perjantai 16. marraskuuta 2018

Puutarhalehtihamsteri

Ei taaskaan mahtunut kahvikuppi yöpöydälle ja piti tehdä pieni siivousoperaatio. Mikäpä muukaan yöpöydän täytti, kuin läjä puutarhalehtiä.
Olohuoneessa on valtava korillinen puutarhalehtiä. Minulla on myös kaapissa kansioissa kauniisti vuosikerroittain säilöttyjä puutarhalehtiä seitsemän vuoden ajalta. Mökillä on iso kaapillinen sinne varastoituja puutarhalehtiä. Minulla on tilaus Kotipuutarha ja Viherpiha -lehtiin (tämän kyllä juuri peruin). Lisäksi ostan aina uusimman Oma Piha -lehden irtonumerona. Kun olemme mökillä ja käymme Nauvossa kaupassa, ostan joka kerta uusimmet Allt om Trädgård ja Trädgårdsliv -lehdet. Myös matkoilta ostan aina eri maiden puutarhalehtiä. Tulin eilen työmatkalta Saksasta ja mitäköhän lentokentältä tarttui mukaan.
Lento takaisin tuli Tukholman kautta ja siinäkin välissä ehdin piipahtamaan lehtikojulla.
Olen ihan toivoton hamsteri puutarhalehtien kanssa. Nyt olen vähän yrittänyt järjistyä tässä(kin) asiassa. Tosiaan peruin Viherpihan tilauksen (ainakin hetkeksi). Lisäksi olen kovan sisäisen taistelun jälkeen pystynyt alkaa viedä kirpparipöydälle puutarhalehtiä. Ne muuten menevät aina kuin kuumille kiville. En halua päätyä vanhana asumaan asuntoon, jossa pienet käytävät mutkittelevat valtavien puutarhalehtipinojen välissä. Myös netistä löytyy nykyään niin paljon puutarhajuttuja ja lehtiäkin luettavaksi, että järkevää olisi vähentää noiden paperisten raahaamista kotiin. Mutta kun se ei vaan ole sama... Siinä uudessa puutarhalehdessä on vaan jotain niin kutkuttavaa. Miten mahtavaa onkaan huomata mainospostien joukossa puutarhalehti. Tai miten rentouttavaa onkaan väsyttävän työmatkan jälkeen istua viimeisellä lennolla kotiin ja selailla, mitä ihanuuksia ruotsalaisissa puutarhoissa onkaan.
Oletko sinäkin puutarhalehtihamsteri?
PS. pikkujoululahjaksi ostin itselleni vielä tällaisen ihanan Ellen joulukoristelunumeron. Olen todellakin toivoton tapaus :(

12 kommenttia:

 1. Elä tok oo milläsikään, on meitä muitakin. Minullakin on vaikka kuinka paljon puutarhalehtiä ja lisäksi puutarhakirjoja. Tilattuna minulle tulee Viherpiha ja Oma Piha, lisäksi hamstrailen Kodin Pellervoa, ainakin puutarhanumerot ja muistakin viikkolehdistä puutarhanumeroita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhakirjojen määrää en kehtaa edes laskea...Niitäkin tulee hamstrattua. Kiva kuulla, että muutkin ovat lehtihamstereita 😊

   Poista
 2. Samaa mieltä puutarhalehdistä (ja muistakin, esim. ranskalaiset ja englantilaiset asumisaiheiset lehdet ja esimerkiksi Gård & torp). Samaa mieltä myös niiden hamstraamisesta. Tuli tässä yhtenä päivänä tasan samaan päätelmään kuin sinä tuossa mielikuvassa mummelista lehtipinojen välissä, mielessä vielä tarkemmin entisen siipan isoisä, joka oli säilönyt kaikki vanhat sanomalehdetkin ja asui valtavassa talossa, jonka ullakko oli täynnä lehtinippuja - kiva paloturvallisuusriski. Vaikka ehkä ne myös eristivät vanhan vetoisen maalaiskartanon yläpohjaa :-D
  Niinpä päätin, että käyn lehdet läpi ja kerään talteen vain puhuttelevat artikkelit kansioihin. Tällä tavoin ne veisivät ehkä vain 10-20 % siitä tilasta kuin nyt, eikö? En vain ole vielä ryhtynyt tuumasta toimeen...
  Mulla on vieläpä se, että kun kirjoitan työkseni lehtiin, niin moni juttu tuottaa ajatuksia ja niitä pitää sitten hillota sen takia, vaikka siinä vaiheessa ei enää tarkalleen muista, mikä se kuningasidea tämän jutun suhteen nyt olikaan, kun ryhtyy sitä juttuaan kirjoittamaan. Puhumattakaan siitä, että älyäisi kaivaa sen esiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun mieheni isoisä säästi myös ihan kaiken ja koska mökkimme saaressa on hänen rakennuttamansa, olemme sieltä vuosi toisensa jälkeen tyhjentäneet näitä jemmauksia, eikä loppua näy. Esim yksi varastollinen oli täynnä pahvia ja muuta pakkausmateriaalia. Siinä meni pari vuotta poltellessa. Ehkä joku aikanaan polttaa vuosia minunkin puutarhalehtiäni. Kamala ajatus! Sinullahan nuo lehdet ovat ihan ammattikirjallisuutta ja tarpeellisia (tai niin voit ainakin asian itsellesi selitellä). Mun täytyy vaan koittaa vähentää hankkimista, kierrättää, tai hyväksyä kohtaloni naisena joka hautautui elävältä puutarhalehtiin.

