torstai 20. joulukuuta 2018

Joulun kierrätyskukkaset

Lokakuussa teimme mieheni kanssa ostolakkosopimuksen. Peruselintarvikkeiden ja päivittäistavaroiden lisäksi emme ostaisi mitään. Poikkeuksena lasten synttäri- ja joululahjat. Lakko tuli minun kannaltani vaikeaan kohtaan, sillä taimialet olivat vielä silloin hurjimmillaan ja ainakin yksi kirsikkapuu lipsahti kuin tottumuksesta auton perään lakosta huolimatta. Kokemus ostolakosta on kuitenkin ollut erittäin positiivinen ja aiomme tätä jatkaa. Tässä on tajunnut paljon juttuja omista ostotavoistaan ja ostamisen sijaan on ollut erittäin hauskaa keksiä ratkaisuja ja hyödyntää vanhaa. Esimerkiksi tänä vuonna päätin olla ostamatta joulukukkia ja koittaa hyödyntää pihasta ja vanhoista istutuksista löytyviä kasveja ja koristeita.
Koska syksy oli leuto, löytyi kesäkukkaistutukista vielä elinvoimaisia hopealehtiä (tai mitä nämä nyt ovatkaan nimeltään) ja kanervia. Myös syklaamit kaivoin puutarhasta ylös ja toin tähän jouluasetelmaan. No myönnetään, ostin minä nuo hyasintit. Halusin joulun tuoksua kuistille. Mutta nämäkin tietenkin menevät keväällä puutarhaan ja toivottavasti ilahduttavat useampana vuonna siellä.
Onneksi ostolakko ei estä ottamasta lahjoja vastaan :D Tämä kaunis jouluruusu tuli tyttäreni kummitädiltä. Koristesydämen sain viime jouluna. Sekin on kierrätetty ja valmistettu vanhan veneen osista.
Tämän ostolakon hengessä olen yrittänyt talvettaa lähes kaikkia kesäkukkianikin. Aika vaihtelevalla menestyksellä. Muratit ja pelargonit näyttävät olevat vielä hengissä, mutta suurin osa muista esim. miljoonakelloista, ei näytä kovin hyvältä. Yläkuvassa lankaköynnökset ja jalohortensiat kitkuttelevat elossa, mutta näky on niin surkea, että istutus on päätynyt alahyllylle piiloon.
Suurin osa ruukkukasveista minulla onkin monivuotisia, esim. verililjapuu on varmaan jo neljä vuotta talvehtinut hyvin kuistilla. Sen vieressä kasvoi viime kesänä itulehti ja nyt sen juurella kasvaa kokonainen armeija itulehden poikasia. Kesäkukkien sijaan taidan käyttää siis ensi keväänä istutuksissa itulehtiä.
 Skimmian ostin viime jouluna ja se vietti kesän metsäpuutarhassa. Nyt siinä on kyllä kovasti nuppuja, mutta en usko, että ehtii ihan jouluksi kukkaan.
Tässä kuistilla kuvatessani silmäni osuivat johonkin outoon ja aivan liian keväiseen. Ruukussa kasvava kärhö oli aloittanut jo kasvunsa. Kevät on siis tulossa!
Ehkä juhlitaan nämä joulu tässä kuitenkin ensin ja sitten palaan heti tammikuussa huhuilemaan kevättä. IHANAA JOULUA KAIKILLE!

12 kommenttia:

 1. Mukavaa, että ostolakko on inspiroinut kierrättämään vanhaa. Joulu tosiaan tulee ostamattakin. :) Minäkin yritän talvettaa kesäkukkia, ettei joka kesä tarvitsisi hankkia uusia. Saa nähdä, miten sujuu. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ostosten välttäminen on ollut tosi tervetullut juttu. Saa nähdä miten keväällä käy. Silloin yleensä höyrähdän täysin kasviostoksiin. Toivottavasti kesäkukkasi talvehtivat onnistuneesti.

   Poista
 2. Ihanaa ja tunnelmallista joulua myös sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Uskomattoman nopeasti meni syksy ja kovaa vauhtia kohti kevättä taas mennään.

   Poista
 3. Ostolakko voisi olla ihan hyödyllinen kokeilu kelle tahansa. Tuntuu, että meillä ollaan ostettu tänä syksynä ihan ennätysmäärä tavaraa. Näin jälkikäteen mietittynä melkein kaikki ovat onneksi olleet tarpeellisia hankintoja. Ja nyt 20-vuotias tiskikone on tullut tiensä päähän, eli hankintakierre jatkuu edelleen. Toivottavasti sen jälkeen ei tule enää ylläreitä.

  Älä muuten heitä miljoonakellojen osalta kirvestä kaivoon (tai kasveja kompostiin) ainakaan ennen toukokuuta. Minulla oli pari vuotta kerrannainen miljoonakello pelargonin aluskasvina. Luulin sen heittäneen henkensä ensimmäisen talven aikana, mutta niin vain joskus touko-kesäkuussa juuresta alkoi puskemaan uutta kasvua. Maanpäälliset versot olivat kokonaan kuolleet talven aikana, mutta juuristo oli elossa. Kun pääsi kasvun alkuun, kasvoi todella nopsaan kukkivaksi. Toinen talvi sujui paremmin, mutta tapoin kasvin tuomalla sen keväällä liian aikaisin sisälle lämpimään. Piti mukamas saada se kasvamaan nopeasti kokoa, että saisi otettua pistokkaita :D Tsemppiä talvetuksillesi ja ihanaa joulua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Pysyn kärsivällisenä näiden ränsistyneiden amppelien kanssa. Kuistilla tulee keväsin liian äkkiä lämmin ja monet kasvit alkavat kasvaa liian aikasin vaikka valoa ei vielä ole riittävästi. Mutta on näitä kokeiluja kiva tehdä. Toivotaan, että miljoonakellokin herää uuteen kukoistukseen talven jälkeen. Ihanaa joulua!

   Poista
 4. Välillä on hyvä muuttaa tuttuja tapoja. Silloin sitä vasta havahtuu, miten toimii rutiininomaisesti, sen enempää ajattelematta.
  Jos minä tekisin ostolakon, niin kukkia saisi ostaa... vaikka säästämällä rahat ruokaostoksista. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ostolakko on kyllä vaikeinta ollut kukkien kohdalla. Tosi usein kulutin aikaa esim lasten kyydisemisen välillä kiertelemällä kukkakaupoissa tai työpäivän jälkeen palkitsin itseni taimistolla. En minä kokonaan kasviostoksia jätä, mutta tällainen tauko on kyllä avannut silmät sille kuinka paljon ostan koko ajan jotain.

   Poista
 5. Minäkin olen ollut ostolakossa samaan tyyliin ;) Ihan terveellistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosiaan ihan terveellistä välillä. Ehtii miettimään, mitä ja miksi ostoksia tekee.

   Poista
 6. Fiksu juttu, tuo ostolakko ja vanhan kierrättäminen

  VastaaPoista