdaksi toukokuuta. Ajattelin, että silloin voisi olla kaikkea ihanaa nähtävää myös puutarharintamalla.
 Lentokentältä nappasin tapani mukaan puutarha-aiheista luettavaa ja ilokseni kahdessa lehdessä oli mukana siemenpussit. Englantilaisissa puutarhalehdissä oli kovasti asiaa talvikylvöistä ja lajeista, joista saisi satoa pitkin talvea. Tätä talven puutarhataukoa aloin oikein pohtimaan ja ymmärrän sen kyllä osassa Suomea, kun routa jäätää maan ja lumi peittää kasvit, mutta täällä rannikolla voisin hyvin pidentää kasvatuskautta esimerkiksi kasvilavoissa. Päätinkin aloittaa kasvukauden venytyksen testaamisen kylvämällä toisesta lehdestä saamani retiisin siemenet kuistille isoon ruukkuun. Katsotaan riittääkö marraskuun hupeneva valo niille ja saanko edes pikkiriikkisiä retiisejä joulupöytään.
 Kuistilla puuhaillessani huomasin alahyllyllä mökiltä tuomani talvivalkosipulin kynnet. Sato oli supersurkea rutikuivan kesän vuoksi ja päätinkin siirtää talvivalkosipulin kasvatuksen kaupunkiin uuteen hyötytarhaani kalliolla. Olin nyt vaan unohtanut istuttaa kynnet. Onneksi maa oli jäässä vain ihan pinnasta ja sain helposti kynnet maan uumeniin. Eipä tullut tänä vuonna istutettua liian aikasin niin kuin yleensä.
 Muutaman orvokin bongasin vielä kukassa. Aika vähän tulee tällä hetkellä pihassa kierreltyä. On ajatukset enemmän joulusiivouksessa.
Joulusiivouksen yhteydessä kuskailin isoja huonekasvejani suihkuun ja huomasin, että kesän ulkona viettänyt kultapalmuni oli saanut kaverin. Tammihan se siinä. On tainnut orava tehdä kätköjään ruukkuun. Joulukuusen sijaan voinkin tänä vuonna koristella joulutammen. Hauskaa joulukuun alkua kaikille!

6 kommenttia:

 1. Uusi reissu suunnitteille ja parempaa onnea siihen. Oikohan tuosta tammesta vielä koristeltavaksi.:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ehkä tuo tammi ei olisi kovin näyttävä joulukoristeissakaan :) Vähän ajattelin siirtää sen kuistille kasvamaan omaan ruukkunsa ja antaa sen yhdelle ystävälleni keväällä, joka pyysi minulta tammen tainta.

   Poista
 2. Olipa harmittavan huono tuo matkasää etenkin kuvauksen kannalta.
  Mukavaa ensimmäistä adventtia sinulle.

  VastaaPoista
 3. Vai mylläs tuuli siäläki. Toivottavasti keväällä olis puutarhajuttujen kantilta parempi reissu.
  Olipa söpö tammiyllätys :) Toivottavasti saat tuarehet retiisit joulupöytähän omasta vilijelyksestä. Olishan se huikiaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että keväällä pääsisi vähän ihastelemaan puutarhoja. Ja katsotaan lähteekö retiisit edes kasvuun. Hauska kokeilla.

   Poista