   Poista
 3. Minä en tilaa mitään lehtiä kotiin, mutta äidilleni tulee Kotipuutarha ja saan sen luettavaksi heti kun äitini on sen lukenut. Kerään kirjastojen poistolehtipisteiltä kaikki puutarhalehdet ja sain niitä myös ison laatikollisen sukulaiselta, joka tyhjensi varastojaan. Sekä Kotipuutarhaa että Viherpihaa on melkein täydellisiä vuosikertoja n.15 vuoden ajalta ja irtonumeroita muutamasta muusta puutarhalehdestä. Että kyllähän noita tulee hamstrattua :D Lehtien hypistelyssä on oma viehätyksensä ja niistä näkee myös sen, kuinka ajat muuttuvat puutarhuroinnissakin. Vertaapa vaikka 90-luvun alkupuolen puutarhalehtiä uusimpiin: sekä lehden ulkoasu että sisällön painotus hyöty- ja koristekasvien välillä ovat aivan erilaiset. Netistä ei eroa huomaa samalla tavalla, kun vanhimmat ja vähiten luetut artikkelit hautautuvat uudempien alle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on muuten totta, että lehdistä voi seurata puutarhaharrastuksen kehittymistä. Mökillä meillä on vanhoja puutarhalehtiä 90-luvulta ja ovat tosiaan hyvin erilaisia kuin nykyään. Kannattaa siis joitakin lehtiä säästää tulevaisuuden iloksi.

   Poista
 4. Pakko tunnustaa, että olen hamsteri tälläkin saralla! Toki nyt mulla on jemmassa varmaan vain pari edellistä vuosikertaa Viherpihaa ja Kotipuutarhaa. Viime vuonna tilasin ensimmäisen ulkomaisen puutarhalehden englantilaisen Gardener´s Worldin ja niistä en hetkeen usko luopuvani. Irtonumeroita ostelen myös silloin tällöin ja useimmiten ne ovat ruotsalaisia, Allt om Trädgården on mun suosikki. Usein tulee selailtua kun hakee inspistä tai ihan tietoa jostain asiasta. Jonkinlainen käsivarasto on siis jatkossakin oltava :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, heti alkoi mieli tilata Gardener's World, kun luin kommenttisi😋Vaarallista. Allt om Trädgård on munkin suosikki. Tosi kaunis lehti ja täynnä hyviä vinkkejä. Ja pysyy ruotsikin mielessä, kun sitä lukee.

   Poista
 5. Olen ehdottomasti puutarhalehtihamsteri. Yleensä selaan kaikki lehteni talven aikana läpi ja etsin niistä ideoita seuraavaan kauteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi olisikin hyvä aika palata lehtien pariin. Itse vaan aika harvoin noita vanhoha lehtiä selaan. Enemmän tulee vain luettua noita uusimpia

   Poista
 6. Kiva kuulla, että meitä on muitakin :) Olen tilannut paria puutarhalehteä varmaan yli kaksikymmentä vuotta sekä ostanut lukuisan määrän irtonumeroita sekä kotimaasta että matkoilta. Ja kaikki ovat tallessa! Lisäksi puutarhakirjoja on yksi kirjahylly täynnä ...

  Hiukan samoja pelkoja lehtiin hautautumisesta on itselle herännyt. Olen miettinyt, että voisin lopettaa lehtitilaukset, kaivaa esiin yhden vanhan lehden viikossa ja siten minulle tulisi yksi ’uusi’ puutarhalehti joka viikko. Hiukan vain pelkään, että irtonumerohylly vetäisi kuitenkin puoleensa ...

  Joskus olen leikitellyt ajatuksella, että perustaisin divarin tai vaikkapa kahvilan, jossa puutarhalehdet ja kirjat olisivat asiakkaiden luettavissa. Nyt eläkkeellä olisi aikaakin, mutta ehkä en kuitenkaan enää viitsi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla taitaakin olla sitten ihan valtava kokoelma lehtiä! Ajatus puutarhalehtikahvilasta ei ole ollenkaan huono ;) Tuo irtonumerohylly on kyllä vaikea ohittaa. Aina keksin jonkin syyn, miksi nyt taas olen ansainnut uuden puutarhalehden. Kiva kuulla, että niin moni muukin harrastaa puutarhalehtien jemmaamista.

   Poista