tiistai 7. tammikuuta 2020

Uuden pihan suuntaviivat

Kävin juttelemassa koulun entisten omistajien kanssa ja juttu kääntyi tietenkin myös puutarhaan. Kuulemma kevätesikko on siellä kovasti levinnyt ja kukkii keväisin siellä täällä lemmikkien kanssa. Myös valkovuokkoja kuulemma löytyy sekä iso penkki nauhuksia. Minua varoiteltiin tatarista, jonka palasen he olivat naapurin pari metrisestä pöheiköstä siirtäneet omaan pihaan ja joka oli hetkessä yrittänyt valloittaa koko pihan. Talon nurkalta se kuulemma vieläkin puskee ylös, vaikka sitä on jo vuosia myrkytetty. Täytyy pitää silmät auki ja viikate valmiina.
 En millään malttaisi odottaa vielä paria kuukautta nähdäkseni, mitä kaikkea maasta alkaa nousta. Kovasti olen yrittänyt mieltäni malttaa suunnitelmien laatimisessa. Riippuuhan paljon siitä, mitä kasveja maasta alkaa nousta ja siitä, miltä puutarha alkaa tuntua, kun siihen paremmin tutustuu. Joitain yleisiä suuntaviivoja olen kuitenkin jo vetänyt siitä mitä pihaan haluan ja en halua.
 Haluan pihasaunaan vievän polun, jota ympäröi englantilaiseen cottage garden -tyyliin värikkäät ja runsaat kukkaistutukset.
 Haluan hyödyntää pihan vanhat tiilet ja muun materiaalin, kuten tämän vanhan kylpyammeen ja ostaa mahdollisimman vähän uutta.
 En halua ruohonleikkuria tänne. Hedelmätarhassa nurmi näyttää jo sopivasti valmiiksi olevan täynnä maahumalaa. Ajattelin kuoria sieltä täältä nurmea pois ja istuttaa koloihin tuoreen niityn kasveja.
En halua kaataa yhtään puuta. Tilaa on kuitenkin niin paljon, että sovimme kaikki tälle tontille.

6 kommenttia:

 1. On sulla miälenkiintoone kevät :) Voi olla viisasta, ettei tähä puutarhahan suunnittelekkaa mitää tiukkaa muatopuutarhaa, vaan antaa kasvaa vapaammi. Kolomen puutarhan hoito vaatii kuitenki aika palio aikaa . Hyvä ku saa jo pikkuusen ennakkotiatoja erellisiltä omistajilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tästä on tarkoitus tehdä hyvin vähän hoitoa vaativa puutarha. Toisaalta eniten aikaa pihassa vie nurmikon leikkaus ja kirotut sora-alueet, joten jos ne jättää pois on piha jo aika helppo. Ehkä..

   Poista
 2. Uskon, että olo on malttamaton, kun on kyse tuollaisesta vanhasta puutarhasta... sieltä tosiaan saattaa löytää vaikka mitä aarteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keväisin on muutenkin malttamaton olo ja nyt oikein supermalttamaton. Talvea ei täällä kyllä ole vieläkään näkynyt, joten ehkä tämä syksyinen sää vaihtuu tässä pian kevääseen suoraan.

   Poista
 3. Ymmärrän hyvin malttamattomuutesi. Tilaa siellä tuntuu olevan vaikka mihin suunnitelmiin.

  VastaaPoista
 4. Tilaa olisi kyllä vaikka mihin. Vihdoinkin mahtuisi istuttamaan vaikka pari päärynäpuuta, joista olen haaveillut.

  VastaaPoista